ΕΛΛΑΔΑ

Χίος: Έντονη διαμαρτυρία κατοίκων του νησιού για τη νέα κλειστή δομή - Εμπόδισαν πλοίο με μηχανήματα

Χίος: Έντονη διαμαρτυρία κατοίκων του νησιού για τη νέα κλειστή δομή - Εμπόδισαν πλοίο με μηχανήματα
Εκατοντάδες πολίτες έσπευσαν στο λιμάνι του Θόλου προκειμένου να δημιουργηθεί ένα ισχυρό μέτωπο αντίστασης και αποτροπής κάθε ενέργειας από τις αστυνομικές δυνάμεις ενώ ανάλογη κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε στο λιμάνι των Μεστών. astraparis.gr

Απέπλευσε από το λιμάνι της Χίου μετά από τη δυναμική αντίσταση των Χιωτών το πλοίο «Πελαγίτης» με προορισμό τη Μυτιλήνη - Οι κάτοικοι αντιδρούν στην  δημιουργία υπερδομής προσφύγων και μεταναστών. 

Εκατοντάδες πολίτες έσπευσαν στο λιμάνι του Θόλου προκειμένου να δημιουργηθεί ένα ισχυρό μέτωπο αντίστασης και αποτροπής κάθε ενέργειας από τις αστυνομικές δυνάμεις ενώ ανάλογη κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε στο λιμάνι των Μεστών.

Η κινητοποίηση των πολιτών θεωρείται διπλά επιτυχημένη αφού επιτεύχθηκε χάρη στη μεγάλη συμμετοχή του κόσμου στις συγκεντρώσεις, να βγουν τα μηχανήματα αρχικά στο λιμάνι των Μεστών και αμέσως μετά στο λιμάνι της Χίου.

Μουτζούρης: «Η Χίος αποτελεί παράδειγμα για τη Μυτιλήνη»

Με χειροκροτήματα υποδέχτηκε πλήθος κόσμου τον Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Κ. Μουτζούρη κατά τη διάρκεια παρουσίας του στην κινητοποίηση της Πέμπτης, ο οποίος συνοδεύονταν από τους Αντιπεριφερειάρχες.

Σε δηλώσεις του στο λιμάνι της Χίου ξεκαθάρισε την πάγια θέση της Περιφέρειας η οποία δεν είναι άλλη από μια μικρή δομή για καταγραφή και ταυτοποίηση που δεν θα ξεπερνά τα 500 άτομα μακριά από τον αστικό ιστό.

Η πρώτη του φράση φτάνοντας στο νησί ήταν «τα καταφέρατε» και όσοι έμειναν στην προβλήτα του περιέγραψαν την ολονύχτια προσπάθεια των κατοίκων να αποτρέψουν την απόβαση των μηχανημάτων.

Ο κ. Μουτζούρης αναφέρθηκε σε δηλώσεις του στο έργο της Κυβέρνησης στη διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης ωστόσο μοναδική διαφωνία παραμένει το ζήτημα των δομών:

«Απεδείχθη ότι οι αποφάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου απηχούν το λαϊκό συναίσθημα… Η αλήθεια παραμένει ότι είναι τρεις οι πυλώνες στο μεταναστευτικό που μας ταλαιπωρούν και είναι η φύλαξη των συνόρων για την οποία είμαστε πολύ ικανοποιημένοι, στην εκκένωση των νησιών ωστόσο παραμένει η διαφωνία μας στο θέμα των δομών»

Ερωτώμενος σχετικά με το αν οι δίαυλοι επικοινωνίας με το αρμόδιο Υπουργείο παραμένουν ανοιχτοί, ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι μέχρι εχθές το βράδυ βρίσκονταν σε επικοινωνία με την Κυβέρνηση.

Τέλος σχετικά με τις αντιδράσεις των κατοίκων της γειτονικής Μυτιλήνης ο ίδιος ελπίζει να παραδειγματιστούν από το παράδειγμα των κατοίκων της Χίου.

Το χρονικό των αντιδράσεων

10:30

Στην αποφασιστικότητα των πολιτών της Χίου “προσέκρουσε” το πλοίο “Πελαγίτης” που έφτασε στο λιμάνι της Χίου μετά τις 9.30 το πρωί των Θεοφανείων αφού είχε αντιμετωπίσει τη σθεναρή αντίσταση των πολιτών και στο λιμάνι των Μεστών.

Οι πολίτες της Χίου που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της επιτροπής αιρετών και πολιτών της Χίου έχοντας κάνει μια ανθρώπινη αλυσίδα βρίσκονται στον χώρο πρόσδεσης του πλοίου αποτρέποντας την προσέγγιση του.

Αυτό με τη σειρά του επιδίδεται σε ελιγμούς μπρος πίσω, μην μπορώντας να προσεγγίσει αλλά και μη αποχωρώντας δημιουργώντας με αυτή την μέθοδο ένα παιχνίδι τακτικισμού και νεύρων δοκιμάζοντας την υπομονή και την αντοχή των πολιτών που όμως δεν φαίνεται να πτοούνται.

Το μήνυμα προφανώς και έχει φύγει προς κάθε κατεύθυνση από τους εκατοντάδες Χιώτες που είναι από τις πρώτες πρωινές ώρες στο λιμάνι φωνάζοντας “οχι” στη δημιουργία δομής στο Θόλος.

08:40 Δεν φαίνεται να τηρούνται τα συμφωνημένα από την αστυνομία και το λιμενικό το πρωί της Πέμπτης 6 Ιανουαρίου 2022 εν αναμονή της άφιξης στο λιμάνι της Χίου του πλοίου “Πελαγίτης”.

Ο φανερός σχεδιασμός της αστυνομίας φαίνεται ότι είναι να επιχειρηθεί εκφόρτωση των μηχανημάτων στο λιμάνι της Χίου κατο ωστόσο που θα εξαρτηθεί και απο την παρουσία του κόσμου.

Στο λιμάνι υπάρχουν αστυνομικές δυνάμεις και δυνάμεις του λιμενικού ωστόσο μέχρι στιγμής, δεν φαίνεται να έχουν κινητοποιηθεί ΜΑΤ ή άλλες ειδικές δυνάμεις.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της συντονιστικής επιτροπής τον καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις θα παίξει η δυναμική και μαχητική παρουσία των πολιτών γι αυτό και είναι συνεχείς οι εκκλήσεις στον κόσμο να κατέβει στο λιμάνι.

06:00 Μια πρώτη μικρή τακτική νίκη φέρεται να κερδίζουν οι κάτοικοι της Χίου, που αντιδρούν στην δημιουργία της υπερδομής προσφύγων και μεταναστών στο Θόλος, καθώς το πλοίο Πελαγίτης έδεσε μεν στα Μεστά, πλην – όμως – έφυγε άπρακτο, αυτή τη φορά με προορισμό το λιμάνι της Χίου.

Τα συμφωνηθέντα με εκπροσώπους της αστυνομίας και του λιμενικού προέβλεπαν την εκφόρτωση κάποιων εμπορικών φορτηγών στα Μεστά, την επαναφόρτωση των μηχανημάτων και την αποχώρηση του Πελαγίτη.

Τελικά, όμως, έγιναν κάποιες κινήσεις οχημάτων και μηχανημάτων, ουδεμία εκφόρτωση έγινε στο λιμάνι των Μεστών και το πλοίο έλυσε κάβους για την πόλη της Χίου, με άγνωστες προσώρας τις διαθέσεις των αρχών σε ό,τι αφορά την εκφόρτωση των μηχανημάτων.

Από τους εκπροσώπους των αιρετών και της συντονιστικής επιτροπής έγινε γνωστό ότι το πεδίο της κινητοποίησης μεταφέρεται στο λιμάνι της Χίου, με τον ίδιο στόχο, δηλαδή την αποτροπή κάθε ενδεχομένου για την εκφόρτωση των μηχανημάτων που προορίζονται για τις εργασίες στο Θόλος.

Πηγή: astraparis.gr - politischios.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ