ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Στο «κόκκινο» το ΕΣΥ - Μέχρι τη Δευτέρα οι επιτάξεις ιδιωτών γιατρών, έρχονται νέα μέτρα

Κορωνοϊός: Στο «κόκκινο» το ΕΣΥ - Μέχρι τη Δευτέρα οι επιτάξεις ιδιωτών γιατρών, έρχονται νέα μέτρα
Εξελίξεις αναμένονται και για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς οι οποίοι βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής εργασίας τους τελευταίους μήνες ΙΝΤΙΜΕ

Σοβαρά προβλήματα δημιουργεί στο ΕΣΥ η ραγδαία εξάπλωση του κορωνοϊού με τις εισαγωγές στα νοσοκομεία να έχουν αυξηθεί, όπως και τα κρούσματα στους υγειονομικούς.

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, μιλώντας για τους υγειονομικούς που βγαίνουν «εκτός» λόγω Covid-19, μετά από σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, δήλωσε:

«Προχωράμε σε επιτάξεις, οι οποίες θα ξεκινήσουν τώρα και βοηθάει και ο ιδιωτικός τομέας με κλίνες για νοσηλείες ασθενών με Covid».

«Η αλήθεια είναι ότι πιέζονται πάρα πολύ τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών των νοσοκομείων και είναι σημαντικό – να παρακαλέσω και πάλι – όταν έχουμε θετικό rapid δεν χρειάζεται να πάμε στο νοσοκομείο για PCR. Μπορούμε να κάνουμε rapid test σε οποιαδήποτε δομή και να μην πιέσουμε τα νοσοκομεία παραπάνω για πράγματα που δεν χρειάζονται» συμπλήρωσε.

«Φύλλα πορείας, αν δεν έχουν ξεκινήσει την Παρασκευή, σίγουρα μέχρι τη Δευτέρα θα έχουν ξεκινήσει» τόνισε η κυρία Γκάγκα.

Εξελίξεις αναμένονται παράλληλα και για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς οι οποίοι βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής εργασίας τους τελευταίους μήνες.

Συγκεκριμένα, όπως φαίνεται δεν θα τους δοθεί παράταση και θα βρεθούν εκτός ΕΣΥ εάν δεν έχουν εμβολιαστεί έως 31/3 θα βρεθούν εκτός του Εθνικού Συστήματος Υγείας, το οποίο εξακολουθεί να βρίσκεται σε συνθήκες εξαιρετικής πίεσης.

Αυξήθηκαν οι επισκέψεις στις εφημερίες

Στις εφημερίες παρατηρείται τριπλασιασμός των επισκέψεων και κατακόρυφη αύξηση των εισαγωγών σε απλές κλίνες covid.

Για παράδειγμα, η εφημερία του νοσοκομείου της Νίκαιας έκλεισε το μεσημέρι της Πέμπτης με 35 εισαγωγές με αποτέλεσμα να στέλνουν τους ασθενείς σε άλλα εφημερεύοντα νοσοκομεία ενώ στο Λαϊκό οι εισαγωγές υπερδιπλασιάστηκαν στις 52 από 22 που είχε κατά μέσο όρο.

«Αλλά τώρα πια υπάρχει μεγάλη νοσοκομειακή διασπορά του ιού ούτως ή άλλως. Άρα λοιπόν θα ήταν απαραίτητο σήμερα να είναι οι συνάδελφοι στα πόστα τους προκειμένου να βοηθήσουν» υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννακός, μιλώντας στο MEGA.

Νέα μέτρα από τις 16 Ιανουαρίου

Την ίδια ώρα, στην κυβέρνηση συζητείται η στρατηγική που θα ακολουθηθεί το επόμενο διάστημα στη μάχη κατά του κορωνοϊού.

Τις επόμενες ημέρες, η κυβέρνηση θα οριστικοποιήσει ποια μέτρα θα μπουν σε εφαρμογή και ήδη έχει ανακοινωθεί πως στις 16 Ιανουαρίου όσοι πολίτες άνω των 6Ο ετών δεν εμβολιαστούν θα πληρώνουν διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ το μήνα.

Η συζήτηση για την επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού στους 50ρηδες πήρε μια μικρή μετάθεση, ώστε να υπάρξει μια πιο καθαρή εικόνα της διασποράς του ιού κατά την εορταστική περίοδο. Πάντως ανάλογη συζήτηση διεξάγεται ήδη σε σειρά ευρωπαϊκών κρατών και το μέτρο παραμένει ψηλά στην κυβερνητική ατζέντα αν αυξηθεί το πρέσινγκ στα νοσοκομεία.

Βαρύτητα δίνεται και σε άλλους κρίσιμους τομείς, όπως τα μέσα μαζικής μεταφοράς, όπου εξετάζονται εναλλακτικά σενάρια για να μην υπάρξουν προβλήματα. Πάντως το γεγονός πως η καραντίνα για τους εμβολιασμένους που δεν έχουν συμπτώματα έχει περιοριστεί στις πέντε ημέρες από τις δέκα εκτιμάται πως διευκολύνει την κατάσταση και περιορίζει τα κενά που ενδεχομένως θα προκύψουν.

Στο επτάμηνο το πιστοποιητικό εμβολιασμού

Επιπλέον, σύμφωνα με τις πληροφορίες, φέρεται να έχει «κλειδώσει» η λήξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού στο επτάμηνο με την απόφαση να αναμένεται να ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες.

Όσοι πολίτες είναι άνω των 18 ετών και δεν έχουν πραγματοποιήσει την αναμνηστική δόση του εμβολίου τους, θα θεωρούνται ανεμβολίαστοι στον όγδοο μήνα από την χορήγηση και ως εκ τούτου δεν θα έχουν τα προνόμια των εμβολιασμένων.

Οι εκτιμήσεις των ειδικών για την Όμικρον

Παράλληλα, οι επιστήμονες εκτιμούν πως αν και το ιικό φορτίο παραμένει δυσβάσταχτο σε αρκετές περιοχές (σ.σ. στην Αττική, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, την Πέμπτη καταμετρήθηκαν 12.884 περιπτώσεις μόλυνσης, ενώ στη Θεσσαλονίκη εντοπίστηκαν 3.739 κρούσματα), η εξέλιξη της πανδημίας δείχνει μια αργή αλλά φανερή πλέον σταθεροποίηση.

Μιλώντας στο Mega την Πέμπτη, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, επανέλαβε ότι η κορύφωση του πανδημικού κύματος θα είναι στις 20 με 23 Ιανουαρίου.

Παράλληλα, ανέφερε πως τις τελευταίες τρεις ημέρες παρατηρείται επιβράδυνση της ταχύτητας αύξησης των κρουσμάτων της μετάλλαξης Όμικρον, σε ποσοστό περίπου 7-10%.

Μάλιστα, ο κ. Σαρηγιάννης μετέφερε ακόμη μια αισιόδοξη εκτίμηση:

«Εάν δεν προκύψει άλλη μετάλλαξη του Covid-19, τότε το Πάσχα, περίπου στις 20 Απριλίου, μπορεί να έχουμε μηδενικά κρούσματα».

«Η μεγαλύτερη προσοχή του κόσμου και η τήρηση των μέτρων, τα πολλά τεστ και οι περισσότεροι εμβολιασμοί που παρατηρούνται, οδηγούν σε αυτή την καλύτερη εικόνα. Σε αυτό το πλαίσιο ακριβώς θα πρέπει όμως να συνεχίσουμε», ανέφερε, καταλήγοντας: «Ας φωτιστούμε κι ας λειτουργήσουμε με σύνεση και λογική, χωρίς ιδεοληψίες, για να διατηρηθεί αυτή η τάση. Είναι στο χέρι μας».

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης εκτιμά πως η αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία θα συνεχιστεί ενώ μετά τις 10 -12 Ιανουαρίου θα αρχίσουν να αυξάνονται και οι διασωληνώσεις.

Όπως είπε ο κ. Τζανάκης στον ΣΚΑΪ, το προηγούμενο δεκαήμερο ο μέσος όρος των εισαγωγών στα νοσοκομεία ήταν περίπου 316, τώρα έχουν αυξηθεί κατά πολύ και χθες Τετάρτη καταγράφηκε ρεκόρ με 626 εισιτήρια μετά από πάρα πολύ καιρό.

Τα μοντέλα της ομάδας του κ. Τζανάκη «δείχνουν» κορύφωση του πανδημικού κύματος της Όμικρον γύρω στις 19-22 Ιανουαρίου με μέσο κινητό όρο τα 55.000 ημερήσια κρούσματα «που σημαίνει ότι θα δούμε αιχμές μεγαλύτερων αριθμών».

Σύμφωνα με τον καθηγητή Τζανάκη, πάνω από το 85% των νοσηλευόμενων και των διασωληνωμένων είναι ανεμβολίαστοι, με τον ίδιο να τονίζει ότι η τρίτη δόση του εμβολίου επέφερε ένα νέο πλήγμα στην πανδημία.

Για τα σχολεία ανέφερε ότι η δική του η γνώμη ήταν ότι δεν θα έπρεπε να ανοίξουν ωστόσο με δεδομένη την απόφαση της επιτροπής πρέπει οι πάντες να εφαρμόσουν τα μέτρα προστασίας και τα πρωτόκολλα.

Ειδικά για τα πρωτόκολλα ανέφερε ότι πολλές φορές είναι πολυδαίδαλα και μπορεί να κουράσουν τους πολίτες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ