ΕΛΛΑΔΑ

Αδειάζουν τα φαρμακεία από self test - «Υπάρχει επαρκές απόθεμα», διαβεβαιώνει η κυβέρνηση

Αδειάζουν τα φαρμακεία από self test - «Υπάρχει επαρκές απόθεμα», διαβεβαιώνει η κυβέρνηση
Σημαντικές ελλείψεις σε φαρμακεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης INTIME/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Σε αγώνα δρόμου επιδίδονται τις τελευταίες ώρες χιλιάδες γονείς προκειμένου να προμηθευτούν τα self test των παιδιών τους, τελευταία ημέρα προμήθειάς τους για μαθητές και εκπαιδευτικούς. 

Σε πολλά φαρμακεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης καταγράφονται σοβαρές ελλείψεις, με πολλούς φαρμακοποιούς να αφήνουν αιχμές για την κεντρική διαχείριση και τις φαρμακαποθήκες να καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να εξυπηρετήσουν τα φαρμακεία του Λεκανοπεδίου.

Κάτι που πάντως δεν φαίνεται πολύ εύκολο με αποτέλεσμα να σχηματίζονται ουρές έξω από τα φαρμακεία πολιτών που περιμένουν υπομονετικά είτε για να κάνουν επί τόπου rapid test είτε για να προμηθευτούν self test.

Ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, σχολιάζοντας πως στέρεψαν από τα δωρεάν self tests τα φαρμακεία της Θεσσαλονίκης.

«Η ζήτηση των δωρεάν self tests εκτοξεύτηκε τις τελευταίες ημέρες από γονείς και μαθητές που έσπευσαν να τα προμηθευτούν μετά τις εξαγγελίες των υπουργείων Υγείας και Παιδείας. Μεσολάβησε και η αργία των Φώτων και αυτό είχε ως αποτέλεσμα τα περισσότερα φαρμακεία της πόλης να διαθέσουν όλο το απόθεμά τους και πλέον να μην μπορούν να εξυπηρετήσουν άλλους συμπολίτες μας», εξηγεί ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Διονύσιος Ευγενίδης.

Από την πλευρά του, ο Γραμματέας του Συλλόγου Γιώργος Κιοσές επισημαίνει ότι «η ζήτηση ήταν τόσο αυξημένη που εκτιμάται ότι σε κάποια φαρμακεία μπορεί να διατέθηκαν μέσα σε μόνο μία μέρα έως και χίλια self tests. Ταυτόχρονα, τονίζει ότι έγιναν κάποιες νέες προμήθειες, αλλά οι συσκευασίες που εστάλησαν στα φαρμακεία ήταν 200άδες αντί 500άδες, δηλαδή μειωμένες ποσότητες σε σύγκριση με τις προηγούμενες φορές».

Σύμφωνα με τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης «για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί ευθύνεται το μικρό περιθώριο που δόθηκε από την Πολιτεία, μόλις δύο ημερών, για την εξυπηρέτηση των δικαιούχων, χρονικό διάστημα μη επαρκές. Επιπλέον, κύρια αιτία για την έλλειψη self tests είναι και η δυσλειτουργία του συστήματος καταχώρισής τους, το οποίο, όπως είχε καταγγείλει ο ΦΣΘ, δεν ανανεώνεται όπως πρέπει, με αποτέλεσμα να φαίνεται ότι τα φαρμακεία ακόμη έχουν απόθεμα σε τεστ αυτοδιάγνωσης, ενώ στην πραγματικότητα το έχουν εξαντλήσει αλλά αδυνατούν να κάνουν νέα παραγγελία από την φαρμακαποθήκη τους».

Κυβερνητικές πηγές: Υπάρχει το αναγκαίο απόθεμα

Η κυβέρνηση, από την πλευρά της, αναγνωρίζει μεν την υψηλή ζήτηση, δηλώνει ωστόσο ότι τα κενά που σημειώθηκαν το προηγούμενο εικοσιτετράωρο αποκαταστάθηκαν και «υπάρχει το αναγκαίο απόθεμα για την εξυπηρέτηση όλων των δικαιούχων».

Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν εξάλλου ότι μέχρι το βράδυ της Παρασκευής είχαν διατεθεί περισσότερα από 6 εκατ. τεστ σε 1.287.000 δικαιούχους, δηλαδή 3 στους 4 δικαιούχους μαθητές και εκπαιδευτικούς έχουν πάρει τα τέστ που τους αναλογούν.

Τονίζουν επίσης ότι νωρίς σήμερα το πρωί έγιναν οι αναγκαίες ενέργειες ανεφοδιασμού των φαρμακείων από τις φαμακαποθήκες αλλά και από το απόθεμα της πολιτικής προστασίας προκειμένου να καλυφθούν οι όποιες ελλείψεις.

«Τα φαρμακεία σήμερα τρίτη ημέρα διάθεσης των τεστ στους δικαιούχους παραμένουν ανοιχτά έως τις 5-6μμ και συνεχίζουν τη δωρεάν διανομή σε όσους πολίτες δεν έχουν λάβει. Εκτιμάται ότι σήμερα θα μπορέσουν να διατεθούν πάνω από 1 εκ τεστ.», καταλήγουν οι ίδιες πηγές.

Κίνημα Αλλαγής: Νέα ταλαιπωρία γονιών, μαθητών και εκπαιδευτικών με τα self test

«Λίγες ώρες πριν το άνοιγμα των σχολείων τη Δευτέρα διαπιστώνεται έλλειψη των απαραίτητων δωρεάν self test σε πολλά φαρμακεία της χώρας, όπως αναφέρει και ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος. Η απουσία προγραμματισμού για την διάθεση του αναγκαίου αποθέματος και η εκ νέου ταλαιπωρία γονιών, μαθητών και εκπαιδευτικών, δείχνει για άλλη μια φορά την επιπολαιότητα και τα διαχειριστικά κενά της δήθεν "επιτελικής" διακυβέρνησης της ΝΔ», αναφέρει σε σχόλιό του το Κίνημα Αλλαγής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ