ΕΛΛΑΔΑ

Self test: Άδειασαν τα φαρμακεία - Σχέδιο να δοθούν στα σχολεία

Self test: Άδειασαν τα φαρμακεία - Σχέδιο να δοθούν στα σχολεία
«Άφαντα» τα self test από τα φαρμακεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης INTIME / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Σοβαρό πρόβλημα στην κάλυψη της ζήτησης στην αγορά σε self test παρατηρείται τα τελευταία εικοσιτετράωρα, εν όψει του ανοίγματος των σχολείων τη Δευτέρα και τη μαζική προσέλευση μαθητών και εκπαιδευτικών στα φαρμακεία, προκειμένου πάρουν τα πέντε self test, όπως  προβλέπεται από τη σχετική απόφαση της κυβέρνησης.

Σε πολλά φαρμακεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης καταγράφηκαν την Παρασκευή και το Σάββατο σοβαρές ελλείψεις, με πολλούς φαρμακοποιούς να αφήνουν αιχμές για την κεντρική διαχείριση και τις φαρμακαποθήκες να καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να εξυπηρετήσουν τα φαρμακεία του Λεκανοπεδίου.

Ουρές σχηματίζοντας έξω από τα φαρμακεία από πολίτες που περίμεναν υπομονετικά είτε για να κάνουν επί τόπου rapid test είτε για να προμηθευτούν τεστ. Δεν ήταν λίγοι, δε, αυτοί που γυρνούσαν από φαρμακείο σε φαρμακείο αναζητώντας τα πέντε δωρεάν self test που δικαιούνται για τα παιδιά τους.

Εναλλακτικό σχέδιο δράσης

Τα υπουργεία Υγείας και Παιδείας επεξεργάστηκαν εναλλακτικό σχέδιο δράσης προκειμένου να μην μείνει κάποια οικογένεια χωρίς τα απαραίτητα τεστπληροφορίες που μετέδωσε νωρίτερα το CNN Greece, τα υπουργεία Υγείας και Παιδείας σε κοινή ανακοίνωσή τους αναφέρουν ότι θα υπάρξει διάθεση self test και στα σχολεία κατά το άνοιγμα τη Δευτέρας.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το υπουργείο Παιδείας έχει επικοινωνήσει ήδη με τους διευθυντές εκπαίδευσης σε όλη τη χώρα και εκείνοι με τη σειρά τους με τους διευθυντές όλων των σχολείων ώστε να είναι σε ετοιμότητα το πρωί της Δευτέρας για να διαθέσουν self test στους μαθητές που δεν κατάφεραν να προμηθευτούν από τα φαρμακεία. Για τον λόγο αυτό, τα σχολεία θα είναι ανοιχτά από νωρίτερα το πρωί της Δευτέρας (πιθανότατα από τις 07:00) προκειμένου να γίνει η απαραίτητη προετοιμασία.

Πληροφορίες του CNN Greece αναφέρουν ακόμη ότι στο σχέδιο διανομής self test σε εκείνους που δεν έχουν καταφέρει να προμηθευτούν έως τώρα εν όψει του ανοίγματος των σχολείων τη Δευτέρα, προβλέπεται η διανομή από τα φαρμακεία και την Κυριακή (μετά από νέο εφοδιασμό), καθώς και από τους ΟΤΑ.

«Υπάρχει το αναγκαίο απόθεμα»

Κύκλοι της κυβέρνησης αναφέρουν πως υπάρχει επαρκές απόθεμα σε self test για την εξυπηρέτηση όλων των δικαιούχων.

Στη σχετική ανακοίνωση, μάλιστα, από τα τα υπουργεία Υγείας και Παιδείας αναφέρεται:

«Από την Τετάρτη 5/1 ως σήμερα δόθηκαν περισσότερα από 6,7 εκατ. τεστ στο 87,4% των δικαιούχων μαθητών και εκπαιδευτικών. Είχαμε τη μεγαλύτερη προσέλευση από ποτέ και ευχαριστούμε θερμά την εκπαιδευτική κοινότητα για τη μαζική ανταπόκριση στο νέο πρωτόκολλο.

»Εχθές (Παρασκευή) και σήμερα (Σαββατο) το πρωί, λόγω της υψηλής ζήτησης σε φαρμακεία, έγιναν αναγκαίες ενέργειες ανακατανομής εφοδιασμού των φαρμακείων από τις φαρμακαποθήκες για να καλυφθούν ανάγκες.

»Στις λίγες περιπτώσεις μαθητών και εκπαιδευτικών που δεν προμηθεύτηκαν self-test, μπορούν να διαθέσουν οι Σχολικές Μονάδες και οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, που έχουν κατά κανόνα αποθέματα self-test. Εφόσον δεν έχουν, μπορούν να ειδοποιήσουν τη Σχολική τους Επιτροπή να τις προμηθεύσει με self-test για το άνοιγμα της Δευτέρας».

Γκάγκα: Θα υπάρχουν στα σχολεία self test

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα ανέφερε ότι έχει γίνει ήδη προγραμματισμός και εάν οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί δεν έχουν κάνει ήδη τεστ, θα το βρουν στα σχολεία για να το κάνουν.

Αναπάντητα ερωτήματα

Η διανομή και πραγματοοποίηση των self test στα σχολεία τη Δευτέρα φαίνεται εξαιρετικά δύσκολο, καθώς δημιουργεί σοβαρά διαδικαστικά προβλήματα, όπως:

  • Πότε θα προλάβουν οι αρμόδιες υπηρεσίες να δώσουν χιλιάδες τεστ σε όλες τις σχολικές μονάδες, με δεδομένο ότι κάθε μαθητής πρέπει να λάβει πέντε τεστ.
  • Ποιος θα κάνει το self test στα μικρά παιδιά;
  • Πού θα δηλώνονται τα κρούσματα και από ποιον θα δηλώνονται;
  • Αν υπάρχει κρούσμα πού θα απομονωθεί;

Τι ισχύει για τα self test

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας οι μαθητές όλων των βαθμίδων -εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι-, καθώς και οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί, θα προμηθεύονται ως και σήμερα Σάββατο 8 Ιανουαρίου, πέντε δωρεάν αυτοδιαγνωστικά self τεστ από τα φαρμακεία, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες ελέγχου των δυο πρώτων εβδομάδων επαναλειτουργίας των σχολείων, δηλαδή από 10 Ιανουαρίου έως και 21 Ιανουαρίου 2022.

Το self-test πραγματοποιείται κάθε Δευτέρα και Πέμπτη (24 ώρες πριν από την προσέλευση κάθε Τρίτη και Παρασκευή στο σχολείο), ενώ για την πρώτη εβδομάδα (10-15/1) το self- test θα πραγματοποιηθεί έως και 24 ώρες πριν την προσέλευση της Δευτέρας (10/1), της Τρίτης (11/1) και της Παρασκευής (14/1).

Αυτό σημαίνει ότι το πρώτο self test πρέπει να γίνει την Κυριακή 9 Ιανουαρίου, ένα ακόμη τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου και το τρίτο την Πέμπτη 13 Ιανουαρίου.

Ο έλεγχος με self test είναι υποχρεωτικός για όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες, εμβολιασμένους και μη, καθώς και για τους εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς. Βεβαίωση αρνητικού self test οφείλουν να φέρουν όλοι οι μαθητές από 4 έως 18 ετών καθώς και οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί.

Η δήλωση και το αποτέλεσμα για τις δημόσιες σχολικές μονάδες καταχωρίζεται στη πλατφόρμα edupass.gov.gr (και όχι στην πλατφόρμα του self-testing.gov.gr), από την οποία εκδίδεται και η Σχολική Κάρτα για COVID-19.

Οι εκπαιδευτικοί που δεν είναι εμβολιασμένοι θα πρέπει να πραγματοποιήσουν δυο rapid και ένα self test –όλα με δική τους επιβάρυνση– την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας των σχολείων και συγκεκριμένα το rapid τεστ θα πρέπει πραγματοποιηθεί έως και 48 ώρες πριν την προσέλευση της Δευτέρας (10/1) και της Παρασκευής (14/1) ενώ θα πρέπει να πραγματοποιηθεί και self τεστ έως 24 ώρες πριν την προσέλευση της Τρίτης (11/1).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ