ΕΛΛΑΔΑ

Στις συμπληγάδες «Όμικρον» και «Δέλτα» τα νοσοκομεία - Αύξηση κλινών covid και επιστρατεύσεις

Στις συμπληγάδες «Όμικρον» και «Δέλτα» τα νοσοκομεία - Αύξηση κλινών covid και επιστρατεύσεις
Η εκτίμηση είναι πως οι εισαγωγές έχουν διπλασιαστεί το τελευταίο δεκαήμερο, ενώ έχουν τετραπλασιαστεί οι επισκέψεις στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών AP Photo

«Πολεμικές» συνθήκες επικρατούν στα νοσοκομεία τα τελευταία 24ωρα. Η «έκρηξη» της μετάλλαξης Όμικρον δημιουργεί νέο ισχυρότερο κύμα εισαγωγών ασθενών με κορωνοϊό, ενώ οι ΜΕΘ παραμένουν ασφυκτικά γεμάτες λόγω των δυσκολότερων περιστατικών μετάλλαξης Δέλτα. Την ίδια ώρα, το προσωπικό είναι «αποδεκατισμένο» εξαιτίας μολύνσεων μεταξύ των υγειονομικών. 

Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία του ΕΟΔΥ, το τελευταίο 24ωρο στα νοσοκομεία της χώρας βρίσκονται 642 ασθενείς διασωληνωμένοι, ενώ πραγματοποιήθηκαν 632 νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία, ένας αριθμός που είναι αυξημένος κατά 21% σε σχέση με το προηγούμενο 24ωρο και τον μέσο όρο του 7ημέρου να είναι οι 556 ασθενείς.

Αντίστοιχα στοιχεία δημοσιοποιήθηκαν και τις προηγούμενες ημέρες από τον ΕΟΔΥ. Σε γενικές γραμμές η εκτίμηση είναι πως οι εισαγωγές έχουν διπλασιαστεί το τελευταίο δεκαήμερο, κινούμενες καθημερινά κοντά στις 600, από 300 στα τέλη Δεκεμβρίου.

Παράλληλα, δεδομένων των δεκάδων χιλιάδων νέων μολύνσεων καθημερινά, κατά εκατοντάδες συρρέουν οι ασθενείς στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών, δημιουργώντας άνευ προηγουμένου πίεση στα νοσοκομεία. Κάποιες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για έως και τετραπλασιασμό των επισκέψεων πολιτών που ζητούν ιατρικές συμβουλές, ή ακόμη και να υποβληθούν σε PCR test.

Τα περισσότερα νοσηλευτικά ιδρύματα δεν μπορούν πλέον να καλύψουν την αυξημένη ζήτηση, λόγω των ελλείψεων σε προσωπικό. Σε ολόκληρη τη χώρα, 2.500 υγειονομικοί έχουν τεθεί εκτός υπηρεσίας καθώς έχουν προσβληθεί από τον ιό. Από αυτούς, οι 1.200 αφορούν τα νοσοκομεία της Αττικής.

Νέο σχέδιο ενίσχυσης του ΕΣΥ

Προκειμένου να αντιμετωπιστούν αυτά τα σοβαρά προβλήματα, το υπουργείο Υγείας επεξεργάζεται νέο σχέδιο ενίσχυσης του ΕΣΥ. Το σχέδιο περιλαμβάνει την επέκταση των απλών κλινών Covid τόσο μέσω του ιδιωτικού τομέα, καθώς και μέσα στο ίδιο το δημόσιο σύστημα Υγείας.

Έτσι, μετά το «Σωτηρία», από τη Δευτέρα και το «Σισμανόγλειο» θα λειτουργεί ως νοσοκομείο κάλυψης αποκλειστικά περιστατικών Covid. Επιπλέον, και άλλα μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής («Ευαγγελισμός», «Γεννηματά») αυξάνουν τις κλίνες για Covid περιστατικά (μειώνοντας τις αντίστοιχες από τα μη Covid περιστατικά).

Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης σε πρόσφατη ραδιοφωνική συνέντευξή του παραδέχτηκε πως η Όμικρον προκαλεί πίεση -μέχρι στιγμής- στις απλές κλίνες νοσηλείας και όχι στις ΜΕΘ.

Ο Θάνος Πλεύρης, έκανε λόγο για «διαχειρίσιμο πρόβλημα» και πως, για να καλυφθεί μέρος της ζήτησης, οι ιδιωτικές κλινικές της Αττικής διαθέτουν στο ΕΣΥ το 10% έως 15% των κλινών τους (300 έως 400 κλίνες). Στα απλά περιστατικά, θα υπάρξει και η συνδρομή του ΝΙΜΤΣ, οπότε το σύνολο των νέων κλινών στο Λεκανοπέδιο είναι 700 έως 800, όπως είπε.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, από τις περίπου 650 εισαγωγές ασθενών με Covid που γίνονται καθημερινά, το 30% έως 40% αφορά και περιπτώσεις Δέλτα και από αυτές τις εισαγωγές εκτιμάται πως θα ακολουθήσει πίεση και στις ΜΕΘ.

Αντίστροφη μέτρηση για τις επιτάξεις

Την ίδια ώρα, για να καλυφθούν τα κενά, το υπουργείο Υγείας προχωρεί άμεσα στην επίταξη υπηρεσιών ιατρών συγκεκριμένων ειδικοτήτων.

Το μέτρο θα ξεκινήσει από τη Θεσσαλονίκη, δήλωσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα. Μιλώντας στο Mega, επισήμανε για το ζήτημα της επίταξης των υγειονομικών ότι προβλέπεται η ιδιαιτερότητα ότι θα επιτρέπεται στους γιατρούς να έχουν παράλληλα και το ιατρείο τους.

«Στην Αθήνα μπαίνει και ο ιδιωτικός τομέας για τη νοσηλεία ασθενών Covid. Εξετάζεται και το ενδεχόμενο επίταξης γιατρών και στην Αθήνα, ανάλογα με την πορεία της πανδημίας» σημείωσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, προσθέτοντας ότι υπάρχει έλλειψη και παιδιάτρων για να στελεχωθούν οι δομές εμβολιασμού των παιδιών.

Όπως σημείωσε η Μίνα Γκάγκα, «η επόμενη εβδομάδα θα είναι καθοριστική, γιατί έχουμε πάρα πολλά κρούσματα, έχουμε σαφώς λιγότερες νοσηλείες, αλλά σίγουρα έχουμε πίεση στο σύστημα υγείας και στην πληρότητα των κλινών – ευτυχώς απλών κλινών Covid».

Πάντως, η ίδια εξέφρασε αισιοδοξία, λέγοντας: «Νομίζω ότι πρέπει να κάνουμε υπομονή μια, δυο, τρεις εβδομάδες και θα δούμε τα κρούσματα να κατεβαίνουν και θα δούμε τα πράγματα να είναι καλύτερα. Νομίζω θα πάρουμε τις ζωές μας πίσω πολύ γρήγορα» κατέληξε η Μίνα Γκάγκα.

Τι προβλέπει το ΦΕΚ για την επιστράτευση

Η επίταξη αφορά γιατρούς συμβεβλημένους με τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), οι οποίοι δεν έχουν επιταχθεί έως σήμερα, καθώς και ιδιωτών ιατρών μη συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ με έδρα εντός των Περιφερειών Δυτικής Μακεδονίας, Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, ειδικοτήτων Πνευμονολογίας, Παθολογίας, Αναισθησιολογίας και Γενικής Ιατρικής.

Στο σχετικό ΦΕΚ αναφέρεται πως η απόφαση ελήφθη με γνώμονα την εισήγηση της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας, Μίνας Γκάγκα, αλλά και σχετικά έγγραφά από την 3η Υγειονομική Περιφέρειας Μακεδονία, 4η Υ.Π. Μακεδονίας και Θράκης, αλλά και την 5η Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας.

Στόχος της επίταξης είναι η αντιμετώπιση της «τρέχουσας επιδημιολογικής κατάστασης», με φόντο την αυξημένη πληρότητα κλινών στην 3η και 4η Υ.Π. αλλά και τις μεταλλάξεις που συνεχίζουν να διασπείρονται.

Όλα αυτά, όπως τονίζεται, «καθιστούν επιτακτική την ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού των δημόσιων δομών υγείας, για την περίθαλψη των νοσούντων από κορονοϊό».

Τα φύλλα επίταξης θα ξεκινήσουν να αποστέλλονται από την προσεχή Τετάρτη 12 Ιανουαρίου.

«Η έκδοση των "φύλλων επίταξης" θα γίνει από τις οικείες αστυνομικές αρχές και η επίδοση αυτών από όργανά τους, καθώς και από υπαλλήλους του Δημοσίου και των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, σύμφωνα με το άρθρο 1 του ν. 4325/2015 (Α’ 47). 3. Οι ιατροί των ανωτέρω ειδικοτήτων επιτάσσονται, όπως εμφανισθούν την ογδόη (8η) πρωινή της επόμενης ημέρας της προς αυτούς επίδοσης του φύλλου επίταξης στον τόπο, που ορίζεται εντός του φύλλου, ήτοι σε νοσοκομείο ή θεραπευτήριο των Περιφερειών Δυτικής Μακεδονίας, Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης προς άσκηση καθηκόντων βαθμίδας αντίστοιχης προς αυτή του Επιμελητή Β’» τονίζεται στο ΦΕΚ.

«Ο καθένας από τους ανωτέρω ιατρούς, εντός του χρονικού διαστήματος της επίταξης των υπηρεσιών τους σύμφωνα με την παρ. 1, θα απασχοληθεί στο νοσοκομείο, στο οποίο καλείται να εμφανισθεί, δεκαπέντε (15) ημέρες, κατά τις οποίες υποχρεούται να τηρεί το ωράριο, το καθηκοντολόγιο, καθώς και να συμμετέχει στο σύστημα εφημεριών του νοσοκομείου και της κλινικής στην οποία εντάσσεται από τον Διοικητή του νοσοκομείου ή τον νόμιμο αναπληρωτή του», σημειώνεται.

Δείτε εδώ ολόκληρο το ΦΕΚ.

Αναμένεται και το σχετικό ΦΕΚ για την Αθήνα το οποίο θα αφορά και τους Παιδιάτρους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ