ΕΛΛΑΔΑ

Σεισμός 5,3 Ρίχτερ στη Φλώρινα - Αισθητός σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα

Σεισμός 5,3 Ρίχτερ στη Φλώρινα - Αισθητός σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα
Ο σεισμός αναστάτωσε τους κατοίκους της Φλώρινας, καθώς ήταν πολύ ισχυρός και ρηχός, ενώ είχε μεγάλη διάρκεια και βουητό INTIME

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 09 Ιανουαρίου 2022 23:49

Ισχυρή σεισμική δόνηση σημειώθηκε στις 23:43 της Κυριακής 9 Ιανουαρίου στη Φλώρινα. Οι κάτοικοι ανάστατοι έχουν βγει στους δρόμους. Ο σεισμός έγινε αισθητός σχεδόν σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα έως τη Λάρισα.

Σύμφωνα με την αναθεωρημένη ανακοίνωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, πρόκειται για σεισμό 5,3 Ρίχτερ, με εστιακό βάθος 14,1 χλμ. Η σεισμική δόνηση σημειώθηκε 2χλμ δυτικά της Φλώρινας.

Ο σεισμός αναστάτωσε τους κατοίκους της Φλώρινας, καθώς ήταν πολύ ισχυρός και ρηχός, ενώ είχε μεγάλη διάρκεια και βουητό. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, οι κάτοικοι πετάχτηκαν από τα σπίτια τους και βγήκαν στους δρόμους της πόλης. Εκφράζουν, δε, φόβο να επιστρέψουν στα σπίτια τους λόγω των αλλεπάλληλων μετασεισμών που σημειώνονται.

Τα επόμενα 40 λεπτά καταγράφηκαν άλλες πέντε σεισμικές δονήσεις άνω των 3 βαθμών και πολλές άλλες μικρότερες. Συγκεκριμένα, 3,1 Ρίχτερ 19 χιλιόμετρα δυτικά βορειοδυτικά της Φλώρινας, 3,5 Ρίχτερ σε εστιακό βάθος δέκα χιλιομέτρων, 4,2 Ρίχτερ σε βάθος 10 χιλιομέτρων στις 23:53, 3,9 Ρίχτερ σε εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων και 3,7 σε εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων.

Κάτοικοι της Φλώρινας συγκεντρώθηκαν στις πλατείες, ενώ κάποιοι μετακίνησαν τα οχήματά τους σε ανοικτούς χώρους ακόμη κι έξω από την πόλη, προκειμένου να περάσουν εκεί τη νύχτα.

Καμία αναφορά για τραυματισμούς

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για σοβαρές ζημίες ή τραυματισμούς.

Στο τηλεφωνικό κέντρο της Πυροσβεστικής έχουν αναφερθεί μικρές ζημιές στο εσωτερικό διαμερισμάτων -κυρίως στον τελευταίο όροφο πολυκατοικιών- ενώ σύμφωνα με τον δήμαρχο Φλώρινας Βασίλη Γιαννάκη έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές τρία μπαλκόνια διαμερισμάτων.

Ο αντιπεριφερειάρχης Φλώρινας Σωτήρης Βόσδου, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ανέφερε ότι «μέχρι στιγμής δεν έχει αναφερθεί κάποιος τραυματισμός», ενώ ήταν καθησυχαστικός σε ό,τι αφορά το θέμα των υλικών ζημιών λέγοντας ότι «δεν υπάρχει κάτι σοβαρό στην πόλη της Φλώρινας».

Ο δήμαρχος Πρεσπών Παναγιώτης Πασχαλίδης σημείωσε ότι ο σεισμός έγινε αισθητός σε όλη τη λεκάνη της Πρέσπας κι ότι μέχρι στιγμής «δεν τού έχουν αναφερθεί ζημιές σε κατοικίες ή σε σταυλικές εγκαταστάσεις

Κλιμάκια της Aστυνομίας και της Πυροσβεστικής βρίσκονται στο δρόμο για να διαπιστώσουν τι έχει συμβεί. Παράλληλα, εξετάζεται η κατάσταση που επικρατεί στα κοντινά από το επίκεντρο του σεισμού χωριά.

Αισθητός σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα

Ο κύριος σεισμός, σύμφωνα με πληροφορίες, αναστάτωσε ιδιαίτερα τη Φλώρινα καθώς και την περιοχή της Πρέσπας.

Ο σεισμός ωστόσο έγινε αισθητός και σχεδόν σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα έως τη Λάρισα. Μέσα ενημέρωσης της Θεσσαλονίκης αναφέρουν ότι ο σεισμός ταρακούνησε ιδιαίτερα την Κοζάνη και την Καστοριά, έγινε αισθητός σε όλη την Κεντρική Μακεδονία, καθώς και στη Θεσσαλονίκη, αλλά και πέρα από τα σύνορα στη Βουλγαρία και τη Βόρεια Μακεδονία.

Παπαδόπουλος: Το 1911 είχε γίνει σεισμός 6,7 Ρίχτερ

Το γεγονός ότι υπάρχει μετασεισμική ακολουθία είναι θετικό καθώς τα αρχικά 5,3 Ρίχτερ ακολούθησαν μικρότερες δονήσεις της τάξης των 3,5 έως 4,2 Ρίχτερ.

Σε ανάρτησή του στο Facebook ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος υπενθυμίζει ότι στην ίδια περιοχή στις 18/2/1911 είχε σημειωθεί σεισμός 6,7 Ρίχτερ.

Σχολιάζοντας τον ισχυρό σεισμό της Φλώρινας ανέφερε πως «είναι ακόμη πολύ νωρίς για ασφαλή συμπεράσματα, το πρωί θα είμαστε σε θέση να πούμε περισσότερα. Η ύπαρξη μετασεισμών, ήδη, πάντως, είναι ένα καλό σημάδι».

Μέτρα προστασίας από τον σεισμό

Οι πολίτες μπορούν να βρουν ειδικές οδηγίες σχετικά με το τι θα πρέπει να κάνουν κατά τη διάρκεια του σεισμού και μετά την σεισμική δόνηση στην ιστοσελίδα της γενικής γραμματείας της Πολιτικής Προστασίας. Ακολουθούν οι οδηγίες:

Όταν γίνεται σεισμός

Αν είστε μέσα στο σπίτι

  • Διατηρείστε την ψυχραιμία σας.
  • Καλυφθείτε κάτω από κάποιο ανθεκτικό έπιπλο (τραπέζι, γραφείο, θρανίο), γονατίστε και κρατήστε με τα χέρια σας το πόδι του.
  • Αν δεν υπάρχει ανθεκτικό έπιπλο, γονατίστε στο μέσον του δωματίου, μειώνοντας όσο γίνεται το ύψος σας και προστατέψτε με τα χέρια το κεφάλι και τον αυχένα σας. Απομακρυνθείτε από μεγάλες γυάλινες επιφάνειες (παράθυρα, γυάλινα χωρίσματα) ή έπιπλα και αντικείμενα που μπορεί να σας τραυματίσουν.
  • Μην προσπαθήσετε να απομακρυνθείτε από το σπίτι.
  • Μην βγείτε στο μπαλκόνι.

Αν είστε σε ψηλό κτήριο

  • Απομακρυνθείτε από τζάμια και εξωτερικούς τοίχους.
  • Αν είστε σε χώρο ψυχαγωγίας, εμπορικό κέντρο ή μεγάλο κατάστημα
  • Διατηρείστε την ψυχραιμία σας.
  • Μείνετε στο χώρο μέχρι να τελειώσει η δόνηση.
  • Μην παρασυρθείτε από το πανικόβλητο πλήθος που κινείται άτακτα προς τις εξόδους γιατί κινδυνεύετε να ποδοπατηθείτε.

Αν βρίσκεστε σε ανοιχτό χώρο

  • Απομακρυνθείτε από χώρους που βρίσκονται κάτω από κτίρια, τηλεφωνικά ή ηλεκτρικά καλώδια.
  • Αν έχετε μαζί σας τσάντα ή χαρτοφύλακα, καλύψτε το κεφάλι σας με αυτά.
    Αν βρίσκεστε μέσα στο αυτοκίνητο
  • Καταφύγετε σε ανοιχτό χώρο και σταματήστε με προσοχή το αυτοκίνητο ώστε να μην εμποδίζει την κυκλοφορία.
  • Αποφύγετε να περάσετε από σήραγγες, γέφυρες ή υπέργειες διαβάσεις.

Τι να κάνετε μετά τον σεισμό αν είστε μέσα στο σπίτι

  • Προετοιμαστείτε για τυχόν μετασεισμούς.
  • Ελέγξτε προσεκτικά τον εαυτό σας και τους γύρω σας για πιθανούς τραυματισμούς
  • Αν υπάρχουν βαριά τραυματισμένοι μην τους μετακινείτε.
  • Εκκενώστε το κτήριο από το κλιμακοστάσιο (μην χρησιμοποιείτε τον ανελκυστήρα), αφού πρώτα κλείσετε τους διακόπτες του ηλεκτρικού ρεύματος, του φυσικού αερίου και του νερού.
  • Καταφύγετε σε ανοιχτό και ασφαλή χώρο.
  • Ακολουθείστε τις οδηγίες των Αρχών και μην δίνετε σημασία σε φημολογίες.
  • Μην χρησιμοποιείτε άσκοπα το αυτοκίνητό σας ώστε να μην γίνετε εμπόδιο στο έργο των συνεργείων διάσωσης.
  • Χρησιμοποιείστε το σταθερό ή κινητό τηλέφωνό σας σε εξαιρετικές περιπτώσεις, γιατί προκαλείται υπερφόρτωση των τηλεφωνικών δικτύων.
  • Αποφύγετε να μπείτε στο σπίτι σας αν βλέπετε βλάβες, κομμένα καλώδια, διαρροή υγραερίου ή φυσικού αερίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ