ΕΛΛΑΔΑ

Μαρουσάκης στο CNN Greece: Ξεκινά η επικίνδυνη κακοκαιρία «Διομήδης» - Ποιες περιοχές θα πλήξει

Μαρουσάκης στο CNN Greece: Ξεκινά η επικίνδυνη κακοκαιρία «Διομήδης» - Ποιες περιοχές θα πλήξει
Κακοκαιρία θα σαρώνει τη χώρα ΙΝΤΙΜΕ

Νέες καταιγίδες θα χτυπήσουν τη χώρα τις επόμενες ώρες, ενώ ήδη από το Σαββατοκύριακο σημειώνονται βροχοπτώσεις σε πολλές περιοχές. Τα φαινόμενα θα γίνουν πιο έντονα και θα διαρκέσουν για αρκετές ημέρες, όπως λέει στο CNN Greece ο μετεωρολόγος, Κλέαρχος Μαρουσάκης

Σύμφωνα με τον κ. Μαρουσάκη, «έντονα φαινόμενα θα σημειωθούν στην περιοχή της Θεσσαλίας, τα νοτιότερα τμήματα της Χαλκιδικής, προς τις Σποράδες, στην Αττική, τη Βοιωτία, την Εύβοια, την Πελοπόννησο και προς την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.

Σε αυτές τις περιοχές αναμένουμε τα πιο πολλά φαινόμενα και κατά τόπους θα είναι και ισχυρά και επικίνδυνα να έχουμε και πλημμυρικά επεισόδια».

Χιόνια και στην Αττική

Μετά τις ισχυρές βροχοπτώσεις, θα έχουμε και χιόνια και σε χαμηλά υψόμετρα και πιθανώς και στην Αττική, όπως προβλέπει ο μετεωρολόγος.

«Η κακοκαιρία θα κρατήσει από σήμερα το απόγευμα μέχρι και την Τετάρτη το μεσημέρι, θα έχει δηλαδή μεγάλη διάρκεια. Μετά και το μεσημέρι της Τετάρτης περιμένουμε να μπούνε οι βοριάδες θα ρίξουν σημαντικά την θερμοκρασία και θα οδηγηθούμε σε χιονοπτώσεις ακόμη και σε χαμηλά υψόμετρα. Δεν αποκλείεται και στην Αττική, Τετάρτη βράδυ και Πέμπτη μέχρι μεσημέρι περίπου, να δούμε χιόνια μέχρι και στα βόρεια προάστια».

Όπως λέει ο κ. Μαρουσάκης, με επιφύλαξη, «η κακοκαιρία δείχνει να εκτονώνεται στη συνέχεια και είναι λίγο παρακινδυνευμένο να το πούμε ακόμα, καθώς μπορεί να υπάρξει κάποια αλλαγή».

«Αλλά τουλάχιστον μέχρι και την Πέμπτη θα έχουμε έντονα φαινόμενα», καταλήγει.

Διομήδης ονομάστηκε η νέα κακοκαιρία - Το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ

Σημειώνεται πως ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς, ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter πως η κακοκαιρία που έρχεται ονομάστηκε «Διομήδης».

Το καιρικό σύστημα, σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού από την ΕΜΥ προβλέπεται να προκαλέσει κακοκαιρία από σήμερα Δευτέρα (10/01/2022), με κύρια χαρακτηριστικά τις κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες, τους πολύ θυελλώδεις ανέμους και τις πυκνές χιονοπτώσεις κυρίως στα ορεινά. Από την Τετάρτη (12-01-2022) αναμένεται να σημειωθεί αισθητή πτώση της θερμοκρασίας.

Πιο αναλυτικά:

Α. Σήμερα Δευτέρα (10-01-2022) ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται στα Δωδεκάνησα, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τη νότια Κρήτη, τα θαλάσσια - παραθαλάσσια τμήματα της κεντρικής και ανατολικής Μακεδονίας και από το βράδυ στο κεντρικό και το νότιο Ιόνιο, την Πελοπόννησο, την ανατολική Στερεά και τη Θεσσαλία.

Την Τρίτη (11-01-2022) ισχυρές βροχές προβλέπονται στη Θεσσαλία, τις Σποράδες, τα νοτιότερα τμήματα της κεντρικής Μακεδονίας, την κεντρική και ανατολική Στερεά (κυρίως στη Φθιώτιδα και την Ευρυτανία) και τη βόρεια Εύβοια. Τοπικά ισχυρές καταιγίδες θα εκδηλώνονται στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη.

Την Τετάρτη (12-01-2022) κατά τόπους ισχυρές βροχές προβλέπονται στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα και μέχρι το μεσημέρι στη Θεσσαλία, τις Σποράδες και την Εύβοια.

Β. Πολύ θυελλώδεις βορειοανατολικοί άνεμοι θα πνέουν την Τρίτη (11-01-2022) στο βόρειο Αιγαίο και την Τετάρτη (12-01-2022) και την Πέμπτη (13-01-2022) στο μεγαλύτερο μέρος του Αιγαίου. Μικρή εξασθένηση των ανέμων αναμένεται από το βράδυ της Πέμπτης.

Γ. Πυκνές χιονοπτώσεις θα σημειώνονται από το βράδυ της Δευτέρας (10-01-2022) στα ορεινά της δυτικής και κεντρικής Μακεδονίας και της Θεσσαλίας. Την Τρίτη (11-01-2022) κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά - ημιορεινά Μακεδονίας, Θεσσαλίας, της κεντρικής και ανατολικής Στερεάς και βαθμιαία σε πεδινές περιοχές της Θράκης και της ανατολικής Μακεδονίας. Την Τετάρτη (12-01-2022) πρόσκαιρα πυκνές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν κατά τόπους στις προαναφερθείσες περιοχές και στην Εύβοια.

Δ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση την Τετάρτη (12-01-2022). Την Πέμπτη (13-01-2022) και την Παρασκευή (14-01-2022) τις πρωινές και βραδινές ώρες θα σημειώνεται ισχυρός παγετός στη βόρεια Ελλάδα.

Η πρόγνωση του meteo για σήμερα και αύριο

Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, σήμερα, περισσότερο θα επηρεαστούν η Βόρεια Ελλάδα, το Βόρειο και Ανατολικό Αιγαίο, το Ιόνιο, η Πελοπόννησος, η Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.

Παράλληλα, οι χιονοπτώσεις που εκδηλώνονται στα ορεινά, προοδευτικά θα επεκταθούν σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας με χαμηλότερο υψόμετρο.

Αυξημένη είναι η πιθανότητα εκδήλωσης χαλαζοπτώσεων, ιδιαίτερα σε νησιωτικά τμήματα, ενώ πιθανότητα εκδήλωσης υδροσιφώνων εντοπίζεται σε τμήματα του Αιγαίου.

Αύριο, Τρίτη 11 Ιανουαρίου, ο καιρός θα παρουσιάσει περαιτέρω επιδείνωση με αρκετά έντονα κατά τόπους φαινόμενα, πυκνές χιονοπτώσεις σε ορεινά και ημιορεινά τμήματα, πτώση της θερμοκρασίας και σχεδόν θυελλώδεις ανέμους κυρίως στο Βόρειο Αιγαίο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ