ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Καταγγελία ΠΟΕΔΗΝ για δεκάδες διασωληνωμένους ασθενείς εκτός ΜΕΘ

Κορωνοϊός: Καταγγελία ΠΟΕΔΗΝ για δεκάδες διασωληνωμένους ασθενείς εκτός ΜΕΘ
«Γιατί, λοιπόν, μεταφέρεται εικόνα ότι δεν πιέζονται οι ΜΕΘ; Όταν είναι γεμάτα τα νοσοκομεία με περιστατικά κορωνοϊού αυτό είναι αναπόφευκτο», αναφέρει ο Μιχάλης Γιαννάκος. AP Photo / Rahmat Gul (Φωτογραφία αρχείου)

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), Μιχάλης Γιαννάκος, κατήγγειλε τη Δευτέρα ότι δεκάδες ασθενείς με Covid-19 παραμένουν διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ, πολλοί από αυτούς ακόμη για πολλές ημέρες.

Όπως είπε ο κ. Γιαννάκος, «σήμερα μάς έγιναν καταγγελίες για διασωληνωμένους ασθενείς με κορωνοϊό εκτός ΜΕΘ και δεν το πιστεύαμε με βάση τις ανακοινώσεις του υπουργείου […] Δεκάδες βρίσκονται εκτός ΜΕΘ, πολλοί εξ αυτών επί ημέρες».

«Με βάση τις ανακοινώσεις του Υπουργείου Υγείας οι ΜΕΘ δεν πιέζονται. Σύμφωνα με το πληροφοριακό σύστημα του Υπουργείου λειτουργούν 692 κλίνες ΜΕΘ κορωνοϊού. Καλυμμένες είναι οι 613 κλίνες και κενές οι 79. Είναι λάθος η αντίληψη ότι έχουμε να κάνουμε με ήπια νόσηση λόγω της μετάλλαξης Όμικρον κι ότι ξεμπερδεύουμε με το κορωνοϊό. Αυτό οδηγεί σε χαλάρωση και μη τήρηση των μέτρων προστασίας. Δεν μπορεί να λέγεται μια τέτοια άποψη με γεμάτα τα νοσοκομεία, κοσμοσυρροή στα ΤΕΠ κορωνοϊού, υπερδιπλάσιες εισαγωγές και δεκάδες διασωληνωμένους ασθενείς με κορωνοϊό εκτός ΜΕΘ», επισήμανε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

Η κατάσταση στα νοσοκομεία σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ

Αττική

  • Γενικό Κρατικό Νίκαιας: Οκτώ διασωληνωμένοι ασθενείς με κορωνοϊό εκτός ΜΕΘ. Σε κλινικές με άλλους 25 ασθενείς με κορωνοϊό. Η κάλυψη είναι με δύο νοσηλευτές τη βάρδια σε κάθε κλινική.
  • Ερυθρός Σταυρός: 10 διασωληνωμένοι με κορωνοϊό εκτός ΜΕΘ διασκορπισμένοι σε θαλάμους. Στελέχωση με δύο ή τρεις νοσηλευτές τη βάρδια.
  • Σισμανόγλειο: Τρεις διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ σε θαλάμους κλινικών κορωνοϊού.
  • Θριάσιο: Τέσσερις διασωληνωμένοι ασθενείς με κορωνοϊό σε θαλάμους.
  • Γεννηματάς: Τρεις διασωληνωμένοι ασθενείς με κορωνοϊό σε θαλάμους
  • Ευαγγελισμός: Τουλάχιστον δύο διασωληνωμένοι ασθενείς εκτός ΜΕΘ σε θαλάμους

Θεσσαλονίκη

  • ΑΧΕΠΑ: Πέντε διασωληνωμένοι ασθενείς με κορωνοϊό εκτός ΜΕΘ σε κοινούς θαλάμους. Στελέχωση δύο ή τρεις νοσηλευτές στη βάρδια.
  • Ιπποκράτειο: Επτά διασωληνωμένοι σε χειρουργικές αίθουσες και δύο σε θαλάμους κλινικών κορωνοϊού. Υπάρχουν και πολλοί άλλοι σε άλλα νοσοκομεία.

«Γιατί, λοιπόν, μεταφέρεται εικόνα ότι δεν πιέζονται οι ΜΕΘ; Όταν είναι γεμάτα τα νοσοκομεία με περιστατικά κορωνοϊού αυτό είναι αναπόφευκτο», καταλήγει ο Μιχάλης Γιαννάκος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ