ΕΛΛΑΔΑ

Φλώρινα: Χιονόπτωση και μετασεισμοί ταλαιπωρούν τους κατοίκους

Φλώρινα: Χιονόπτωση και μετασεισμοί ταλαιπωρούν τους κατοίκους
Σφοδρή χιονόπτωση συνεχίζεται από νωρίς στη Φλώρινα, όπως και σε άλλες περιοχές στην Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα, όπου επελαύνει η κακοκαιρία «Διομήδης» (φωτογραφία αρχείου) INTIME

Αντιμέτωποι με ένα δύσκολο συνδυασμό βρίσκονται οι κάτοικοι της Φλώρινας, καθώς η κακοκαιρία σαρώνει την περιοχή τους, ενώ την ίδια ώρα δεν σταματούν οι δονήσεις μετά τον μεγάλο σεισμό των 5,3 Ρίχτερ.

Σφοδρή χιονόπτωση συνεχίζεται από νωρίς στη Φλώρινα, όπως και σε άλλες περιοχές στην Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα, όπου επελαύνει η κακοκαιρία «Διομήδης».

Τέσσερα χωριά στην ευρύτερη περιοχή έχουν μείνει χωρίς ρεύμα, ενώ οι Αρχές αποφάσισαν να μην λειτουργήσουν τα σχολεία την Τετάρτη.

Την ίδια ώρα, η γη συνεχίζει να τρέμει. Οι μετασεισμοί είναι συνεχείς, ενώ το απόγευμα της Τρίτης σημειώθηκε ένας από τους πιο ισχυρούς, που σύμφωνα με την μέτρηση του γεωδυναμικού ινστιτούτου καταγράφηκε στα 4,3 Ρίχτερ.

Στην ευρύτερη περιοχή συνεχίζεται η καταγραφή των προβλημάτων που άφησε πίσω του ο μεγάλος σεισμός των 5,3 Ρίχτερ, ενώ οι τρεις δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Συγκεκριμένα, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκαν οι δήμοι Φλώρινας, Αμυνταίου και Πρεσπών της Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας, μετά από απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Βασίλειου Παπαγεωργίου.

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα ισχύει από την ημερομηνία εκδήλωσης του σεισμού έως κι έξι μήνες, δηλαδή έως και τις 11 Ιουλίου 2022.

Ήταν αίτημα των δημάρχων της ΠΕ Φλώρινας προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι έκτακτες ανάγκες στην διαχείριση των προβλημάτων που προέκυψαν από τον σεισμό της 9ης Ιανουαρίου 2022 στις παραπάνω περιοχές.

Δήμαρχος Φλώρινας: Έχουμε τρομοκρατηθεί όλοι

Ο δήμαρχος Φλώρινας, Βασίλης Γιαννάκης, μίλησε σε δραματικούς τόνους στο Newsbomb.gr, λέγοντας πως, «η λέξη ανησυχία δεν είναι τίποτα μπροστά σε αυτό που ζούμε, έχουμε τρομοκρατηθεί όλοι, βιώνουμε πολύ δύσκολες ώρες, έχουμε μέτωπα παντού. Μετά τον ισχυρό σεισμό καθημερινά έχουμε ισχυρές μετασεισμικές δονήσεις που γίνονται αισθητές σε όλο το Νομό. Υπάρχουν υλικές ζημίες, περίπου 65 σπίτια χρήζουν επισκευή. Όλο αυτό που συμβαίνει έχει μεγάλο αντίκτυπο στην ψυχολογία μας. Πότε ξανά στο παρελθόν δεν υπήρχαν τέτοιου μεγέθους σεισμικές δονήσεις».

Μεταξύ άλλων η Φλώρινα έχει θαφτεί στα λευκά, με το χιόνι να έχει καλύψει τα πάντα ακόμα και στο κέντρο της πόλης. «Έχουμε άσχημες καιρικές συνθήκες, μέσα στην πόλη το χιόνι φτάνει τους 30 πόντους, ενώ στα βουνά τους 70. Πολλά χωριά είναι χωρίς ρεύμα και νερό», τόνισε ο δήμαρχος Φλώρινας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ