ΕΛΛΑΔΑ

Πρώτη δίκη για το ελληνικό #metoo: Κεκλεισμένων των θυρών μόνο η κατάθεση της 21χρονης

Πρώτη δίκη για το ελληνικό #metoo: Κεκλεισμένων των θυρών μόνο η κατάθεση της 21χρονης
Όπως αποφάσισε το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας, η υπόλοιπη διαδικασία θα είναι δημόσια INTIME NEWS/ ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Στην πρώτη δίκη για το ελληνικό #metoo, κεκλεισμένων των θυρών θα πραγματοποιηθεί τελικά η κατάθεση της 21χρονης που κατήγγειλε τη σεξουαλική κακοποίησή της -ενώ ήταν ανήλικη- από τον πρώην προπονητή της στην ιστιοπλοΐα.

Όπως αποφάσισε το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας, η υπόλοιπη διαδικασία θα είναι δημόσια.

«Για λόγους προστασίας της και της ιδιωτικής της ζωής ζητάμε την διεξαγωγή της αποδεικτικής διαδικασίας κεκλεισμένων των θυρών. Αν αυτό δεν γίνει δεκτό, ζητάμε έστω η κατάθεση του θύματος να διεξαχθεί χωρίς δημοσιότητα. Είναι μια επώδυνη διαδικασία για την ίδια η κατάθεση αυτή. Πρόκειται για αδικήματα που έχουν πλήξει τον πυρήνα της προσωπικότητας της» ανέφερε η δικηγόρος του θύματος, Κλειώ Παπαπαντολέων.

Την αποδοχή του αιτήματος πρότεινε νωρίτερα και η εισαγγελέας, ενώ η υπεράσπιση του πρώην προπονητή δεν έφερε αντίρρηση στο αίτημα, ως προς την κατάθεση μόνο του θύματος κεκλεισμένων των θυρών.

Από την πλευρά του, ο κατηγορούμενος αρνείται τις εις βάρος του κατηγορίες.

«Την κατηγορία του βιασμού δεν την αποδέχομαι για κανένα ζωντανό οργανισμό σε αυτό τον πλανήτη. Τα υπόλοιπα τα αφήνω στην κρίση σας...» ήταν τα πρώτα λόγια του πρώην προπονητή. Την πλήρη άρνηση της κατηγορίας του βιασμού υπογράμμισαν και οι συνήγοροί του, Θεόδωρος Μαντάς και Βασω Πανταζή.

Το δικαστήριο διέκοψε για τις 26 Ιανουαρίου.

Στο πλευρό του θύματος η Σοφία Μπεκατώρου

Η δίκη ξεκίνησε το πρωί στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας, με τον κατηγορούμενο να αναζητά συνεχώς με το βλέμμα του τη νεαρή κοπέλα, η οποία καθόταν στην άλλη πλευρά της δικαστικής αίθουσας έχοντας στο πλευρό της την οικογένεια της και την Ολυμπιονίκη Σοφία Μπεκατώρου.

Η κυρία Μπεκατώρου έχει προταθεί ως μάρτυρας κατηγορίας προκειμένου να καταθέσει στη δίκη, αφού μέσα από τη δική της δημόσια καταγγελία αποκαλύφθηκε η υπόθεση της 21χρονης.

Η Ολυμπιονίκης Σοφία Μπεκατώρου, κατά την προσέλευσή της στο δικαστήριο / Πηγή: INTIME NEWS

Ο πρώην προπονητής της ιστιοπλοΐας, ο οποίος βρίσκεται προφυλακισμένος από τον περασμένο Ιανουάριο στις φυλακές Τρίπολης, καλείται να λογοδοτήσει για τρεις κακουργηματικού χαρακτήρα πράξεις: Για βιασμό κατ' εξ κολούθηση, αποπλάνηση κατ' εξακολούθηση και κατάχρηση ανηλίκου σε ασέλγεια.

Η εν λόγω υπόθεση είχε έρθει στο φως της δημοσιότητας, μετά τις συγκλονιστικές αποκαλύψεις της Ολυμπιονίκη, Σοφίας Μπεκατώρου και είχε προκαλέσει την οργίλη αντίδραση της κοινής γνώμης έπειτα από τους προκλητικούς ισχυρισμούς που προέβαλε ο κατηγορούμενος ότι δεν ήταν βιασμός αλλά ερωτική σχέση με τη συναίνεση της ανήλικης την οποία μάλιστα ήθελε να παντρευτεί.

Η νεαρή κοπέλα επί χρόνια προσπαθούσε να «θάψει» βαθιά μέσα της όλα όσα βίωσε στα χέρια του πρώην προπονητή της. Αποφάσισε, όμως, να «σπάσει» τη σιωπή της όταν είδε την Ολυμπιονίκη Σοφία Μπεκατώρου να βρίσκει τη δύναμη και να καταγγέλλει δημόσια τη δική της σεξουαλική κακοποίηση από παράγοντα της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας πριν από 24 χρόνια.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της δικογραφίας, η αθλήτρια αναζήτησε τη Σοφία Μπεκατώρου μέσω Facebook και της έστειλε μήνυμα ζητώντας της να συναντηθούν.

Οι δυο γυναίκες συναντήθηκαν και τότε η νεαρή κοπέλα πήρε την απόφαση να καταθέσει και εκείνη στις εισαγγελικές αρχές. Κάτω από συνθήκες άκρας μυστικότητας έδωσε τελικά στον εισαγγελέα Ν. Στεφανάτο μια αποκαλυπτική όσο και συγκλονιστική κατάθεση σύμφωνα με την οποία ο κατηγορούμενος πρώην προπονητής την απειλούσε, όπως απειλούσε και τα μέλη της οικογένειάς της αν εκείνη κατήγγειλε στις αρχές τη σεξουαλική της κακοποίηση της.

Εισαγγελέας: Άσκησε σεξουαλική και ψυχολογική βία στην ανήλικη

Υπενθυμίζεται ότι στην πολυσέλιδη πρότασή του προς το Δικαστικό Συμβούλιο ο εισαγγελέας που πρότεινε την παραπομπή του κατηγορουμένου σε δίκη ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Χωρίς αιδώ ο κατηγορούμενος ομολόγησε ότι είχε ολοκληρωμένες σεξουαλικές σχέσεις με την ανήλικη αθλήτρια του. Εκμεταλλεύτηκε την απειρία της και την εμπιστοσύνη των γονιών της σε εκείνον. Συνεχίζει να συμπεριφέρεται με απάθεια ακόμα και μετά τις αποκαλύψεις. Άσκησε σεξουαλική και ψυχολογική βία στην ανήλικη για να μην αποκαλύψει στους γονείς της τον βιασμό της».

Ο ίδιος απολογούμενος ενώπιον της 16ης τακτικής ανακρίτριας εμφανίστηκε προκλητικός αφού χωρίς ίχνος μεταμέλειας είχε υποστηρίξει ότι η ανήλικη ήταν εκείνη που τον κοίταζε λάγνα και τον προκαλούσε φορώντας μόνο το μαγιό της επιδιώκοντας σχέσεις μαζί του.

«Το 2011 στο πανελλήνιο πρωτάθλημα στην Ιτέα ήρθε στο δωμάτιο με το μαγιό της. Το σώμα της τότε ήταν διαμορφωμένο, ήταν μια κοπελάρα, με κοίταξε λάγνα και εγώ σαν άντρας ένιωσα έλξη. Εγώ την έδιωξα από το δωμάτιο και της έκανα παρατήρηση γιατί κυκλοφορούσε έτσι το ξενοδοχείο. Αυτή ήταν η πρώτη φορά που με ταρακούνησε γιατί κατάλαβα ότι το πράγμα έχει ξεφύγει από την πλευρά της» φέρεται να είχε πει o κατηγορούμενος.

Αναφερόμενος επίσης στη σχέση του με την οικογένεια της ανήλικης, φέρεται να είχε υποστηρίξει:

«Το καλοκαίρι του 2012 ολοκληρώσαμε τη σχέση μας και βρισκόμασταν σαν ζευγάρι και μιλούσαμε για γάμο. Ο πατέρας της δεν είχε καταλάβει και δεν γνώριζε τίποτα για την ερωτική σχέση και απ’ όσο μου είχε πει εκείνη δεν είμαι σίγουρος, αν η μητέρα της ήξερε σε ποιο στάδιο είχε φτάσει σχέση μας, το μόνο που ξέρω είναι ότι την άφηναν και έβγαινε μαζί μου, όχι με την ιδιότητα του προπονητή, αυτό γινόταν απογευματινές ώρες μέχρι τις εννιά το βράδυ».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ