ΕΛΛΑΔΑ

Στον κλοιό του «Διομήδη» η χώρα: Ποιες περιοχές «σαρώνει», πώς θα κινηθεί τις επόμενες ώρες

Στον κλοιό του «Διομήδη» η χώρα: Ποιες περιοχές «σαρώνει», πώς θα κινηθεί τις επόμενες ώρες
Στον κλοιό του «Διομήδη» η χώρα: Ποιες περιοχές σαρώνει, πώς θα κινηθεί τις επόμενες ώρες ΑΠΕ/ΜΠΕ

Τα «δόντια» της δείχνει από χθες η κακοκαιρία «Διομήδης» η οποία έχει προκαλέσει μεγάλα προβλήματα σε όλη τη χώρα, με εξαίρεση τη Δυτική Ελλάδα όπου αναμένεται σχετικά βελτιωμένος καιρός.  

Έντονα προβλήματα εντοπίζονται στην Καρδίτσα, όπου το βράδυ της Τρίτης εκκενώθηκαν προληπτικά τα χωριά Κοσκινάς και Ψαθοχώρα στον Δήμο Παλαμά της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας, καθώς έσπασε το ανάχωμα του ποταμού Καλέντζη, σύμφωνα με όσα ανέφερε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Eιδήσεων ο δήμαρχος Παλαμά, Γιώργος Σακελλαρίου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, σήμερα το πρωί η στάθμη του ποταμού Καλέντζη έχει υποχωρήσει.

Παράλληλα, παραμένει κλειστός ο δρόμος Βλοχός-Αγ. Δημήτριος και θα εκτιμηθεί τις επόμενες ώρες πότε θα ανοίξει.

Για σήμερα Τετάρτη, οι βροχές και τα χιόνια αλλά και οι καταιγίδες θα εστιάζονται από την οροσειρά της Πίνδου και πιο ανατολικά. Πυκνές χιονοπτώσεις θα κάνουν την εμφάνισή τους όχι μόνο σε ορεινές περιοχές της κεντρικής και ανατολικής χώρας αλλά και σε πεδινές - ημιπεδινές περιοχές.

Στην Αττική, αναμένονται βροχοπτώσεις ενώ νωρίς το πρωί θα σημειωθούν πυκνές χιονοπτώσεις στη γύρω ορεινή ζώνη. Μάλιστα, καθώς θα περνούν οι ώρες τα χιόνια θα κατεβαίνουν σε υψόμετρο ενώ δεν αποκλείεται μέσα στη νύχτα να χιονίσει και στα βόρεια τμήματα του νομού.

Απαγορευτικό απόπλου

Σε ισχύ είναι απαγορευτικό απόπλου από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου, λόγω ισχυρών ανέμων που πνέουν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές που σύμφωνα με την ΕΜΥ, φθάνουν τοπικά στο Αιγαίο τα 9 και στα βόρεια τα 10 μποφόρ.

Για τον Αργοσαρωνικό τα δρομολόγια των πλοίων πραγματοποιούνται κατά την κρίση του πλοιάρχου και με ημερολογιακή εγγραφή.

Κλειστές παραμένουν επίσης οι γραμμές Αγ.Μαρίνα-Νέα Στύρα, Καβάλα-Πρίνου Θάσου και Αλεξανδρούπολη-Σαμοθράκη.

Οι επιβάτες που πρόκειται σήμερα να ταξιδέψουν καλό είναι πριν την αναχώρησή τους να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία για αλλαγές η τροποποιήσεις δρομολογίων σε πολλές ακτοπλοϊκές γραμμές λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Σοβαρά προβλήματα στη Βόρεια Εύβοια

Σοβαρά προβλήματα έχει προκαλέσει η κακοκαιρία «Διομήδης» στο δήμο Ιστιαίας Αιδηψού και στο δήμο Μαντουδίου Λίμνης Αγίας Άννας.

Το βράδυ της Τρίτης διεκόπη η κυκλοφορία στο Πευκί από πτώση δέντρου στον κεντρικό οδικό άξονα Ιστιαίας Χαλκίδας.

Όπως αναφέρει το evima.gr, η έντονη κακοκαιρία και πλήττει τον Δήμο Μαντουδίου Λίμνης Αγίας Άννας, έχει ως συνέπεια την πτώση βράχων σε πολλά σημεία αλλά και μεταφορά φερτών υλικών σε παράκτιες περιοχές.

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από την ΕΜΥ τα φαινόμενα θα συνεχιστούν και σήμερα με χιονοπτώσεις σε ορεινά και ημιορεινά. Για τον λόγο αυτό αποφασίστηκε όλα τα σχολεία του Δήμου για αύριο Τετάρτη 12/1 να παραμείνουν κλειστά.

Τρίκαλα - Yπερχείλισε ο Ληθαίος ποταμός

Η κακοκαιρία Διομήδης έφερε έντονη βροχόπτωση στα Τρίκαλα δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα σε αρκετές περιπτώσεις, ενώ σε επιφυλακή οι Αρχές λόγω της υπερχείλισης του Ληθαίου ποταμού.

Την ίδια ώρα το μεγαλύτερο μέρος του ορεινού όγκου του νομού, από τα 800 μέτρα υψόμετρο και πάνω έχει καλυφθεί με χιόνι που φτάνει ακόμη και τα 40 εκατοστά σε περιοχές όπως είναι η περιοχή της Γκρόπας, τα χωριά του Ασπροποτάμου, το Περτούλι, η Καστανιά, η Κρανιά, τα Στουρναραίϊκα, η Ελάτη, το Μαυρέλι κλπ.

Όπως καταγράφει το trikalaIN.gr, όλος ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται σε επιφυλακή, με τα μηχανήματα της Περιφερειακής ενότητας Τρικάλων και των δήμωντου νομού να επιχειρούν αποχιονισμούς δρόμων σε κατοικημένες περιοχές και ποιμνιοστάσια, ενώ στη μάχη του αποχιονισμού έχουν ριχτεί από το πρωί και ιδιωτικά μηχανήματα.

Ο «Διομήδης» πλησιάζει Θεσσαλονίκη: Πυκνό χιόνι στο Λιβάδι Θέρμης

Έντονη είναι η χιονόπτωση αυτή την ώρα στην περιοχή Λιβάδι της Θεσσαλονίκης και του δήμου Θέρμης.

Βαριά μηχανήματα της Πολιτικής Προστασίας βρίσκονται σε ετοιμότητα προκειμένου να ανοίξουν τους δρόμους σε περίπτωση που το χιόνι συνεχιστεί με την ίδια ένταση και τις επόμενες ώρες.

Το Λιβάδι είναι χωριό στο δήμο Θέρμης της ΜΕ Θεσσαλονίκης το οποίο βρίσκεται σε υψόμετρο 850 μέτρων. Βρίσκεται σε απόσταση περίπου 30 χιλιομέτρων από τη Θεσσαλονίκη στα όρια με την ΠΕ Χαλκιδικής.

Νωρίτερα έκλεισε και η 8η οδός που συνδέει τη Θέρμη με τους Ταγαράδες, λόγω υπερχείλισης του Ανθεμούντα.

Κεραυνός χτύπησε 37χρονο στη Μεσαρά

Η κακοκαιρία «Διομήδης» που πλήττει τα τελευταία 24ωρα και την Κρήτη είχε ως αποτέλεσμα να τραυματιστεί ένας 37χρονος και να μεταφερθεί στο νοσοκομείο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του cretapost, όλα συνέβησαν το βράδυ της Τρίτης, όταν ένας 37χρονος την ώρα που βρισκόταν στον Κομό στη Μεσαρά Ηρακλείου χτυπήθηκε από κεραυνό.

Αμέσως μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας Μοιρών όπου του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες με τους γιατρούς να διαπιστώνουν πως φέρει εγκαύματα στην πλάτη, ενώ έκριναν την άμεση μεταφορά του σε νοσοκομείο του Ηρακλείου.

Ο 37χρονος μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Βενιζέλειο όπου και εισήχθη στην καρδιολογική για περαιτέρω εξετάσεις.

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως η κατάσταση της υγείας του είναι καλή και δεν κινδυνεύει η ζωή του.

Ο «Διομήδης» σάρωσε τη Σάμο: Ξεχείλισαν ποτάμια και ρέματα

Από τη μανία της φύσης δοκιμάστηκε για ακόμη μια φορά το Ηραίον στη Σάμο, καθώς και το νησί έπεσε «θύμα» της κακοκαιρίας «Διομήδης».

Ισχυροί άνεμοι έπνεαν καθ'όλη τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας, ενώ μεγάλος όγκος νερού από τα δύο ποτάμια της περιοχής μετέτρεψαν τους δρόμους σε ποτάμια.

Φερτά υλικά από τα ποτάμια αλλά και τη θάλασσα προκάλεσαν ζημιές σε όλα τα καταστήματα του Ηραίον και των γύρω περιοχών.

Ο κρατικός μηχανισμός σε αρκετές περιοχές πραγματοποίησε ολονύχτιες επιχειρήσεις ώστε να μην υπάρξουν περαιτέρω προβλήματα από τις πλημμύρες που δημιουργήθηκαν λόγω της κακοκαιρίας.

Προβλήματα στις θαλάσσιες συγκοινωνίες

Προβλήματα έχουν δημιουργηθεί στα περισσότερα ακτοπλοϊκά δρομολόγια, λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές, οι οποίοι, σύμφωνα με την ΕΜΥ, φθάνουν τοπικά στο Αιγαίο τα 9 και στα βόρεια τα 10 μποφόρ.

Σε ισχύ παραμένει απαγορευτικό απόπλου από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου.

Όσον αφορά τον Αργοσαρωνικό, δεν εκτελούνται τα δρομολόγια των υδροπτέρυγων, ενώ κανονικά γίνονται τα δρομολόγια των πλοίων κλειστού τύπου.

Κλειστές παραμένουν, επίσης, οι γραμμές Αγ. Μαρίνα-Νέα Στύρα, Καβάλα-Πρίνου Θάσου και Αλεξανδρούπολη-Σαμοθράκη.

Οι επιβάτες που πρόκειται να ταξιδέψουν σήμερα, πριν την αναχώρησή τους, καλό θα είναι να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία για αλλαγές ή τροποποιήσεις δρομολογίων σε πολλές ακτοπλοϊκές γραμμές λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Σταδιακή υποχώρηση προς τα νότια - Πολύ θυελλώδεις βοριάδες στο Αιγαίο

Η κακοκαιρία Διομήδης, η οποία σήμερα, Τετάρτη 12 Ιανουαρίου, επηρεάζει για τρίτη ημέρα τη χώρα μας, αναμένεται σταδιακά να υποχωρήσει, σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr.

Οι βροχοπτώσεις που εκδηλώνονται κατά τόπους και οι χιονοπτώσεις που σημειώνονται ακόμα και σε περιοχές χαμηλού υψομέτρου μέχρι το τέλος της ημέρας θα περιοριστούν στα νοτιότερα τμήματα της χώρας. Οι περιοχές που θα δεχτούν τα σημαντικότερα φαινόμενα είναι οι Κυκλάδες, η Κρήτη, τα Δωδεκάνησα και η Εύβοια.

Παράλληλα, θυελλώδεις έως πολύ θυελλώδεις βοριάδες, εντάσεων 9 μποφόρ, πνέουν στο Αιγαίο και κατά τόπους στα ανατολικά ηπειρωτικά, ενώ ανατολικοί βορειοανατολικοί άνεμοι με εντάσεις έως 6 μποφόρ πνέουν στα δυτικά και το Ιόνιο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ