ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Ξεκίνησε η επίδοση φύλλων πορείας σε ιδιώτες γιατρούς της Βόρειας Ελλάδας

Κορωνοϊός: Ξεκίνησε η επίδοση φύλλων πορείας σε ιδιώτες γιατρούς της Βόρειας Ελλάδας
Ξεκίνησε χθες Τετάρτη, όπως προβλεπόταν και από το σχετικό ΦΕΚ, η επίδοση των φύλλων πορείας στους ιδιώτες γιατρούς της Βόρειας Ελλάδας AP Photo

Ξεκίνησε χθες Τετάρτη, όπως προβλεπόταν και από το σχετικό ΦΕΚ, η επίδοση των φύλλων πορείας στους ιδιώτες γιατρούς της Βόρειας Ελλάδας, με ειδικότητα, πνευμονολογία, παθολογία και γενική ιατρική, που επιτάσσονται για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ο διοικητής της 3ης ΥΠΕ, Παναγιώτης Μπογιατζίδης δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η παράδοση των φύλλων πορείας εξελίσσεται κανονικά και από την Πέμπτη 13 Ιανουαρίου οι γιατροί παρουσιάζονται για να εργαστούν στα νοσοκομεία.

Για τη συγκεκριμένη υγειονομική περιφέρεια στην οποία υπάγονται 16 νοσοκομεία της Κεντροδυτικής Μακεδονίας, ο αριθμός των γιατρών που καλούνται να αναλάβουν υπηρεσία είναι περισσότεροι από 90.

«Πλημμυρίζει» το ΕΣΥ λόγω Όμικρον - «Δεν τελειώνει η πανδημία» προειδοποιούν οι ειδικοί

Ασφυκτική είναι η πίεση που ασκείται στο σύστημα υγείας της χώρας, καθώς η μετάλλαξη Όμικρον έχει προκαλέσει ένα κύμα νέων εισαγωγών ασθενών στα νοσοκομεία, με τους διασωληνωμένους να ανέρχονται πλέον σε 670, τη στιγμή που περισσότεροι από 2.900 υγειονομικοί βρίσκονται εκτός μάχης λόγω νόσησης.

Η υπερμεταδοτικότητα της «Όμικρον» προκαλεί περισσότερες νοσηλείες, ενώ -σύμφωνα με πληροφορίες- αυτή τη στιγμή σε κλίνες Covid νοσηλεύονται 5.088 ασθενείς.

Παρά την επιβράδυνση της διασποράς στη χώρα σε επίπεδο κρουσμάτων, οι σκληροί δείκτες της πανδημίας είναι στο «κόκκινο». Για τον λόγο αυτό, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε την παράταση για μία εβδομάδα στα μέτρα που ισχύουν, μετά τη σχετική εισήγηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.

Τα νοσοκομεία, κυρίως σε Θεσσαλονίκη και Βόρεια Ελλάδα, εξακολουθούν να έχουν πολύ υψηλό αριθμό εισαγωγών ασθενών στις εφημερίες τους, με τα πρώτα φύλλα πορείας να παραδίδονται στους ιδιώτες γιατρούς προκειμένου να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες που υπάρχουν στο ΕΣΥ.

Οι γιατροί που έχουν λάβει τα φύλλα πορείας καλούνται να παρουσιαστούν στα νοσοκομεία που έχουν κληθεί αύριο, Πέμπτη, και να ξεκινήσουν την εργασία τους. Την παράδοση των φύλλων πορείας επιβεβαίωσαν οι διοικητές της 3ης και 4ης ΥΠΕ.

Πάντως, ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης εξέφρασε ενόχληση για την έλλειψη ενημέρωσης από το υπουργείο Υγείας. «Ξεκίνησε μεν η επίδοση των φύλλων πορείας, ωστόσο ως Ιατρικός Σύλλογος δεν έχουμε καμία απολύτως ενημέρωση επί του θέματος. Οι επιτάξεις έγιναν από το υπουργείο», ανέφερε ο πρόεδρος του Συλλόγου Νίκος Νίτσας.

Ο ΙΣΘ έχει ήδη εκφράσει την αντίθεσή του στη διαδικασία της επίταξης, ζητώντας μεταξύ άλλων να κληθούν όλοι οι γιατροί που βρίσκονται σε αναμονή για έναρξη ειδικότητας Παθολογίας, Πνευμονολογίας και Γενικής Ιατρικής, να εκδοθούν άμεσα τα ΦΕΚ διορισμών κρίσεων γιατρών ΕΣΥ που έχουν ολοκληρωθεί και να υλοποιηθεί άμεσα η πρόσφατη ρύθμιση για πρόσκαιρη ανακατανομή προσωπικού εντός του ΕΣΥ.

Παράλληλα είχε ζητήσει την άμεση υπογραφή νέων συμβάσεων για τους γιατρούς που απασχολούνται εθελοντικά στο ΕΣΥ, με διακοπή σύμβασης στις 31.12.2021 καθώς και το διαχρονικό αίτημα για άμεση ενίσχυση του ΕΣΥ με μόνιμο προσωπικό και ταχείες διαδικασίες.

«Με την Όμικρον δεν τελειώνει η πανδημία»

«Φαίνεται ότι το κύμα θα καταλαγιάσει μέσα στις επόμενες εβδομάδες» εκτίμησε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha.

«Ελπίζω να είναι το τελευταίο μεγάλο κύμα, παρότι δεν είμαι σίγουρος γι' αυτό. Θέλω να περάσω το μήνυμα ότι με την Όμικρον δεν τελειώνει η πανδημία. Δεν πρέπει να βγούμε όλοι να αγκαλιαστούμε, να κολλήσουμε Όμικρον, επειδή όντως είναι πιο ελαφρύ στέλεχος από το προηγούμενο (σ.σ. μετάλλαξη Δέλτα)» συμπλήρωσε.

Όπως εξήγησε, «η Όμικρον έχει γύρω στο 70% μικρότερη νοσηρότητα και προφανώς μικρότερη θνητότητα, αλλά αν κολλήσουν πολλοί άνθρωποι αρκετοί από αυτούς θα διασωληνωθούν, αρκετοί θα πεθάνουν».

«Δεν έχουμε τη λογική να θυσιάζουμε ανθρώπους στον βωμό της άρνησης του εμβολιασμού», τόνισε ο καθηγητής.

Ερωτηθείς για την αισιοδοξία που εκφράζεται για την τάση αποκλιμάκωσης των κρουσμάτων που διαφαίνεται, ο κ. Βασιλακόπουλος απάντησε ότι «κριτήριο είναι τι θα γίνει την Παρασκευή ή την Δευτέρα στα σχολεία».

«Τότε θα φανεί αν η λειτουργία των σχολείων οδηγεί σε σοβαρή αύξηση των κρουσμάτων στα σχολεία, παρότι η πρόβλεψή μου είναι ότι κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί διότι γίνεται πολύ καλή ιχνηλάτιση και testing ενώ τα παιδιά είναι με μάσκα στα σχολεία», υπογράμμισε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ