ΕΛΛΑΔΑ

Υποχωρεί σταδιακά η κακοκαιρία Διομήδης: Τρεις νεκροί και καταστροφές

Υποχωρεί σταδιακά η κακοκαιρία Διομήδης: Τρεις νεκροί και καταστροφές
Εξασθενούν σταδιακά τα έντονα φαινόμενα ΙΝΤΙΜΕ

Υποχωρεί σταδιακά η κακοκαιρία Διομήδης που χτύπησε τη χώρα και προκάλεσε προβλήματα, ενώ άφησε πίσω της και τρεις νεκρούς. 

Σύμφωνα με την πρόγνωση του μετεωρολόγου Κλέαρχου Μαρουσάκη στο Open, τις πρωινές ώρες της Πέμπτης, το βαρομετρικό βρίσκεται στο νοτιοανατολικό Αιγαίο και δημιουργεί μεγάλη διαφορά πίεσης, με αποτέλεσμα και σήμερα οι βοριάδες να πνέουν με μεγάλη ένταση, ωστόσο προς το βράδυ θα αρχίσουν να υποχωρούν.

Την ίδια στιγμή, μεγάλη προσοχή χρειάζεται στον παγετό. Τα φαινόμενα θα αρχίζουν να περιορίζονται προς το νότιο Αιγαίο κι έτσι θα πάμε σε μία βελτίωση του καιρού.

Προς τα ανατολικά ηπειρωτικά τμήματα αλλά και την Κρήτη θα επιμείνει το κύμα κακοκαιρίας με χιονόνερο ή χιόνι ακόμα και σε πολύ χαμηλά υψόμετρα και βροχές ή και πρόσκαιρες καταιγίδες σε παραθαλάσσιες περιοχές.

Καθώς θα πηγαίνουμε προς το απόγευμα τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και θα περιοριστούν προς την περιοχή της Κρήτης. Στην υπόλοιπη χώρα περιμένουμε καλές καιρικές συνθήκες.

Στην Αττική, η μέρα ξεκινάει με συννεφιές στα ανατολικά και βόρεια τμήματα ενώ δεν αποκλείεται να σημειωθεί χιονόνερο ή χιόνι γύρω από την Πάρνηθα και την Πεντέλη.

Προς το μεσημέρι όμως, μεγάλα θα είναι τα διαστήματα με ηλιοφάνεια.

Τρεις οι νεκροί

Από την κακοκαιρία έχασε τη ζωή του ένας 50χρονος τεχνικός σε χωριό της Καρδίτσας κοντά στην λίμνη Πλαστήρα, ο οποίος προσπαθούσε να επιδιορθώσει βλάβες και χτυπήθηκε από το ρεύμα.

Τραγικό θάνατο βρήκε επίσης ένας 37χρονος από το Ιράν, ο οποίος παρασύρθηκε από ρέμα στο Δήμο Βισαλτίας Σερρών στην προσπάθειά του να περάσει από τα ορμητικά νερά μαζί με την 24χρονη γυναίκα του.

Μαζί τους ταξίδευε και ο 22χρονος αδερφός της άτυχης, ο οποίος ειδοποίησε τις Αρχές.

Στα λευκά η Αττική

Το μεσημέρι της Τετάρτης, «ντύθηκε» στα λευκά η Μαλακάσα, ενώ το απόγευμα τα χιόνια έκαναν την εμφάνισή τους στα βόρεια προάστια περνώντας από την Ιπποκράτειο Πολιτεία και τους Θρακομακεδόνες. Χιονισμένοι είναι οι δρόμοι και στην Πάρνηθα.

Δεμένα τα πλοία σε Πειραιά, Ραφήνα και Λαύριο λόγω των ισχυρών ανέμων

Παραμένει το απαγορευτικό απόπλου από τα λιμάνια του Πειραιά της Ραφήνας και του Λαυρίου, λόγω των ισχυρών ανέμων που έφερε η κακοκαιρία Διομήδης.

Κανονικά εκτελούνται τα δρομολόγια των πλοίων για τον Αργοσαρωνικό.

Οι επιβάτες που πρόκειται σήμερα να ταξιδέψουν καλό είναι πριν την αναχώρησή τους να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία λόγω τροποποιήσεων η αλλαγών που ενδέχεται να υπάρξουν στα δρομολόγια των πλοίων από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες.

Σε πολλές θαλάσσιες περιοχές του Αιγαίου οι άνεμοι, σύμφωνα με την ΕΜΥ, φθάνουν τοπικά τα 8 με 9 μποφόρ.

Πού σημειώθηκαν καταστροφές

Η κακοκαιρία δημιούργησε σε πολλές περιοχές της χώρας και προβλήματα, σε Θεσσαλία, Εύβοια και νησιά.

Σε Λαμία, Λάρισα, Καρδίτσα το χιόνι δημιούργησε έντονα προβλήματα, καθώς χωριά αποκλείστηκαν, κάτοικοι εγκλωβίστηκαν ενώ καταστράφηκαν καλλιέργειες.

Προβλήματα υπήρχαν και στα Φάρσαλα όπου η Υπέρεια καλύφθηκε με νερό και λάσπη, ενώ ο παραπόταμος του Ενιπέα φούσκωσε και το χωριό πλημμύρισε.

Στον Αγιόκαμπο σημειώθηκαν προβλήματα με την ηλεκτροδότηση, ενώ τα κύματα που βγήκαν στο παραλιακό κομμάτι, άφησαν πίσω τους μεγάλες πέτρες και κλαδιά δέντρων.

Προβλήματα και σε επαρχιακούς δρόμους της Εύβοιας, όπου έχουν σημειωθεί κατολισθήσεις, ενώ στη Χαλκιδική υπήρξαν διακοπές ρεύματος και πτώσεις δέντρων από τους θυελλώδεις ανέμους.

Την ίδια ώρα, στη Ρόδο, δύο αυτοκίνητά που ήταν σταθμευμένα σε χώρο συνεργείου ισοπεδώθηκαν το πρωί της Πέμπτης, όταν κατέρρευσε ένα τεράστιο τμήμα τοίχου.

Στους -10 βαθμούς η θερμοκρασία

Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, ισχυρός παγετός εκδηλώθηκε κατά τόπους στα ηπειρωτικά το πρωί της Πέμπτης 13/01, ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα όπου ο υδράργυρος πλησίασε τους -10 βαθμούς Κελσίου.

Στον πίνακα που ακολουθεί παρουσιάζονται οι 8 σταθμοί (εξαιρουμένων των ορεινών καταφυγίων και χιονοδρομικών κέντρων) που κατέγραψαν τις χαμηλότερες ελάχιστες θερμοκρασίες.

Αναλυτικά ο καιρός σε όλη τη χώρα:

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 6 με 7 και στα ανατολικά 8 και τοπικά μέχρι το απόγευμα 9 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 00 (μηδέν) έως 06 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος καιρός με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις τις πρωινές ώρες.
Ανεμοι: Βόρειοι 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από -03 (μείον 3) έως 04 βαθμούς Κελσίου

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος καιρός με λίγες τοπικές νεφώσεις τις πρωινές ώρες.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 5, στα ανατολικά 6 και στο Θρακικό 7 και πρόσκαιρα τοπικά 8 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση.
Θερμοκρασία: Από -06 (μείον 6) έως 04 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία θα είναι από -10 (μείον 10) έως 02 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος καιρός με λίγες τοπικές νεφώσεις τις πρωινές ώρες.
Ανεμοι: Ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 με 5 και στα νότια 6 τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 04 έως 11 βαθμούς Κελσίου, ενώ στο εσωτερικό της Ηπείρου θα είναι 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές ή χιονόνερο. Λίγα χιόνια θα πέσουν στα ορεινά και ημιορεινά, ενώ πρόσκαιρες χιονοπτώσεις ενδέχεται να σημειωθούν και σε περιοχές της Θεσσαλίας και της κεντρικής Στερεάς με χαμηλό υψόμετρο. Τα φαινόμενα σταδιακά από το απόγευμα θα σταματήσουν.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 7 και στα ανατολικά τοπικά 8 με 9 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από -03 (μείον 3) έως 06 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές ή χιονόνερο. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά της Κρήτης. Τα φαινόμενα στην Κρήτη πιθανώς τις πρωινές ώρες να είναι τοπικά ισχυρά.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 7 με 8 και στα δυτικά τοπικά 9 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 04 έως 11 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ - ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Στα βόρεια λίγες νεφώσεις. Στα νότια λίγες νεφώσεις αυξημένες τις πρωινές ώρες οπότε θα σημειωθούν τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα γρήγορα θα εξασθενήσουν και θα περιοριστούν στην περιοχή του Καστελλόριζου.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 6 με 7 και τοπικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 11 βαθμούς Κελσίου. Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πρόσκαιρες τοπικές βροχές και λίγα χιόνια στα ορεινά και ημιορεινά.
Ανεμοι: Βορειοανατολικοί 6 με 7 και στα νότια 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από -03 (μείον 3) έως 05 βαθμούς Κελσίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ