ΕΛΛΑΔΑ

Κακοκαιρία «Διομήδης»: Διακόπηκε η κυκλοφορία σε τμήμα της λεωφόρου Πάρνηθος λόγω παγετού

Κακοκαιρία «Διομήδης»: Διακόπηκε η κυκλοφορία σε τμήμα της λεωφόρου Πάρνηθος λόγω παγετού
Η κακοκαιρία «Διομήδης» εκτονώνεται αφήνοντας ωστόσο πίσω της τον θλιβερό απολογισμό τριών νεκρών και ένα «βουνό» από προβλήματα ΙΝΤΙΜΕ / ΚΑΡΑΤΖΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

Διακόπηκε νωρίς το βράδυ της Πέμπτης η κυκλοφορία των οχημάτων σε τμήμα της λεωφόρου Πάρνηθας, εξαιτίας του παγετού από την κακοκαιρία «Διομήδης».

Συγκεκριμένα σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ, διακόπηκε η κυκλοφορία στο ρεύμα προς Πάρνηθα, από το ύψος του τελεφερίκ.

Το χιόνι από το μεσημέρι της Τετάρτης προσέγγισε την Αττική, «ντύνοντας στα λευκά» τη Μαλακάσα, ενώ μετά τις 17.00 τα χιόνια έκαναν την εμφάνισή τους στα βόρεια προάστια περνώντας από την Ιπποκράτειο Πολιτεία, τους Θρακομακεδόνες και τους δρόμους που οδηγούν στην Πάρνηθα.

Κακοκαιρία «Διομήδης»: Στα βόρεια προάστια της Αττικής έφθασαν τα χιόνια

Πάντως όπως φαίνεται από τις μετεωρολογικές προγνώσεις, η κακοκαιρία «Διομήδης» εκτονώνεται αφήνοντας ωστόσο πίσω της τον θλιβερό απολογισμό τριών νεκρών και ένα «βουνό» από προβλήματα σε πολλές περιοχές της χώρας.

Θεσσαλία, Μακεδονία και Σποράδες ήταν οι τρεις πριοχές που δέχθηκαν το σκληρό χτύπημα του «Διομήδη»με πλημμυρικά φαινόμενα που φούσκωσαν επικίνδυνα τα ποτάμια και προβλήματα στην ηλεκτροδότηση από τις σφοδρές χιονοπτώσεις.

Θεσσαλία: Που απαιτούνται αλυσίδες

Τεράστιες ποσότητες νερού κατεβάζει ο Πηνειός στο πέρασμα του μετά και τις έντονες βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν τα τελευταία 24ωρα στην περιοχή, σύμφωνα με την ΕΡΤ. Υπερχείλισε ακόμη και η εσωτερική κοίτη του ποταμού η οποία διέρχεται μέσα από την πόλη της Λάρισας, με αποτέλεσμα η περιοχή στο ύψος του Αλκαζάρ να θυμίζει απέραντη λίμνη.

Στην περιοχή των Φαρσάλων οι κάτοικοι μετρούν τις πληγές τους, καθώς τα νερά που υποχωρούν σιγά-σιγά αποκαλύπτουν το μέγεθος της καταστροφής σε υποδομές και καλλιέργειες.

Την ίδια ώρα στα ορεινά των δήμων Ελασσόνας, Αγιάς και Τεμπών, πυκνό χιόνι έχει καλύψει τα πάντα καθιστώντας δύσκολες τις μετακινήσεις των κατοίκων. Στο Λιβάδι και τον Κοκκινοπηλό Ελασσόνας αλλά και στη Σπηλιά του Δήμου Τεμπών το χιόνι ξεπερνά το ένα μέτρο.

Χιονόπτωση σημειώθηκε ακόμη και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο (400 μέτρα), ενώ επικρατεί παγετός.

Αντιολισθητικές αλυσίδες στο ορεινό δίκτυο της Μαγνησίας

Συνεχίζει να χιονίζει στα ορεινά αλλά και στην πόλη του Βόλου και σε ανακοίνωση της Αστυνομίας αναφέρεται ότι είναι απαραίτητη σε ορισμένα σημεία, η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.

Η κυκλοφορία των οχημάτων διακόπηκε, λόγω χιονόπτωσης, στην επαρχιακή οδό Χανίων-Κισσού, από τη διασταύρωση του χιονοδρομικού κέντρου Αγριόλευκες Πηλίου μέχρι την διασταύρωση με την Ε.Ο.Βόλου Ζαγοράς (Κάτω κλάδος) στον Κισσό Μαγνησίας.

Απαιτούνται αντιολισθητικές αλυσίδες:

  • επαρχιακό οδικό δίκτυο από Πορταριά έως Χάνια (Άνω Κλάδος Πηλίου)
  • επαρχιακό οδικό δίκτυο περιοχή Αγ. Γεωργίου Νοτίου Πηλίου (Κάτω Κλάδος Πηλίου)
  • χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων σε όλα τα οχήματα που κινούνται από το αγρόκτημα Κουμούτση μέχρι και τα Χάνια.

Τσουχτερό κρύο στη Β. Ελλάδα με κατά τόπους ισχυρό παγετό

Δίνοντας το αποτύπωμα του «Διομήδη», στη Ροδόπη οι θυελλώδεις βοριάδες κυριάρχησαν προσθέτοντας ότι η μέγιστη ριπή ανέμου που καταγράφηκε ήταν τα 106.5 χιλιόμετρα (11bf).

Λόγω των θυελλωδών ανέμων δένδρα ξεριζώθηκαν, σε στέγες και υπόστεγα σημειώθηκαν καταστροφές. Στην Ξάνθη κατέρρευσε τοίχος και κατέστρεψε σταθμευμένα αυτοκίνητα.

Αποκλεισμένοι για δεύτερη ημέρα σήμερα οι οικισμοί: Τσούκα, Βούρλα και Καλύβια Κέχρου. Ενώ έχει διακοπεί η κυκλοφορία από την Νέα Σάντα Ροδόπης προς την περιοχή του Δερείου.

Κλειστά τα σχολεία όλων των βαθμίδων σήμερα στον Δήμο Μαρωνείας Σαπών, αλλά και στις Δημοτικές ενότητες Οργάνης και Κέχρου λόγωπαγετού και ακραίου ψύχους.

Στη Φλώρινα τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης είναι κλειστά έως και την Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2022.

Στο μεταξύ, αποκαταστάθηκαν τα προβλήματα ηλεκτροδότησης που προκάλεσε το προηγούμενο 24ωρο η κακοκαιρία σε περιοχές του δήμου Αριστοτέλη Χαλκιδικής, ενώ κανονικά λειτουργούν σήμερα τα σχολεία όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης στον ίδιο δήμο.

Σε ό,τι αφορά την κίνηση στην Εγνατία Οδό, ανακοινώθηκε, σήμερα το πρωί, άρση της προσωρινής απαγόρευσης κυκλοφορίας των οχημάτων άνω των 3,5 τόνων που εφαρμόστηκε τις προηγούμενες ημέρες στην Εγνατία Οδό και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, μεταξύ του κόμβου Βαφέικων Ξάνθης, του κόμβου Ιάσμου και του Δυτικού κόμβου Κομοτηνής.

Στα χιονισμένα ορεινά της Καβάλας και της Θάσου δεν λειτούργησαν οι σχολικές μονάδες.

Στην Καστοριά, κηρύχθηκαν σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας οι Κοινότητες Μελά, Μακροχωρίου, Χαλάρας και Γάβρου της Δημοτικής Ενοτήτας Κορεστείων και οι Κοινότητες Οξυάς, Βυσσινέας, Τοιχίου και Σιδηροχωρίου της Δημοτικής Ενοτήτας Βιτσίου του Δήμου Καστοριάς, για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν λόγω της ισχυρής σεισμικής δόνησης που εκδηλώθηκε στις 09.01.2022 στις παραπάνω περιοχές.

Θυελλώδεις βοριάδες στο Αιγαίο

Ξεκίνησε η καταγραφή των ζημιών που προκάλεσε η πρόσφατη κακοκαιρία σε σπίτια και επιχειρήσεις της Καλύμνου.

Προβλήματα λόγω παγετού και στη Σαμοθράκη η οποία «χτυπήθηκε» χθες από ισχυρή χιονόπτωση. Ιδιαίτερα προβλήματα εντοπίζονται στη χώρα και την Καμαριώτισσα, ενώ και σήμερα για δεύτερη ημέρα παραμένουν κλειστά τα σχολεία.

Μικροπροβλήματα κυρίως στην κυκλοφορία των οχημάτων, λόγω παγετού, καθώς η θερμοκρασία έπεσε κάτω από μηδέν καταγράφηκαν στη Λήμνο μετά τη χθεσινή χιονόπτωση στα ορεινά του νησιού και την επέλαση του «Διομήδη» με θυελλώδεις βοριάδες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ