ΕΛΛΑΔΑ

Πάσχα 2016: Πόσο θα φτάσει η τιμή του αρνιού

Πάσχα 2016: Πόσο θα φτάσει η τιμή του αρνιού
Οβελίας, Πάσχα (φωτογραφία αρχείου) EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Το δώρο του Πάσχα φαίνεται πως περιμένουν οι καταναλωτές προκειμένου να κάνουν τις αγορές τους για το πασχαλινό τραπέζι, καθώς η κίνηση στη Βαρβάκειο μέχρι στιγμής είναι υποτονική.

Οι καταναλωτές κάνουν τις πρώτες «αναγνωριστικές» βόλτες στην αγορά, κι ενημερώνονται για τις τιμές στα αμνοερίφια και ό,τι άλλο είναι απαραίτητο για το πασχαλινό τραπέζι, είναι όμως φειδωλοί όσον αφορά στις αγορές τους και φαίνεται ότι θα τις αφήσουν για την τελευταία στιγμή.

Οι κρεοπώλες ελπίζουν ότι την Μεγάλη Εβδομάδα θα «ζεσταθεί» η κίνηση στην αγορά, καθώς θα καταβληθεί το δώρο Πάσχα στους εργαζόμενους, οπότε εκτιμάται ότι θα βγουν για τα πασχαλινά τους ψώνια.

Η τιμή του οβελία αναμένεται να «κλείσει» μετά και την ολοκλήρωση των δημοπρασιών στη βόρεια Ελλάδα, μέχρι τώρα πάντως κυμαίνεται κοντά στα περυσινά επίπεδα. Στη Βαρβάκειο το κατσίκι πωλείται έναντι 6,90 ευρώ το κιλό, ενώ το αρνί 6 ευρώ το κιλό.

Πάντως δεν αποκλείεται η τιμή του οβελία να πάρει την... ανιούσα, τόσο γιατί πλησιάζουμε προς το Πάσχα, όσο και γιατί οι κτηνοτρόφοι προειδοποιούν για την επάρκεια των αμνοεριφίων στην ελληνική αγορά, καθώς έχει καταγραφεί μείωση κατά 30% της παραγωγής.

Επιπλέον, οι Έλληνες κτηνοτρόφοι δηλώνουν αποφασισμένοι, στις δημοπρασίες που γίνονται αυτές τις μέρες σε Λαγκαδά, Κιλκίς και Δράμα, να μην πουλήσουν αμνοερίφια σε τιμή κάτω των 6 ευρώ/κιλό την περίοδο του Πάσχα, τη στιγμή που το κόστος εκτροφής, όπως υποστηρίζουν, υπερβαίνει τα 7 ευρώ.

Εντείνονται οι έλεγχοι στην πασχαλινή αγορά

Ο ΕΦΕΤ προβλέπει την εντατικοποίηση των ελέγχων που διενεργούνται στην αγορά των τροφίμων κατά την περίοδο του Πάσχα με κύριο γνώμονα να προστατευθεί η υγεία των καταναλωτών από κινδύνους αλλά και τα συμφέροντά τους από πρακτικές υπονόμευσης.

«Προς την κατεύθυνση αυτή, μετά από συσκέψεις και με άλλες αρμόδιες αρχές, τόσο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων όσο και των Περιφερειών και των Περιφερειακών Ενοτήτων της χώρας, προωθεί τον συντονισμό των δράσεων με στόχο την επαρκή κάλυψη της αγοράς και τη διασφάλιση της αποτελεσματικότητας των ελέγχων.

Οι παραδοσιακές διατροφικές συνήθειες τις ημέρες του Πάσχα μάς οδηγούν σε αγορά και κατανάλωση κυρίως φρέσκων, μη τυποποιημένων προϊόντων. Η σωστή επιλογή τους και η προσεκτική διαχείριση στο σπίτι (μαγείρεμα, συντήρηση) βοηθούν στη διατήρηση των πλεονεκτημάτων της παραδοσιακής μας διατροφής αλλά και στην αποφυγή των αρνητικών επιπτώσεων στην υγεία και στα οικονομικά συμφέροντα του καταναλωτή» αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΕΦΕΤ.

Τι πρέπει να προσέχουν οι καταναλωτές

• Αγοράστε από επίσημα και ελεγχόμενα σημεία της αγοράς.

• Αγοράστε κρέας που είναι τοποθετημένο μέσα σε ψυγεία ή ψυχόμενες προθήκες
και όχι εκτός ψυγείου ή εκτεθειμένο σε σκόνη, έντομα και μικρόβια.

• Δίνετε ιδιαίτερη προσοχή στις συνθήκες υγιεινής του προσωπικού και στην
καθαριότητα του εξοπλισμού και του χώρου απ’ όπου προμηθεύεστε τρόφιμα.

• Εξετάζετε προσεκτικά την επισήμανση των προϊόντων και τις ενδεικτικές
πινακίδες πώλησης.

Τι πρέπει να προσεχθεί κατά την προμήθεια αμνοεριφίων, σπλάχνων και κρέατος

• Για όλα τα αμνοερίφια εγχώριας παραγωγής, όπως και για τα προερχόμενα από
κοινοτικές χώρες, η σφραγίδα καταλληλότητας έχει χρώμα «τυρκουάζ»(«λαμπρό κυανούν») ή ερυθρό «allura» και ωοειδές σχήμα.

• Τα αμνοερίφια εισαγωγής από τρίτες χώρες, ελληνικής ή όχι σφαγής, φέρουν
υποχρεωτικά όλες τις σφραγίδες σε χρώμα καστανό, δηλαδή την ωοειδή σφραγίδα καταλληλότητας και σφραγίδα ορθογώνιου παραλληλογράμμου στο εσωτερικό της οποίας επίσης αναγράφεται το όνομα της τρίτης χώρας.

• Κάθε σφάγιο πρέπει υποχρεωτικά να φέρει σφραγίδες και στα δύο ημιμόριά του.

• Τα σπλάχνα να μη φέρουν οζίδια και κύστεις, να μην παρουσιάζουν μεταβολές του
χρωματισμού και να μην είναι εκτεθειμένα στο περιβάλλον. Επιπλέον, στα κατεψυγμένα, έλεγχος στην ημερομηνία κατάψυξης και λήξης του προϊόντος.

Τι προσέχουμε κατά την προμήθεια αυγών

• Τις προβλεπόμενες ενδείξεις στη συσκευασία, όπως ημερομηνία ωοτοκίας,
ημερομηνία συσκευασίας ή ωοσκόπησης, ημερομηνίας λήξης.

• Για την καλή συντήρηση διατηρήστε τα αυγά σε δροσερό χώρο.

Τι πρέπει να προσέξουμε κατά την προμήθεια σοκολατένιων αυγών

• Για την αγορά σοκολατένιων αυγών που προσφέρονται κυρίως σε παιδιά, ισχύουν οι
γενικοί κανόνες υγιεινής κατά τη συντήρηση, την έκθεση και τη διάθεσηαπό σταθερά και επώνυμα σημεία πώλησης τροφίμων.

• Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται από τους γονείς στο περιεχόμενο των
σοκολατένιων αυγών, όπως παιχνίδια μικρών διαστάσεων, (μπορεί να προκληθεί πνιγμός) και στην υποχρεωτική αναγραφή της σύνθεσης (σοκολάτα γάλακτος, υγείας) και της ημερομηνίας ανάλωσης.

Τι ισχύει για τις βαφές των αυγών

• Οι χρησιμοποιούμενες διακοσμητικές βαφές αυγών είναι οι επιτρεπόμενες.

• Να βάφονται μόνο τα αυγά που έχουν παραμείνει ακέραια κατά το βρασμό.

• Να ακολουθούνται οι οδηγίες χρώσης που αναγράφονται στις συσκευασίες.

Παρακαλούνται, τέλος, οι καταναλωτές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις αγορές τους και στην περίπτωση που διαπιστώσουν διάθεση υποβαθμισμένων, ακατάλληλων, αλλοιωμένων τροφίμων ή αντιμετωπίσουν φαινόμενα εξαπάτησης ή παραπλάνησής τους να απευθύνονται στον ΕΦΕΤ και στο πενταψήφιο νούμερο 11717.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ