ΕΛΛΑΔΑ

Λουκίδης: Πώς θα χορηγούνται τα αντιικά χάπια για τον κορωνοϊό - Ποιοι εξαιρούνται

Λουκίδης: Πώς θα χορηγούνται τα αντιικά χάπια για τον κορωνοϊό - Ποιοι εξαιρούνται
Εντός της ημέρας ανοίγει η πλατφόρμα για τις αιτήσεις Pixabay (Φωτογραφία αρχείου)

Διευκρινίσεις για την χορήγηση των αντιικών χαπιών για τον κορωνοϊό έδωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Στέλιος Λουκίδης.

Όπως είπε στον ΣΚΑΪ, τα χάποια θα χορηγούνται στις ίδιες κατηγορίες ανθρώπων που χορηγούνται τα μονοκλωνικά, με εξαίρεση τις γυναίκες που είναι σε κύηση.

Σημειώνεται πως η πλατφόρμα για τη διάθεση των αντιικών χαπιών για την Covid-19 αναμένεται να ανοίξει εντός της ημέρας, όπως ανέφερε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας.

Ο καθηγητής επισήμανε για τα χάπια ότι «η ποσότητα είναι κοντά στις 10.000. Αν σκεφθεί κανένας αναλογικά πόσοι άνθρωποι μολύνονται, και πόσοι από αυτούς έχουν το ρίσκο της σοβαρής νόσησης, νομίζω ότι μπαίνουμε σε μια διαφορετική προσέγγιση, η οποία θα αλλάξει λίγο τα δεδομένα της φιλοσοφίας της αντιμετώπισης».

«Είναι πολύ σημαντικό ότι με τα χάπια, δεν θα έχουμε απώλεια χρόνου. Γιατί με τα μονοκλωνικά έπρεπε να γίνει έγχυση σε ενδονοσοκομειακό περιβάλλον. Γίνεται στην αρχή της νόσου (η χορήγηση), μέσα στις πρώτες πέντε μέρες στο σπίτι».

Μπαίνουμε σε καινούργια δεδομένα, πρόσθεσε. Όπως είπε, τα χάπια θα συνταγογραφούνται μέσω μικρής επιτροπής που θα κοιτάει κάθε περίπτωση κάθε μέρα και θα την εγκρίνει.

«Ο γιατρός θα κάνει την αίτηση όπως έγινε με τα μονοκλωνικά» διευκρίνισε.

«Μπαίνουμε σε μια περίοδο, που εγκαινιάσαμε περίπου στις 20 Δεκεμβρίου, που προσπαθούμε να προλάβουμε τις σοβαρές μολύνσεις. To πρώτο κομμάτι που κάναμε ήταν τα μονοκλωνικά, στα οποία μπορέσαμε και διαθέσαμε τουλάχιστον μέχρι το peak της Όμικρον αυτά που είχαμε, τα δύο χιλιάδες» σημείωσε.

«Δεν έχουμε τελειώσει με την πανδημία»

Στη συνέχεια, ο καθηγητής σημειώσε πως: «Είναι πάρα πολύ νωρίς για να πούμε ότι τελειώνουμε με την πανδημία».

Δήλωσε ότι υπάρχει αυξημένος αριθμός εισαγωγών, όχι όμως ανάλογος των περιστατικών.

«Είχαμε 4.000 και 5.000 (περιστατικά) την ημέρα και 600 εισαγωγές, τώρα έχουμε 20.000 με 25.000 και πάλι 600 εξαγωγές» εξήγησε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ