ΕΛΛΑΔΑ

Ολοκλήρωσε την απολογία της η Δούρου: Αυτές οι τραγωδίες δεν προσφέρονται για πολιτική εκμετάλλευση

Ολοκλήρωσε την απολογία της η Δούρου: Αυτές οι τραγωδίες δεν προσφέρονται για πολιτική εκμετάλλευση
Η Ρένα Δούρου αρνήθηκε όλες τις εις βάρος της κατηγορίες, υποστηρίζοντας ότι «η απόδοση ποινικών ευθυνών σε πρόσωπα , όταν δεν υπάρχουν, δεν δικαιώνει τα θύματα…»

Στις 20 Ιανουαρίου 2022 με τις απολογίες των υπολοίπων 20 κατηγορουμένων, μεταξύ των οποίων του τέως αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής και των τότε δημάρχων Μάνδρας, Ελευσίνας και Μεγαρέων, θα συνεχιστεί η δίκη για τις φονικές πλημμύρες στην περιοχή, το 2017, που στοίχισαν τη ζωή σε 25 ανθρώπους.

Πρώτη τον κύκλο των απολογιών ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας άνοιξε σήμερα το πρωί η πρώην περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, η οποία αρνήθηκε όλες τις εις βάρος της κατηγορίες, υποστηρίζοντας ότι «η απόδοση ποινικών ευθυνών σε πρόσωπα , όταν δεν υπάρχουν, δεν δικαιώνει τα θύματα…».

Η κατηγορουμένη κλείνοντας την πολύωρη απολογία της και λίγο πριν την υποβολή ερωτήσεων από έδρας, τόνισε: «Αυτές οι τραγωδίες δεν προσφέρονται για πολιτική εκμετάλλευση. Ουδέποτε ήθελα να αντιλέξω για όσους θεώρησαν ότι η Δούρου φταίει για την απώλεια τόσων ζωών. Ακόμα και όταν ο προκάτοχος μου έβγαινε και έλεγε “έτοιμη ήταν η μελέτη, στο συρτάρι της την άφησα”. Μου έλεγαν τότε “βγες και πες πως η μελέτη ήταν έτοιμη στα τέλη 2016”. Εγώ έλεγα τότε πως δεν μπορώ να βγω να το πω όσο υπάρχουν αγνοούμενοι. Σεβάστηκα τη διαδικασία».

Ερωτηθείσα από την έδρα εάν ισχύει ότι τον Οκτώβριο του 2014 είχε δηλώσει πως η Μάνδρα μέσα σε έξι μήνες θα έχει αντιπλημμυρικά έργα η κατηγορουμένη απάντησε πως αυτό βασίζεται σε ένα δημοσίευμα της «Ομάδας Αλήθειας» που είναι «κομμένο και ραμμένο».

«Δεν υπάρχει αυτό. Είχα πει προεκλογικά ότι σε έξι μήνες θα έχουμε αντιπλημμυρικό σχεδιασμό, ο οποίος εν πολλοίς υλοποιήθηκε» τόνισε στο δικαστήριο η κ. Δούρου.

Αναφερόμενη στην κριτική που δέχθηκε για την αναφορά που κατέθεσε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου για την υπόθεση, η πρώην περιφερειάρχης σχολίασε δεικτικά :«Δεν ξέρω πως ένα συνετός περιφερειάρχης θα έπρεπε μία τέτοια ημέρα να πάει στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, με τρέσες και βλεφαρίδες;».

Η κ. Δούρου στάθηκε ιδιαίτερα και στο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, σημειώνοντας πως σε καμία περίπτωση, δεν αναζητά άλλοθι. «Να μην φτάσουμε στο σημείο να αρνηθούμε την κλιματική αλλαγή, δεν ψάχνω για άλλοθι αλλά ακόμα και ο Πρωθυπουργός αναφέρεται στις συνέπειες της. Δεν την αρνιόμαστε αλλά δεν την έχουμε ως άλλοθι. Δουλέψαμε για την προστασία συμπολιτών μας. Σας λέω ότι η απόδοση ποινικών ευθυνών σε πρόσωπα ,όταν δεν υπάρχουν, δεν δικαιώνει τα θύματα» τόνισε η κυρία Δούρου, συμπληρώνοντας πως δεν καταλαβαίνει τι εννοούν όσοι λένε ότι έπρεπε να ακούσει το «καμπανάκι» από τις πλημμύρες του 2015.

«Την «καμπάνα την βαρούσαμε εμείς ήδη από την προεκλογική περίοδο και κάναμε ό, τι μπορούσαμε για να την υλοποιήσουμε. Μας έλεγαν ότι βάζουμε πολλά έργα και ότι μας ζητάνε οι δήμαρχοι το κάνουμε», υποστήριξε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ