ΕΛΛΑΔΑ

Εισαγγελείς και δικαστές κατά Πολάκη για τη δημιουργία «δεύτερης» σχολής δικαστών

Εισαγγελείς και δικαστές κατά Πολάκη για τη δημιουργία «δεύτερης» σχολής δικαστών
INTIME/ ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Ανακοινώσεις κατά του Παύλου Πολάκη εξέδωσαν η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων και η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος με αφορμή πρόσφατες δηλώσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην ανακοίνωσή της η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων αναφέρει πως «Οι χθεσινές αναφορές του βουλευτή κ. Παύλου Πολάκη για τη δημιουργία «δεύτερης» σχολής δικαστών και εθελουσίας εξόδου που θα συνδυάζεται με ανανέωση του Δικαστικού Σώματος, αμφισβητεί με τρόπο απαράδεκτο και αθεμελίωτο την ικανότητα και την επάρκεια των Δικαστικών Λειτουργών να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους και συνιστά δήλωση προθέσεων για τη δημιουργία ενός νέου Δικαστικού Σώματος εξαρτημένου από πολιτικές επιδιώξεις».

Και συνεχίζει: «Η τρίτη κρατική λειτουργία δεν βελτιώνεται ούτε εκσυγχρονίζεται με τέτοιες «ρηξικέλευθες» και συνάμα ανέξοδες προτάσεις. Τα δομικά και μόνιμα πλέον προβλήματα της Δικαιοσύνης οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στην απροθυμία της εκτελεστικής εξουσίας να αυξήσει τα ελλιπή κονδύλια του προϋπολογισμού για την χρηματοδότησή της. Η εύκολη διέξοδος είναι η απόσειση των ευθυνών και η απόδοσή τους σε Δικαστές και Εισαγγελείς οι οποίοι έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τα όρια των ανθρώπινων αντοχών».

Στο ίδιο μήκος κύματος, η ανακοίνωση της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος αναφέρει πως «Με αφορμή πρόσφατες δημόσιες επικρίσεις - αναφορές του βουλευτή Παύλου Πολάκη κατά δικαστικών λειτουργών, σχετικά με το χειρισμό συγκεκριμένης εκκρεμούς ποινικής υπόθεσης, την "αναγγελία" ίδρυσης δεύτερης σχολής δικαστών και «γενναιόδωρου προγράμματος εθελουσίας εξόδου» ήδη υπηρετούντων δικαστικών λειτουργών με ηλικιακά κριτήρια, παραβλέποντας θεμελιώδεις διατάξεις του Συντάγματος, η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος, τονίζει ότι, πέραν του ύφους και του περιεχομένου τους, με αυτές επιχειρείται στοχοποίηση και ανεπίτρεπτη παρέμβαση στη δικαστική λειτουργία, παράλληλα δε δημιουργούνται προβλήματα στις σχέσεις των δύο συντεταγμένων λειτουργιών, με περαιτέρω διακινδύνευση του κύρους αμφοτέρων».

«Αντιπαρερχόμενοι αυτές με νηφαλιότητα, αυτοπεποίθηση και εμπιστοσύνη στις δυνάμεις και ικανότητές μας, δηλώνουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι εφαρμόζουμε πιστά και ανυποχώρητα το νόμο και ενεργούμε κατά συνείδηση, όντες ανεξάρτητοι από τέτοιου είδους παρεμβάσεις και απρόσφορες προσπάθειες χειραγώγησής μας», καταλήγει η ανακοίνωση.

Υπενθυμίζεται πως ο αναπληρωτής τομεάρχης Διαφάνειας του ΣΥΡΙΖΑ σε διαδικτυακή εκδήλωση της Οργάνωσης Μελών Καισαριανής, υποστήριξε πως την επόμενη φορά που θα κυβερνήσει το κόμμα του, πέρα από την επίκληση του ηθικού πλεονεκτήματος, θα πρέπει να πάρει το «σκοπό» αλλιώς και «αντί για τον αργό χορό του συρτού να είναι πεντοζάλης».

Σε αυτό το πλαίσιο, πρότεινε τη δημιουργία δεύτερης σχολής δικαστών, ενδεχομένως στην Πάτρα όπου έκλεισε η Νομική Σχολή που είχε ιδρύσει ο ΣΥΡΙΖΑ, γιατί δεν φτάνει ο αριθμός τους σήμερα για τη διαχείριση όλων των εκκρεμών υποθέσεων.

Συγκεκριμένα, πρότεινε να αποφοιτούν 300 νέοι δικαστές το χρόνο. Στην κατεύθυνση ανανέωσης του Σώματος πρότεινε και την εθελούσια έξοδο για τους δικαστές άνω των 55 χρόνων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ