ΕΛΛΑΔΑ

Ημερίδα του ΙΣΑ για τα δύο χρόνια πανδημίας: «Πού είμαστε και πού πάμε»

Ημερίδα του ΙΣΑ για τα δύο χρόνια πανδημίας: «Πού είμαστε και πού πάμε»
Οι ομιλητές αναφέρθηκαν στις νέες θεραπείες που προστέθηκαν στη φαρέτρα της επιστήμης και είναι πλέον διαθέσιμες και στους Έλληνες ασθενείς Intime

Tα νεότερα επιστημονικά δεδομένα αναφορικά με τη διάγνωση και τη θεραπευτική αντιμετώπιση της COVID-19 λοίμωξης, καθώς και την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας, παρουσίασαν έγκριτοι επιστήμονες σε διαδικτυακή ημερίδα με θέμα «Σχεδόν δύο χρόνια πανδημίας COVID-19: πού είμαστε και πού πάμε…», που διοργάνωσε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ).

Τις εργασίες της ημερίδας άνοιξε ο πρόεδρος του ΙΣΑ, Γιώργος Πατούλης, ενώ χαιρετισμό απηύθυναν, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης και ο πρόεδρος Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, Θ. Ζαούτης.

Οι ομιλητές αναφέρθηκαν στις νέες θεραπείες που προστέθηκαν στη φαρέτρα της επιστήμης και είναι πλέον διαθέσιμες και στους Έλληνες ασθενείς. Εμφατικά τονίστηκε ότι το εμβόλιο παραμένει το πλέον ισχυρό όπλο, τόσο για την προστασία του πολίτη, όσο και για την προστασία της κοινωνίας και παρουσιάστηκαν ενδιαφέροντα στοιχεία που πιστοποιούν την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων έναντι της σοβαρής νόσησης.

Ειδικότερα, οι καθηγητές και μέλη της επιστημονικής επιτροπής του υπουργείου Υγείας, Δ. Χατζηγεωργίου, Γ. Σαρόγλου και Μ. Τσολιά, τόνισαν ότι τα εμβόλια έχουν γίνει σε δισεκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο και έχουν αποδείξει την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά τους στη σοβαρή νόσηση ακόμα και απέναντι στο στέλεχος Όμικρον, τόσο στους ενήλικες όσο και στα παιδιά.

Παράλληλα, παρουσιάστηκαν στοιχεία για το post covid σύνδρομο και τονίστηκε η ανάγκη παρακολούθησης των ασθενών που νόσησαν και οργάνωσης τέτοιων δομών, στο πλαίσιο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε από τους ομιλητές στην ανάγκη οργάνωσης ενός ισχυρού συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, που αποτελεί βασικό πυλώνα στην υγειονομική θωράκιση της χώρας, τόσο απέναντι στην πανδημία όσο και απέναντι σε μελλοντικούς κινδύνους, όπως τονίστηκε.

Την ανάγκη συνεργασίας της επιστημονικής κοινότητας με την τοπική αυτοδιοίκηση, για την πρόληψη των ασθενειών και την προαγωγή υγείας των πολιτών, τόνισε κατά την ομιλία του ο πρόεδρος του ΙΣΑ, Γιώργος Πατούλης.

Σημείωσε ότι ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής, έχει σταθεί αρωγός σε κάθε προσπάθεια της Πολιτείας για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

«Θεωρούμε ότι αποτελεί καθήκον του ιατρικού σώματος της Αττικής και των μελών μας, να αξιοποιήσουμε στα μέγιστα, πιο ενεργά και πιο «λειτουργικά» το δυναμικό μας, για την συνδρομή στην δημόσια υγεία.

Για το λόγο αυτό, πήραμε την πρωτοβουλία συγκρότησης του Δικτύου Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, στο οποίο μπορεί να απευθυνθεί ο ασθενής με Covid-19 λοίμωξη τα πρώτα 24ωρα, που είναι κρίσιμα για την αποτροπή των επιπλοκών.

Οι πολίτες της Αττικής, της μεγαλύτερης μητροπολιτικής Περιφέρειας της χώρας, δικαιούνται να έχουν πρόσβαση σε άμεση ιατρική καθοδήγηση, στο πλαίσιο της γειτονιάς τους, σε κάθε σημείο της Αθήνας και του Πειραιά. Και οφείλουμε να τους το παράσχουμε», τόνισε ο κ. Πατούλης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ