ΕΛΛΑΔΑ

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Σε ισχύ το πρόστιμο για τους άνω των 60 ετών - Στο μικροσκόπιο τα μέτρα

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Σε ισχύ το πρόστιμο για τους άνω των 60 ετών - Στο μικροσκόπιο τα μέτρα
INTIME

Στην αφετηρία μιας εβδομάδας που προσδιορίζεται ως σημείο καμπής για την εξέλιξη της πανδημίας βρίσκονται οι αρχές, καθώς υπάρχουν τα σημάδια αποκλιμάκωσης που αποτυπώνονται στον δείκτη των κρουσμάτων κορωνοϊού.

Οι δείκτες

Επιπλέον οι προβολές των δεδομένων και οι αναλύσεις των ειδικών που μπαίνουν πάνω στο τραπέζι των κυλιόμενων συσκέψεων, κατατείνουν στη συνέχιση της υφεσιακής πορείας που διαγράφουν οι μολύνσεις. Παράμετρος που θα επηρεάσει την τελική κρίση η οποία θα γίνει κατά το στάδιο επαναξιολόγησης των μέτρων.

Σε κάθε περίπτωση εντείνεται και το επίπεδο της ετοιμότητας, καθώς η δεύτερη εβδομάδα λειτουργίας των σχολείων ξεκινά με τροποποιήσεις σε ό,τι αφορά στο σκέλος των διαγνωστικών ελέγχων. Για την σημερινή προσέλευση στις σχολικές τάξεις δεν θα απαιτείται αρνητικό self-test, το οποίο μειώνει την αυξημένη υγειονομική κατόπτευση της πρεμιέρας και συνεπακόλουθα τις διαγνώσεις μολύνσεων που προέκυψαν εντός του περασμένου Σαββατοκύριακου.

Στην κυβέρνηση άλλωστε έστρεφαν τους προβολείς στον θετικό αντίκτυπο του testing, και τον έγκαιρο εντοπισμό των 31.000 μολύνσεων που εντοπίστηκαν από τα αυτοδιαγνωστικά τεστ κατά το πρώτο πενθήμερο λειτουργίας των σχολείων. Η εκτίμηση θέλει την ύπαρξη άνω των 75.000, ενεργών κρουσμάτων, μεταξύ όλων των μολύνσεων που καταγράφονται στην εκπαιδευτική κοινότητα.

Σύσκεψη στο Μαξίμου

Στο πεδίο αυτό θα αποκτηθεί μια πληρέστερη αλλά και επικαιροποιημένη εικόνα που αφορά στη συγκεκριμένη κατηγορία, για την οποία σφίγγει συνεχώς ο κλοιός της πειθούς κατά την κυβέρνηση. Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πριν από την αναχώρηση του για τις Βρυξέλλες, θα προεδρεύσει στην τακτική σύσκεψη με τους ειδικούς για τον κορονοϊό.

Από αυτήν την ενημέρωση, υπάρχουν πηγές, που εκτιμούν ότι θα μπορούσαν να μπουν οι βάσεις για την χαλάρωση των περιορισμών που εφαρμόζονται λίγο πριν από το τέλος της περασμένης χρονιάς. Κατεύθυνση προς την οποία έδειξε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος κατά την πρόσφατη συνέντευξή του, είχε προσδιορίσει την χρονική ισχύ των μέτρων σε δυο εβδομάδες κατά το μέγιστο και ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας.

Οι χρηματικές ποινές

Στον αντίποδα το σκέλος των υγειονομικών αντίβαρων, ενισχύει έτι περαιτέρω έστω και έμμεσα, η αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης στις πληθυσμιακές ομάδες που θεωρούνται κρίσιμες για την συγκράτηση των λεγόμενων σκληρών δεικτών της πανδημίας. Από σήμερα άλλωστε τίθενται σε εφαρμογή οι χρηματικές κυρώσεις για τα άτομα των 60 ετών, που ακόμη δεν έχουν εμβολιαστεί.

Από σήμερα όσοι βρίσκονται στην ηλικιακή κατηγορία των 60 ετών και άνω και δεν έχουν εμβολιαστεί ή δεν έχουν κλείσει ραντεβού για την πρώτη δόση τότε θα τους επιβληθεί πρόστιμό 50 ευρώ καθώς είμαστε στα μέσα Ιανουαρίου. Το ποσό αυτό θα φτάνει τα 100 ευρώ και θα επιβάλλεται κάθε μήνα που οι συγκεκριμένοι πολίτες αρνούνται να εμβολιαστούν.

Η διαδικασία

Η διασταύρωση των στοιχείων θα πραγματοποιείται μέσω των ΑΦΜ προκειμένου να ξεκαθαριστεί η λίστα. Άλλωστε, ακόμη υφίστανται Αριθμοί Φορολογικού Μητρώου οι αδήλωτοι, άτομα που έχουν εμβολιαστεί εκτός Ελλάδας ή ζουν μόνιμα στο εξωτερικό.

Όσοι έχουν κάνει ένσταση να εξαιρεθούν για λόγους υγείας, το αίτημα τους θα έχει εξεταστεί μέχρι το τέλος του μήνα έτσι ώστε να αποφασιστεί αν θα πληρώσουν ή όχι το πρόστιμό. Το μέτρο της υποχρεωτικότητας έφερε αποτελέσματα καθώς αυξήθηκε κατά 10 μονάδες το ποσοστό εμβολιασμού στην συγκεκριμένη κατηγορία φτάνοντας το 90% καθώς 2.761.838 πολίτες άνω των 60 έχουν εμβολιαστεί ή έχουν κλείσει ραντεβού.

Όπως ανέφερε με διακριτό τρόπο ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας αρον ΑΝΤ1:

«Δεν νοείται υποχρεωτικότητα χωρίς κύρωση». Προσθέτοντας μάλιστα: «Θα ήταν πάρα πολύ άδικο γι’ αυτούς οι οποίοι έσπευσαν και έκαναν το εμβόλιο. Με δυσκολία; Με καχυποψία; Έκαναν όμως το εμβόλιο». Το σχετικό πρόστιμο βεβαιώνεται και εισπράττεται αμελλητί από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων σύμφωνα με τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων. Το ποσό που θα συγκεντρωθεί θα διατεθεί για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του κορονοϊού COVID-19.

Οι εξαιρέσεις

-Όσοι έχουν νοσήσει και για διάστημα 180 ημερών από τη νόσηση

-Όσοι έχουν κάνει αίτηση εμβολιασμού κατ' οίκον και δεν έχει γίνει ακόμη εμβολιασμός

-Όσοι έχουν εμβολιαστεί στο εξωτερικό. Η καταχώρηση του εμβολιασμού τους γίνεται μέσω της ιστοσελίδας anagnorisi.emvolio.gov.gr

-Όσοι έχουν αποδεδειγμένους λόγους υγείας που εμποδίζουν τη διενέργεια του εμβολίου. Αρμόδιες για τη λήψη της απόφασης απαλλαγής από την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού είναι οι τριμελείς επιτροπές σε κάθε Υγειονομική Περιφέρεια. Η υποβολή των αιτήσεων απαλλαγής από τον υποχρεωτικό εμβολιασμό για ιατρικούς λόγους έγινε έως τις 14 Ιανουαρίου 2022.

Οι αιτήσεις απαντώνται εντός αποκλειστικής προθεσμίας επτά ημερολογιακών ημερών. Η απόφαση κοινοποιείται µε ηλεκτρονικό τρόπο στον αιτούντα και στον θεράποντα ιατρό. Κατά το χρονικό διάστημα από την κατάθεση της αίτησης μέχρι την έκδοση της απόφασης από την αρμόδια υγειονομική επιτροπή, δεν επιβάλλονται κυρώσεις λόγω µη διενέργειας του εμβολιασμού. Στις 28 Ιανουαρίου θα πρέπει όσοι πολίτες λάβουν απορριπτική απόφαση να έχουν κάνει την πρώτη δόση ώστε να µην καταλογιστεί το πρόστιμο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ