ΕΛΛΑΔΑ

Καιρός: Προ των πυλών το κύμα κακοκαιρίας με πολικές θερμοκρασίες σε όλη τη χώρα - Πού θα χιονίσει

Καιρός: Προ των πυλών το κύμα κακοκαιρίας με πολικές θερμοκρασίες σε όλη τη χώρα - Πού θα χιονίσει
«Περιμένουμε τα αυριανά στοιχεία για να έχουμε μια καλύτερη εικόνα για αυτόν τον χιονιά» είπε ο Σάκης Αρναούτογλου Intime/ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ

Δυο διαδοχικά ψυχρά κύματα αναμένεται να πλήξουν ολόκληρη τη χώρα, το πρώτο αρχικά αύριο, Τρίτη, και εν συνεχεία δεύτερο, πολικής προέλευσης, από την Παρασκευή που θα είναι δριμύτερο, καθώς αναμένεται να πέσει χιόνι και σε χαμηλά υψόμετρα.

Την Τρίτη (18/1), ένα ψυχρό μέτωπο το οποίο βρίσκεται στη βόρεια - βορειοανατολική Ευρώπη θα μεταφέρει ψυχρές αέριες μάζες στα βόρεια σύνορά μας. Ειδικότερα, η μέρα θα ξεκινήσει με κατά διαστήματα αυξημένες συννεφιές στην Κρήτη, τις Κυκλάδες και τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου.

Στην υπόλοιπη χώρα, τις πρωινές ώρες θα κυριαρχήσει η ηλιοφάνεια και τσουχτερό κρύο ενώ κάποιες σποραδικές συννεφιές θα σημειωθούν σε Σποράδες, Εύβοια, Αττικοβοιωτία και ανατολική Πελοπόννησο.

Μετά το μεσημέρι μάλιστα, «ανοίγει» ο καιρός σε όλα τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου ενώ από στην Κάρπαθο και την βόρεια Κρήτη δεν αποκλείεται να βρέξει τοπικά.

Η Αττική τις πρωινές ώρες, θα έχει παροδικά αυξημένες συννεφιές ενώ τα ανοίγματα με ηλιοφάνεια θα σημειωθούν κυρίως προς το μεσημέρι. Η θερμοκρασία δεν θα ξεπεράσει τους 12 βαθμούς Κελσίου. Η Θεσσαλονίκη θα έχει ήλιο με «δόντια» με την θερμοκρασία να αγγίζει του 8 βαθμούς Κελσίου.

Εκ νέου επιδείνωση και χιόνια από την Παρασκευή

Ψυχρή αέρια μάζα πολικής προέλευσης από το απόγευμα της Παρασκευής θα ρίξει εντυπωσιακά τη θερμοκρασία από βορρά προς νότο, σύμφωνα με αναλυτική πρόγνωση από τον έμπειρο μετεωρολόγο της ΕΡΤ, Σάκη Αρναούτογλου.

Παράλληλα, μέχρι και το απόγευμα Θεσσαλία, δυτική Στερεά, Εύβοια, Αττικοβοιωτία και βορειοανατολική Πελοπόννησος δεν φαίνονται να επηρεάζονται από τα φαινόμενα.

Την ίδια ώρα, στη βόρεια Ελλάδα θα εισέλθει ένας παγερός βοριάς και μαζί με κάποια σύννεφα θα αρχίσουν να δίνουν βροχές στα παραθαλάσσια τμήματα αρχικά και κάποιες χιονοπτώσεις σε ορεινές, ημιορεινές και βαθμιαία ίσως και σε πεδινές περιοχές.

Όπως σημειώνει ο έμπειρος μετεωρολόγος της ΕΡΤ, το Σάββατο, οι χιονοπτώσεις θα επηρεάσουν πρόσκαιρα περιοχές της βόρειας Ελλάδας και ίσως φτάσουν και σε χαμηλά υψόμετρα και στην κεντρική Ελλάδα.

«Περιμένουμε τα αυριανά στοιχεία για να έχουμε μια καλύτερη εικόνα για αυτόν τον χιονιά που θα προκύψει σε αρκετές περιοχές της χώρας κυρίως κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου», τονίζει ο Σάκης Αρναούτογλου.

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού από την ΕΜΥ για την Τρίτη, 18 Ιανουαρίου

Τοπικές βροχές προβλέπονται κυρίως στην ανατολική και τη νότια νησιωτική χώρα. Στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα τις πρωινές ώρες θα εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες.

Λίγα χιόνια θα πέσουν στα ορεινά των ηπειρωτικών περιοχών και της Κρήτης.
Τις πρωινές ώρες η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη στα δυτικά.
Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι 4 με 6 και στα ανατολικά τοπικά 7 με 8 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση στα κεντρικά και βόρεια.

Στα βόρεια δεν θα ξεπεράσει τους 08 με 10 βαθμούς, στα δυτικά, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα θα φτάσει τους 14 με 15 και στην υπόλοιπη χώρα τους 11 με 14 βαθμούς Κελσίου. Τις πρωινές και βραδινές ώρες στα ηπειρωτικά θα σημειωθεί κατά τόπους παγετός.

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 και κατά διαστήματα τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 05 έως 12 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Λίγες νεφώσεις τις πρωινές ώρες.
Άνεμοι: Βορειοδυτικοί 5 με 7 και πρόσκαιρα το πρωί τοπικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 04 έως 09 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με τοπικές νεφώσεις τις πρώτες πρωινές ώρες οπότε θα σημειωθούν ασθενείς τοπικές βροχές ή χιονόνερο και λίγα χιόνια στα ορεινά.
Άνεμοι: Βόρειοι 4 με 6 και το πρωί στην κεντρική Μακεδονία τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από -03 (μείον 3) έως 10 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Στα νότια λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με ασθενείς τοπικές βροχές. Στις υπόλοιπες περιοχές τοπικές νεφώσεις το πρωί με ασθενείς χιονοπτώσεις στα ορεινά και από τις προμεσημβρινές ώρες γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 και τοπικά στο Ιόνιο 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 06 έως 14 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου από 00 (μηδέν) έως 11 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Στην ανατολική Πελοπόννησο λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με ασθενείς τοπικές βροχές και λίγα χιόνια στα ορεινά. Στις υπόλοιπες περιοχές τοπικές νεφώσεις μέχρι το μεσημέρι με ασθενείς χιονοπτώσεις στα ορεινά και βαθμιαία γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 και και στις Σποράδες και την ανατολική Θεσσαλία 6 με 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 00 (μηδέν) έως 14 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και στην Κρήτη το πρωί μεμονωμένες καταιγίδες. Λίγα χιόνια στα ορεινά της Κρήτης. Από το μεσημέρι τα φαινόμενα στις περισσότερες περιοχές θα σταματήσουν.
Άνεμοι: Δυτικοί 4 με 6 που γρήγορα θα γίνουν βόρειοι και θα ενισχυθούν τοπικά έως τα 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 07 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ - ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και στα Δωδεκάνησα το πρωί σποραδικές καταιγίδες. Από το απόγευμα γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στα βόρεια τοπικά 7 μποφόρ. Από το απόγευμα αναμένεται ενίσχυση των ανέμων σε 5 με 7 και στα νότια τοπικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 06 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες στα ανατολικά και νότια όπου θα σημειωθούν τοπικές βροχές και λίγα χιόνια στα ορεινά.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 και στα ανατολικά τοπικά 7 πρόσκαιρα το πρωί τοπικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 03 έως 11 βαθμούς Κελσίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ