ΕΛΛΑΔΑ

Δίκη Ζακ Κωστόπουλου: Νέο αίτημα για προβολή βίντεο με τις συνθήκες θανάτου του

Δίκη Ζακ Κωστόπουλου: Νέο αίτημα για προβολή βίντεο με τις συνθήκες θανάτου του
Νέες καταθέσεις μαρτύρων ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου INTIME

Την ανάγκη να προβληθεί το βίντεο, που αποτυπώνει τις συνθήκες θανάτου του Ζακ Κωστόπουλου επί της οδού Γλάδστωνος το Σεπτέμβριο του 2018, από μια συσκευή με υψηλότερη ευκρίνεια, εξέφρασε σήμερα η πολιτική αγωγή ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου, όπου συνεχίζεται η εκδίκαση της υπόθεσης.

Το αίτημα υπεβλήθη προς διερεύνηση της ουσιαστικής αλήθειας, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της κατάθεσης του μάρτυρα, Γ. Καραθανάση, αναλυτή ψηφιακών πειστηρίων και διδάσκοντα στην Εθνική Σχολή Δικαστών, ο οποίος αναφέρθηκε στα όσα ο ίδιος έχει εντοπίσει κατά την εξέταση του επίμαχου οπτικοακουστικού υλικού.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, η καλύτερη ευκρίνεια θα καταδείξει στιγμιότυπα από τις κρίσιμες σκηνές της επίμαχης ημέρας, και συγκεκριμένα από την ώρα πριν την είσοδο του Ζακ Κωστόπουλου στο κοσμηματοπωλείο μέχρι τη στιγμή που ο 33χρονος βγήκε έξω από την κάτω προθήκη της τζαμαρίας.

Παράλληλα, ο μάρτυρας υποστήριξε ότι δεν μπορεί να κρίνει με βεβαιότητα αν ο Ζακ Κωστόπουλος κρατούσε μαχαίρι, σε αντίθεση με την έκθεση των εγκληματολόγων εργαστηρίων της αστυνομίας, ενώ επεσήμανε ότι από το βίντεο προκύπτει ότι «δεν είχε φυσική δύναμη για να οδηγηθεί σε συνθήκες πάλης, ούτε φαίνεται να υπήρξε αντίσταση από την πλευρά του 33χρονου κατά τη σύλληψη».

Η κατάθεση του μάρτυρα προκάλεσε ένταση στο δικαστήριο, το οποίο έκρινε ότι η διαδικασία αυτή μπορεί να λάβει χώρα στο στάδιο των αναγνωστέων εγγράφων.

Ξέσπασε η μητέρα του Ζακ

Προηγήθηκε η κατάθεση μιας παιδικής φίλης του Ζακ Κωστόπουλου, η οποία χαρακτήρισε τον 33χρονο ως έναν «ήρεμο, φιλικό, πιστό φίλο αφοσιωμένο, εργατικό παιδί που τα κατάφερνε μόνος του στη ζωή».

Η υπεράσπιση εξετάζοντας τη μάρτυρα, επικαλέστηκε συνέντευξη του 33χρονου ακτιβιστή, κατά την οποία υποστήριζε ότι είχε περάσει περίοδο κλεπτομανίας. Όταν ο συνήγορος του μεσίτη που έκανε την ερώτηση, επιχείρησε να απευθυνθεί στην οικογένεια του 33χρονου που βρισκόταν στη δικαστική αίθουσα, δέχθηκε το ξέσπασμα της μητέρα του Ζακ: «Εδώ δικάζεται ο φόνος του όχι ο ίδιος. Μην τον κατηγορείτε! Σταματήστε! Σταματήστε και σεβαστείτε! Δεν είχε μητρώο. Δεν είχε συλληφθεί για τίποτα».

Η δίκη θα συνεχιστεί στις 28 Ιανουαρίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ