ΕΛΛΑΔΑ

Υπόθεση βιασμού 24χρονης: Έρευνα στην Κύπρο για διεθνές δίκτυο μαστροπείας - Πού στρέφονται οι Αρχές

Υπόθεση βιασμού 24χρονης: Έρευνα στην Κύπρο για διεθνές δίκτυο μαστροπείας - Πού στρέφονται οι Αρχές
Η 24χρονη που καταγγέλλει ότι έπεσε θύμα βιασμού στη Θεσσαλονίκη Facebook

Νέα τροπή παίρνει η καταγγελία για τον βιασμό της 24χρονης σε ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης την παραμονή πρωτοχρονιάς, αφού ο βουλευτής της Κύπρου, Χρήστος Χριστοφίδης, ζήτησε έρευνα και στην Κύπρο για το ενδεχόμενο ύπαρξης διεθνούς δικτύου μαστρωπίας.

Σημειώνεται πως δημοσιεύματα στα κυπριακά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης κάνουν λόγο ακόμα και για πιθανή εμπλοκή ηχηρών ονομάτων.

Ο Κύπριος βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χρήστος Χριστοφίδης, ο οποίος με επιστολή στον εισαγγελέα Σαβίδη ζητά κατεπείγουσα έρευνα, μίλησε στην ΕΡΤ σχετικά με την υπόθεση.

«Εμπλέκεται η Κύπρος ως χώρος προμήθειας και διακίνησης γυναικών γι αυτά τα ειδεχθή πάρτι», τόνισε ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χρήστος Χριστοφίδης, μιλώντας στην εκπομπή «Από τις 6» της ΕΡΤ, και τονίζοντας ότι πρόκειται για καταγγελία από τον ακτιβιστή Ηλία Γκιώνη που υποστήριξε ότι στην υπόθεση βιασμού 24χρονης σε ξενοδοχείο στη Θεσσαλονίκη ενδέχεται να έχει εμπλοκή και ένας Κύπριος.

Ο κ. Χριστοφίδης τόνισε, ότι μετά την κοινοποίηση της επιστολής του για αυτεπάγγελτη έρευνα, υπήρξε «άμεση αντίδραση και ο μηχανισμός έχει κινητοποιηθεί, ενώ λαμβάνουμε πληροφόρηση από τις ανακρίσεις στην Ελλάδα».

Είμαστε σε επαφή και με τον ακτιβιστή, Ηλία Γκιώνη, οποίος τα επόμενα 24ωρα θα στείλει πλήρως εμπιστευτική επιστολή προς τον αρχηγό της αστυνομίας με τις πληροφορίες που έχει», ανέφερε επίσης ο Κύπριος βουλευτής και πρόσθεσε:

Ο αρχηγός της Κυπριακής αστυνομίας αναμένει γραπτή κατάθεση από τον Ηλία Γκιώνη σχετικά με την καταγγελία του για Κύπριο που φέρεται να συνδέεται με το ελληνικό κύκλωμα μαστροπείας, αλλά και για αλλοδαπές που «διακινούνταν από την Κύπρο στα ειδεχθή πάρτι ναρκωτικών και βιασμού».

Εκπρόσωπος Αστυνομίας Κύπρου: Άνοιξε η έρευνα – Περιμένουμε στοιχεία από Ελλάδα

Σημειώνεται πως ο εκπρόσωπος της κυπριακής αστυνομίας, Χρήστος Ανδρεόυ, μιλώντας επίσης στην ΕΡΤ, υποστήριξε πως «Η κυπριακή αστυνομία δεν έχει επίσημη καταγγελία ή άλλα στοιχεία που να εμπλέκουν την Κύπρο, αλλά στη βάση των δημοσιευμάτων έχει ξεκινήσει από χθες έρευνα για εμπλοκή Κύπριου».

Η έρευνα των κυπριακών αρχών, όπως είπε, διεξάγεται προς δύο κατευθύνσεις: από τη μια η επαφή με το πρόσωπο που έχει κάνει τις καταγγελίες από τον οποίο αναμένονται λεπτομέρειες, η δεύτερη με αποστολή στις ελληνικές αρχές μέσω Europol να μας διαβιβάσουν πληροφορίες ή μαρτυρίες για την Κύπρο ή για Κύπριο υπήκοο που είναι εμπλεκόμενος.

«Έχουμε αναφορές και σύμφωνα με τα πρώτα δεδομένα κάποια πρόσωπα στέλνουν κοπέλες στην Ελλάδα, αλλά δεν έχουμε μαρτυρίες ή στοιχεία παρά μόνο αναρτήσεις από μέσα κοινωνικής δικτύωσης» είπε ο κ. Ανδρέου και διευκρίνισε ότι «μόνο όταν έχουμε στοιχεία θα επικοινωνήσουμε με πρόσωπα».

Πρόκειται για πάρα πολύ σοβαρή υπόθεση και θέλουμε να το διερευνήσουμε, είπε σημειώνοντας πως έχουν υπάρξει παρόμοιες υποθέσεις, αλλά είναι η πρώτη φορά που γίνεται διερεύνηση σε τόσο μεγάλη εμβέλεια που να απλώνεται και στο εξωτερικό.

Ερωτηθείς σχετικά είπε ότι εάν χρειαστεί θα επικοινωνήσουν και με την 24χρονη που έπεσε θύμα ομαδικού βιασμού στη Θεσσαλονίκη.

«Το ποινικό μας δίκαιο είναι διαφορετικό και μόνο εάν υπάρξει κάτι χειροπιαστό θα προχωρήσει η έρευνα», σημείωσε.

Διαλυνάς: Η υπόθεση παίρνει άλλες διαστάσεις

Από την πλευρά του, ο δικηγόρος, Νίκος Διαλυνάς, έκανε λόγο για επιβεβαίωση των πληροφοριών που κάνουν λόγο για διεθνές κύκλωμα με πλοκάμια και στην Κύπρο.

Υπενθυμίζεται πως από τον δικηγόρο, ζητήθηκε η εθελοντική συνδρομή από τον συνήγορο της 24χρονης, κ. Ζιώγα, ως προς το σχετικό σκέλος της υπόθεσης του βιασμού της 24χρονης στη Θεσσαλονίκη.

«Η υπόθεση παίρνει άλλες διαστάσεις» είπε και κάλεσε τις ελληνικές εισαγγελικές και ανακριτικές αρχές να βιαστούν για να μην τους προλάβουν οι εξελίξεις από την Κύπρο.

Πρόκειται για κύκλωμα το οποίο συνεργάζεται και με το εξωτερικό, ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση σχολίασε τα κυκλώματα μαστροπείας και ναρκωτικών πάνε «χέρι-χέρι».

«Απαράδεκτο να αργούν οι τοξικολογικές»

Χαρακτήρισε απαράδεκτη την καθυστέρηση των τοξικολογικών εξετάσεων της 24χρονης, όπως και την αποστολή του δείγματος στην Ελβετία σε κέντρο το οποίο διερωτήθηκε αν είναι ιδιωτικό.

«Υπάρχει καθυστέρηση. Πώς θα ανοίξουν τα στόματα εάν τα αντανακλαστικά των αρχών αργούν» είπε χαρακτηριστικά.

Πώς «ψαρεύουν» τις κοπέλες

Ο ίδιος έκανε λόγο για «ψαράδες» που παρασύρουν τα κορίτσια τα οποία εντυπωσιάζονται από την καλή ζωή, τα κλάμπ και τα πάρτι, εθίζονται την κοκαΐνη – την οποία χαρακτήρισε «κυρίαρχο παράγοντα» στη Θεσσαλονίκη – τα οποία τελικά καταλήγουν στην πορνεία.

Μιλώντας στην ΕΡΤ επισήμανε πως ίσως λόγο κορωνοϊού η νύχτα έχει αλλάξει. Συγκεντρώνονται πλέον σε ξενοδοχεία και προσελκύονται νέες, κυρίως φοιτήτριες, ενώ έρχονται πολλοί από Αθήνα για διασκέδαση, όπου δρουν οργανωμένα κυκλώματα. «Πάντα υπάρχει ένα πρόσωπο οικείο που διοργανώνει, τις προσελκύει και μετά τις παραλαμβάνουν άλλοι» είπε.

Σε σχέση με την υπόθεση της 24χρονης είπε πως δεν της πήραν δείγμα αίματος, κάτι που έπρεπε να είχε γίνει εντός 12-18 ωρών, και της πήραν μόνο ούρα. «Τα αποτελέσματα της χρωματογραφίας για τις τοξικολογικές βγαίνουν σε μια εβδομάδα, γιατί αργούν;» διερωτήθηκε και πρόσθεσε πως ο βιασμός έχει αλλάξει και πρέπει να γίνονται οι κινήσεις των αρχών άμεσα.

Εισαγγελική έρευνα για τη διαρροή των προανακριτικών καταθέσεων

Εντωμεταξύ, προκαταρκτική εξέταση παρήγγειλε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης για τη διαρροή των προανακριτικών καταθέσεων των εμπλεκόμενων προσώπων στην υπόθεση του καταγγελλόμενου βιασμού της 24χρονης.

Ο διευθύνων της Εισαγγελίας Πρωτοδικών ζήτησε από τον εισαγγελέα ποινικής δίωξης να παραγγείλει τη διενέργεια έρευνας, στο επίκεντρο της οποίας θα βρεθεί το αδίκημα της παραβίασης δικαστικού απορρήτου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ