ΕΛΛΑΔΑ

Ημέρα Βιβλίου: Περίπατος στο Κέντρο της Αθήνας για βιβλιόφιλους

Ημέρα Βιβλίου: Περίπατος στο Κέντρο της Αθήνας για βιβλιόφιλους
Υπάλληλος του οίκου Christie's κρατά την πρώτη έκδοση του πρώτου βιβλίου που περιείχε συγκεντρωμένα 36 έργα του Σέξπιρ. REUTERS/Dylan Martinez

Mε ένα περίπατο στο Κέντρο της Αθήνας, γιορτάζει η Ένωση Ελληνικού Βιβλίου (ΕΝΕΛΒΙ) την Ημέρα Βιβλίου , σε συνεργασία με την Εταιρεία Συγγραφέων και τον Κύκλο Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου (ελληνικό Τμήμα της ΙΒΒΥ).

Η 23η Απριλίου, η οποία έχει καθιερωθεί από την UNESCO ως Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου, αφιερωμένη σε δύο εμβληματικά πρόσωπα της διεθνούς λογοτεχνίας που έφυγαν την ίδια ημέρα (23 Απριλίου 1616) από τη ζωή, τον Ουίλιαμ Σαίξπηρ και τον Μιγκέλ ντε Θερβάντες, τιμάται από φέτος και στην Ελλάδα.

Ο Περίπατος Βιβλίου περνά από 22 σημεία του αθηναϊκού κέντρου και οι αναγνώστες μπορούν να επιλέξουν τη δική τους διαδρομή, παρακολουθώντας εκδηλώσεις, γνωρίζοντας από κοντά συγγραφείς και εκδότες και συμμετέχοντας σε ποικίλα δρώμενα.

Ο περίπατος ξεκινάει από το ιστορικό κτίριο της Εθνικής Βιβλιοθήκης στην οδό Πανεπιστημίου. Εδώ θα πραγματοποιηθούν τρεις ξεναγήσεις (ώρες έναρξης: 10:00 - 11:30 - 13:00) με αναφορά στην ιστορία της Βιβλιοθήκης και τις συλλογές της, όπως και με ενημέρωση για τη διαδικασία μετεγκατάστασής της στο Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, όπου θα λειτουργήσει με νέες προοπτικές και υπηρεσίες (κάθε ξενάγηση διαρκεί 20 λεπτά). Ο περίπατος συνεχίζεται σε εκδοτικούς οίκους και βιβλιοπωλεία περιμετρικά της Εθνικής Βιβλιοθήκης και με όρια το Σύνταγμα και τις οδούς Καραγιώργη Σερβίας, Αθηνάς και Καλλιδρομίου.

Το εσωτερικό της περιμέτρου περιλαμβάνει τις οδούς Κολοκοτρώνη, Βουλής, Ακαδημίας, Σόλωνος, Σκουφά, Χαριλάου Τρικούπη, Ζωοδόχου Πηγής, Ζαλόγγου, Διδότου, Τοσίτσα και Μασσαλίας. Σε όλους τους χώρους διοργανώνονται μία ή περισσότερες εκδηλώσεις βιβλίου με πεζογράφους, ποιητές, μεταφραστές, επιμελητές και εκδότες. Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων θα δίνονται με τις αγορές βιβλίων αναμνηστικές πάνινες τσάντες με το λογότυπο «Διαβάζω και αλλάζω».
«Παρά τη διεθνή της καθιέρωση, η Ημέρα Βιβλίου ήταν άγνωστη μέχρι σήμερα στην Ελλάδα.

Στις εκδηλώσεις λαμβάνουν μέρος 46 δημόσιες και 42 ιδιωτικές βιβλιοθήκες.


ΔΗΜΟΦΙΛΗ