ΕΛΛΑΔΑ

Κακοκαιρία «Ελπίδα»: Επί ποδός ο κρατικός μηχανισμός - Αγώνας για να μην κλείσουν δρόμοι

Κακοκαιρία «Ελπίδα»: Επί ποδός ο κρατικός μηχανισμός - Αγώνας για να μην κλείσουν δρόμοι
Η κακοκαιρία «Ελπίδα» με χιόνια και ψύχος ετοιμάζεται να αναμετρηθεί με τον κρατικό μηχανισμό που βρίσκεται σε επιφυλακή INTIME

Ολόκληρη η Ελλάδα προετοιμάζεται για να αντιμετωπίσει τα δύο κύματα της κακοκοκαιρίας «Ελπίδα», που θα χτυπήσουν σταδιακά την χώρα από απόψε το βράδυ.

Σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προβλέψεις, έχουμε μπροστά μας ένα δύσκολο τουλάχιστον τετραήμερο, κατά την οποία η «Ελπίδα» με χιόνια και ψύχος ετοιμάζεται να αναμετρηθεί με τον κρατικό μηχανισμό που βρίσκεται σε επιφυλακή προκειμένου να αντιμετωπίσει τις συνέπειες του επερχόμενου χιονιά.

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Πολιτική Προστασία, σήμερα το απόγευμα υπό τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη, τέθηκαν σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες των περιοχών όπου θα εκδηλωθούν ακραία καιρικά φαινόμενα, ενώ αποφασίστηκε να αποσταλούν μηνύματα από 112 όπου παραστεί ανάγκη. Επι ποδός βρίσκονται και οι Ένοπλες Δυνάμεις που θα συνδράμουν όπου χρειαστεί με προσωπικό και μέσα.

Στην Περιφέρεια Αττικής, την οποία - όπως είπε ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης στο CNN Greece - αναμενέται να χτυπήσει το δεύτερο κύμα κακοκαιρίας, θέσεις μάχης έχουν καταλάβει εκχιονιστικά και αλατιέρες. Συγκεκριμένα στα σημεία όπου μπορεί να συγκεντρωθεί μεγάλος όγκος χιονιού (π.χ Πάρνηθα, Βίλια), βρίσκονται 80 εκχιονιστικά και άλλα βαρέως τύπου οχήματα, 2.5 χιλιάδες τόνοι αλάτι διανεμημένο σε 10 σημεία του λεκανοπεδίου και 250 άτομα σε 24ωρη επιφυλακή.

Σε κατάσταση επιφυλακής τέθηκε ο μηχανισμός του δήμου Θεσσαλονίκης. Το επιχειρησιακό σχέδιο που θα ακολουθήσουν οι εμπλεκόμενες δημοτικές υπηρεσίες αποτέλεσε το αντικείμενο σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε σήμερα (21/01) υπό τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνο Ζέρβα.

Μαρουσάκης στο CNN Greece: Πυκνές χιονοπτώσεις και στο κέντρο της Αθήνας

Η τετραήμερη επέλαση της «Ελπίδας»,, ξεκινά από σήμερα Παρασκευή, ενώ στα λευκά αναμένεται να ντυθεί και το κέντρο της Αθήνας τις επόμενες ημέρες, όπως ανέφερε ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης στο CNN Greece αναλύοντας πώς θα κινηθεί η κακοκαιρία, που έρχεται σε δύο κύματα.

Όπως σημείωσε ο κ. Μαρουσάκης, ήδη έχουμε βροχές προς τη δυτική Ελλάδα, ενώ η επιδείνωση του καιρού θα είναι πιο έντονη από τις απογευματινέςβραδινές ώρες με χιονοπτώσεις ακόμα και σε πεδινές περιοχές προς την περιοχή της Θεσσαλίας, της κεντρικής ανατολικής Στερεάς και της Εύβοιας.

Αύριο, Σάββατο αυτό το κύμα θα μετατοπιστεί προς τα ανατολικά και θα δούμε πυκνές χιονοπτώσεις σε νησιά και στο Αιγαίο, τις Κυκλάδες, τις Σποράδες, του ανατολικού βορειανατολικού Αιγαίου.

Στην Αττική αύριο θα έχουμε χιονοπτώσεις στα ορεινά και στα λευκά θα ντυθούν και τα βόρεια προάστια. Θα βελτιωθεί πρόσκαιρα ο καιρός αύριο το απόγευμα, προς τις απογευματινές ώρες για να ξαναχαλάσει την Κυριακή με χιόνια και πάλι προς τα ανατολικά και νότια.

Ο χιονιάς θα συνεχιστεί την Κυριακή και πάλι προς στην βορειοανατολική Αττική.

«Το πιο ισχυρό κύμα κακοκαιρίας αναμένουμε το τριημέρο Δευτέρα με Τετάρτη όπου θα δούμε αρκετά πυκνές χιονοπτώσεις και στο κέντρο της Αθήνας, το Αιγαίο και πιθανόν αυτές τις ημέρες να έχουμε και αρκετά προβλήματα», προειδοποιεί ο μετεωρολόγος.

Το δεύτερο σφοδρό κύμα, σύμφωνα με τον κ. Μαρουσάκη θα τελειώσει μετά το μεσημέρι της Τετάρτης.

Εκτός από χιόνια, θα έχουμε καταιγίδες στο νοτιοανατολικό Αιγαίο και πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, με -15 έως -18 στη βόρεια Ελλάδα.

Μέχρι τους -13 η θερμοκρασία το Σάββατο

Το πρώτο κύμα της κακοκαιρίας που θα συντελεστεί σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προβλέψεις σε δύο φάσεις, αναμένεται να χτυπήσει από απόψε το βράδυ τη χώρα, με τη θερμοκρασία το Σάββατο να πέφτει έως και τους -13 βαθμούς Κελσίου στη Μακεδονία σύμφωνα με την πρόβλεψη του meteo.

Αναλυτικά, το Σάββατο αναμένονται τοπικές χιονοπτώσεις ακόμα και σε πεδινά τμήματα της Μακεδονίας, της Θράκης, της Θεσσαλίας, της Ανατολικής Στερεάς και στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, αλλά και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο της βόρειας Πελοποννήσου πάνω από τα 200 μέτρα περίπου.

Τοπικές βροχές και χιονοπτώσεις στα ορεινά αναμένονται στα υπόλοιπα τμήματα, ενώ στις Κυκλάδες, στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα υπάρχει πιθανότητα για τοπικές καταιγίδες και χαλαζοπτώσεις μικρού μεγέθους. Τα φαινόμενα μετά το μεσημέρι θα εξασθενήσουν και θα είναι πιο τοπικά. Τις νυχτερινές και πρώτες πρωινές ώρες θα σημειωθεί παγετός στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, ενώ στα βόρεια τοπικά θα επικρατήσουν συνθήκες ολικού παγετού.

Η θερμοκρασία, σε σημαντική πτώση στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από -13 έως 0 βαθμούς, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από -12 έως 6, στην Ήπειρο από -10 έως 10 βαθμούς, στη Θεσσαλία από -10 έως 6, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από -3 έως 12, στα νησιά του Ιονίου από 2 έως 10 βαθμούς, στα νησιά του Βορείου Αιγαίου από -2 έως 5 βαθμούς, ενώ στα υπόλοιπα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου και στην Κρήτη από -1 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες γενικά διευθύνσεις με εντάσεις έως 7 μποφόρ στα πελάγη.

Στην Αττική αναμένονται αρχικά νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο στα πεδινά και παραθαλάσσια τμήματα και χιονοπτώσεις πάνω από τα 300-400 μέτρα. Οι χιονοπτώσεις γρήγορα και πριν τις μεσημβρινές ώρες είναι πιθανό να εκδηλωθούν πρόσκαιρα ακόμα και σε πεδινά τμήματα του νομού. Τα φαινόμενα σταδιακά από τις μεσημβρινές ώρες θα εξασθενήσουν. Οι άνεμοι θα πνέουν γενικά βορειοδυτικοί-βόρειοι με εντάσεις έως 5 μποφόρ και στα ανατολικά έως 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -1 έως 6 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένεται αίθριος καιρός με λίγες παροδικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί με εντάσεις έως 4 μποφόρ και στο Θερμαϊκό έως 5-6 μποφόρ. Η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από -3 έως 3 βαθμούς.

Η πρόβλεψη της ΕΜΥ

Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που εξέδωσε την Πέμπτη η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, τα κύρια χαρακτηριστικά θα είναι οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, οι πυκνές χιονοπτώσεις ακόμα και σε πεδινές περιοχές της βόρειας και της ανατολικής Ελλάδας καθώς και στα νησιά του Αιγαίου και οι βόρειοι άνεμοι εντάσεως 8 με 9 μποφόρ στα ανατολικά.

Πιο αναλυτικά, αναμένονται:

1) Χαμηλές θερμοκρασίες

Από το Σάββατο αναμένεται βαθμιαία πτώση της θερμοκρασίας σε όλη τη χώρα. Επισημαίνεται ότι από τη Δευτέρα έως την Τετάρτη (26/1) οι θερμοκρασίες θα είναι πολύ χαμηλές και οι μέγιστες τιμές τους δε θα ξεπεράσουν τους 2 με 3 βαθμούς Κελσίου. Παράλληλα ο παγετός θα είναι ισχυρός και ειδικά στην κεντρική και τη βόρεια χώρα τοπικά ολικός.

2) Χιονοπτώσεις

α) το Σάββατο (22/1) θα επηρεαστούν με χιονοπτώσεις ακόμα και πεδινές περιοχές αρχικά της Μακεδονίας και της Θράκης και βαθμιαία της Θεσσαλίας, της ανατολικής Στερεάς και της Εύβοιας. Προς το βράδυ χιονοπτώσεις θα ξεκινήσουν σε όλο το Αιγαίο και κατά τόπους στο κεντρικό και το βόρειο τμήμα του θα είναι πυκνές.

β) την Κυριακή (23/1) αναμένεται ύφεση των φαινομένων στα ηπειρωτικά, ενώ στην Εύβοια και σε όλο το Αιγαίο θα συνεχιστούν κατά διαστήματα οι πυκνές χιονοπτώσεις.

γ) τη Δευτέρα (24/1) οι χιονοπτώσεις θα ενταθούν και θα είναι τοπικά πυκνές αρχικά στο κεντρικό και το βόρειο Αιγαίο, την Εύβοια, την ανατολική Θεσσαλία και την ανατολική Στερεά και βαθμιαία στην ανατολική Πελοπόννησο και σε όλο το νότιο Αιγαίο μέχρι την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Κατά διαστήματα χιονοπτώσεις θα σημειώνονται στη Μακεδονία και τη Θράκη.

δ) την Τρίτη (25/1) τα φαινόμενα θα παρουσιάσουν ύφεση στη βόρεια χώρα, αλλά στις υπόλοιπες περιοχές θα συνεχιστούν οι πυκνές χιονοπτώσεις.

3) Θυελλώδεις Άνεμοι

Τη Δευτέρα και την Τρίτη θα επικρατούν στην ανατολική Ελλάδα και κυρίως στην περιοχή του Αιγαίου θυελλώδεις έως πολύ θυελλώδεις βόρειοι βορειοανατολικοί άνεμοι (8 με 9 μποφόρ).

Πώς θα κινηθεί ο αεροχείμαρρος

Σύμφωνα και με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, η ατμοσφαιρική κυκλοφορία πάνω από την Ευρώπη θα ευνοήσει τη μεταφορά πολικών αερίων μαζών προς από τη χώρα μας τις επόμενες ημέρες.

Αιτία για αυτή τη σημαντική ψυχρή εισβολή είναι ο έντονος κυματισμός του αεροχειμάρρου πάνω από την Ευρώπη. Ο αεροχείμαρρος είναι ένα ισχυρό ρεύμα αέρα σε ύψος περίπου 10 χιλιομέτρων από την επιφάνεια της γης με κίνηση από τα δυτικά προς τα ανατολικά.

Ο αεροχείμαρρος εντοπίζεται σε περιοχές όπου υπάρχει έντονη θερμοκρασιακή διάφορα μεταξύ δυο αερίων μαζών, ενώ η κίνηση του αεροχειμάρρου καθορίζει την δημιουργία και τη κίνηση των βαρομετρικών συστημάτων.

Αυτός ο έντονος κυματισμός του αεροχειμάρρου που λαμβάνει ήδη χώρα, πηδαλιουχεί την δημιουργία ενός μεγάλης κλίμακας και επίμονου διπόλου ατμοσφαιρικών πιέσεων μεταξύ της Δυτικής και Ανατολικής Ευρώπης ευνοώντας έτσι την επικράτηση βορείων ανέμων και την μεταφορά αερίων μαζών πολικής προέλευσης προς τη χώρα μας για αρκετές ημέρες.

Στυλιανίδης: Έχουν παρθεί μέτρα για να μείνουν ανοιχτοί οι δρόμοι

Νωρίτερα σήμερα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης αναφέρθηκε και στις κινήσεις της Πολιτείας για να ανταπεξέλθει στα ακραία καιρικά φαινόμενα.

«Γίνονται συνεχείς συσκέψεις, έχουν παρθεί μέτρα με εκχιονιστικά και αλάτι, ώστε να κρατήσουμε και το εθνικό δίκτυο και τους δρόμους ανοιχτούς», είπε ο κ. Στυλιανίδης στον ΑΝΤ1.

Σχετικά με το σε ποιες περιοχές επικεντρώνεται ο σχεδιασμός της πρόληψης είπε πως ανάλογα και με την πρόγνωση, «δίνουμε σημασία σε περιοχές κάτω από τη Θεσσαλία, όπως και στο βόρειο και ανατολικό Αιγαίο».

Όπως εξήγησε ο υφυπουργός θα υπάρχουν ενιαία συντονιστικά κέντρα, η Αστυνομία, ο Στρατός και η Πυροσβεστικής θα συμμετέχουν στα σχέδια που έχουν καταρτιστεί.

Ακόμη, ο Χρήστος Στυλιανίδης εξέφρασε τη βεβαιότητα πως «η Ελλάδα έχει το προσωπικό να ανταπεξέλθει» σε τέτοιου είδους ακραία φαινόμενα.

Έκτακτη σύσκεψη στην Πολιτική Προστασία

Έκτακτη σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στην Πολιτική Προστασία, σήμερα το απόγευμα υπό τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη, παρουσία του Υπουργού Επικρατείας, Άκη Σκέρτσου, για τον βέλτιστο συντονισμό όλων των συναρμόδιων φορέων, ενόψει της κακοκαιρίας «Ελπίδα».

Επιβεβαιώθηκε η ετοιμότητα όλων των συναρμόδιων φορέων για την άμεση επέμβασή τους σε περίπτωση ανάγκης εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών, σύμφωνα και με το Γενικό Σχέδιο για την Αντιμετώπιση Εκτάκτων Αναγκών και Άμεση/Βραχεία Διαχείριση των Συνεπειών από την Εκδήλωση Χιονοπτώσεων και Παγετού με την κωδική ονομασία «Βορέας», ενώ σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας έχουν τεθεί οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες των περιοχών που αναμένεται να εκδηλωθούν τα φαινόμενα, με δυνατότητα περαιτέρω κλιμάκωσης, εφόσον απαιτηθεί, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τυχόν προβλήματα.

Επι πλέον, όπως σημείωσε ο Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, οι Ένοπλες Δυνάμεις σε όλη την Επικράτεια βρίσκονται επίσης σε ετοιμότητα, ώστε να συνδράμουν όπου χρειαστεί με προσωπικό και μέσα. Αποφασίστηκε, επίσης, να ενεργοποιηθεί το 112 εφόσον κριθεί απαραίτητο για την αποστολή προειδοποιητικών μηνυμάτων προς τους κατοίκους, ανάλογα με την πορεία των φαινομένων.

Επιπλέον, για τον αποτελεσματικότερο συντονισμό των δυνάμεων της Πολιτικής Προστασίας, αποφασίστηκε να λειτουργήσουν στις Περιφερειακές Ενότητες που αναμένεται να πλήξει η κακοκαιρία, Ενιαία Συντονιστικά Κέντρα, με συμμετοχή του Πυροσβεστικού Σώματος, της Ελληνικής Αστυνομίας, των Ενόπλων Δυνάμεων, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και όλων των εμπλεκόμενων φορέων, όπως και στις περιπτώσεις των κακοκαιριών «Μπάλλος» και «Διομήδης», με πολύ θετικά αποτελέσματα για τον συντονισμό των υπηρεσιών και την άμεση επίλυση προβλημάτων.

Τέλος, αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί νέα συντονιστική σύσκεψη την Κυριακή, 23 Ιανουαρίου, για εκ νέου αξιολόγηση της κατάστασης.

Σε 24ωρη επιφυλακή στην Αττική - Σε «θέσεις μάχης» αλατιέρες και εκχιονιστικά

Σε πλήρη ετοιμότητα για την επέλαση της κακοκαιρίας «Ελπίδα», βρίσκεται και ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής, έχοντας παρατάξει απέναντι στο επερχόμενο μέτωπο του χιονιά, δεκάδες εκχιονιστικά μηχανήματα και τόνους αλάτι.

Συγκεκριμένα, σε θέσεις μάχης στην περιφέρεια Αττικής, βρίσκονται 80 εκχιονιστικά και άλλα βαρέως τύπου οχήματα, 2.5 χιλιάδες τόνους αλάτι διανεμημένο σε 10 σημεία του λεκανοπεδίου και 250 άτομα σε 24ωρη επιφυλακή.

Ο περιφερειάρχης Γ. Πατούλης στο πλαίσιο του συντονισμού των απαιτούμενων ενεργειών επισκέφθηκε τη Διεύθυνση Ελέγχου και Συντήρησης Έργων (ΔΕΣΕ) της Περιφέρειας στο Καπανδρίτι όπου ακολούθησε σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν: ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Β. Κόκκαλης, οι δήμαρχοι Διονύσου Ι. Καλαφατέλης, Ωρωπού Γ. Γιασημάκης, ο αρμόδιος εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Μητροπολιτικών Υποδομών, Χωρικού σχεδιασμού και Αντιπλημμυρικών Έργων Αθ. Κατσιγιάννης, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Μητροπολιτικών Υποδομών Π. Καρυώτης και ο περιφερειακός συντονιστής Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ν. Σταθόπουλος.

Ο κ. Πατούλης τους κάλεσε να βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία, για τον καλύτερο συντονισμό των ενεργειών τονίζοντας ότι «προτεραιότητα αποτελεί η επίδειξη άμεσων αντανακλαστικών», προκειμένου να επέμβουν χωρίς χρονοτριβές, όπου και αν απαιτηθεί. Εστίασε στη συνεργασία των δημοτικών αρχών, υπογραμμίζοντας τη σημασία να έχουν προχωρήσει στα προληπτικά μέτρα που απαιτούνται στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους, με στόχο όλοι μαζί σε συνεργασία και με την κεντρική διοίκηση να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της κακοκαιρίας αποτελεσματικά.

Προς αυτή την κατεύθυνση ενημέρωσε, θα ακολουθήσει νέα σύσκεψη διαδικτυακά με τους δημάρχους της Αττικής και την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Πολιτικής Προστασίας.

Σε ετοιμότητα ο Δήμος Αθηναίων για την προστασία των αστέγων από το κρύο

Σε πλήρη ετοιμότητα για την προστασία των αστέγων της πόλης από το κρύο παραμένει ολόκληρος ο μηχανισμός του Δήμου Αθηναίων, διατηρώντας ανοιχτές θερμαινόμενες αίθουσες και αυξάνοντας τις επιτόπιες παρεμβάσεις του Streetwork στους δρόμους της πρωτεύουσας, ώστε να μην μείνει κανένας μόνος και απροστάτευτος.

Από τις 11 Ιανουαρίου, όταν ξεκίνησαν οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, μέχρι σήμερα το Πολυδύναμο Κέντρο Αστέγων έχει υποδεχθεί στους χώρους του 38 συνανθρώπους μας, εκ των οποίων οι 32 παραμένουν στη κέντρο.

Πρόκειται για μια μεγάλη, σύγχρονη δομή στην οποία μπορούν να βρουν στέγη έως και 400 άνθρωποι σε συνθήκες αξιοπρέπειας. Η πλήρως ανακαινισμένη δομή είναι βασισμένη πάνω σε ευρωπαϊκά πρότυπα και έχει στο έμψυχο δυναμικό της προσωπικό με εμπειρία και γνώση στην προστασία των αστέγων. Εκεί, οι συνάνθρωποί μας μπορούν να βρουν, ένα ασφαλές καταφύγιο για να κοιμηθούν, ένα ζεστό πιάτο φαγητό, να κάνουν ένα μπάνιο και να φυλάξουν τα προσωπικά τους αντικείμενα για όσο χρονικό διάστημα είναι αναγκαίο.

Την ίδια στιγμή, στη θερμαινόμενη αίθουσα που λειτουργεί στο Πολιτιστικό Κέντρο Γκράβας φιλοξενούνται 19 άτομα, τα οποία λαμβάνουν καθημερινά κουβέρτες και έτοιμα γεύματα.

Τονίζεται ότι λόγω των συνεχιζόμενων χαμηλών θερμοκρασιών οι θερμαινόμενες αίθουσες στο Υπνωτήριο του Πολυδύναμου Κέντρου (Αχαρνών 3) και στο Πολιτιστικό Κέντρο Γκράβας, που βρίσκεται στην οδό Ταϋγέτου 60 (τηλέφωνα επικοινωνίας 2102011151 και 2102235605) παραμένουν σε 24ωρη λειτουργία, τηρώντας αυστηρά όλους τους κανόνες προστασίας της δημόσιας υγείας.

Για όσους επιμένουν να παραμείνουν στον δρόμο, τα κλιμάκια του «StreetWork» ενισχύονται σε όλη την πόλη. Οι ομάδες αυτές, που αποτελούνται από δύο κοινωνικούς λειτουργούς και έναν νοσηλευτή, βρίσκονται όλο το 24ωρο στο πλευρό τους, μοιράζοντας κουβέρτες, ζεστά ρούχα και ροφήματα.

Παράλληλα, συνεχίζεται η 24ωρη λειτουργία του τηλεφωνικού κέντρου του ΚΥΑΔΑ (210-5246515), ώστε οι πολίτες να μπορούν να αναφέρουν σημεία στα οποία βρίσκονται άστεγοι, που χρειάζονται βοήθεια.

Σε επιφυλακή και στη Θεσσαλονίκη

Το επιχειρησιακό σχέδιο που θα ακολουθήσουν οι εμπλεκόμενες δημοτικές υπηρεσίες αποτέλεσε το αντικείμενο σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε σήμερα (21/01) υπό τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνο Ζέρβα.

Σε επιφυλακή θα βρίσκεται ο στόλος αποχιονισμού του δήμου Θεσσαλονίκης, ενώ τρία ευέλικτα, ειδικά οχήματα θα βρίσκονται κατά τις ώρες που θα κριθεί απαραίτητο σε τρία κομβικά σημεία -στην περιοχή της Ευαγγελίστριας, στη συμβολή της Αγίου Δημητρίου με τη Λαγκαδά και στη συμβολή της Αγίου Δημητρίου με την Κατσιμίδη- ώστε να υπάρξει άμεση επέμβαση σε περίπτωση ανάγκης.

Στις αποθήκες του δήμου Θεσσαλονίκης στην περιοχή του Ντεπό, όπως ανέφερε ο κ. Μωυσίδης, υπάρχουν πάνω από 800 τόνοι αλατιού, ενώ έχουν ήδη συσκευαστεί περίπου 7.000 σάκοι με αλάτι, που μοιράζονται στις εποπτείες της καθαριότητας, στα κατά τόπους δημοτικά διαμερίσματα, στα νοσοκομεία και σε άλλα σημεία της πόλης όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο.

Για τη διευκόλυνση των πολιτών που ενδεχόμενα θα χρειαστούν αλάτι έχουν προετοιμαστεί 24 σημεία που θα εφοδιάζονται με συσκευασμένο αλάτι.

Οδηγίες προστασίας από την κακοκαιρία

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

  • Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
  • Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
  • Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους
  • Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).
  • Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
  • Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Επίσης, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού:

Αν πρόκειται να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο:

  • Να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου
  • Να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες και το ρεζερβουάρ γεμάτο καύσιμα
  • Να ταξιδεύουν, εφόσον είναι αναγκαίο, κατά προτίμηση στη διάρκεια της ημέρας προτιμώντας τους κεντρικούς δρόμους
  • Να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσουν
  • Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Αν μετακινούνται πεζή :

  • Να ντύνονται με πολλά στρώματα από ελαφριά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και να φορούν κατάλληλα παπούτσια ώστε να αποφύγουν τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας
  • Να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις κατά την διάρκεια αιχμής των φαινομένων (έντονη χιονόπτωση, συνθήκες παγετού)

Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό ή λόγω χιονοπτώσεων και παγετού, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ