ΕΛΛΑΔΑ

Κακοκαιρία «Ελπίδα»: Σαρώνει τη χώρα με χιονοπτώσεις, βροχές και ψύχος - Νιφάδες και στην Αττική

Κακοκαιρία «Ελπίδα»: Σαρώνει τη χώρα με χιονοπτώσεις, βροχές και ψύχος - Νιφάδες και στην Αττική
Στα «λευκά» και τα ορεινά της Αττικής CNN GREECE

Συνεχίζεται η επέλαση της κακοκαιρίας «Ελπίδα» στη χώρα, με πυκνές χιονοπτώσεις, καταιγίδες, ψύχος και θυελλώδεις ανέμους. Στο επίκεντρο της κακοκαιρίας βρίσκονται Βόρεια Ελλάδα και Θεσσαλία, ωστόσο προβλήματα εντοπίζονται και νοτιότερα. Στα «λευκά» και τα ορεινά της Αττικής, ενώ νιφάδες πέφτουν ακόμη και στο κέντρο της πρωτεύουσας.

Σε Κυψέλη, Παγκράτι, Μαρούσι, Αγία Παρασκευή, Παλλήνη, πέφτουν νιφάδες χιονιού, ενώ στα λευκά ντύθηκαν τα ορεινά της Πάρνηθας και της Πεντέλης. Λόγω της χιονόπτωσης διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στη λεωφόρο Πάρνηθας από το τελεφερίκ και στα δυο ρεύματα.

Ελαφρά χιονόπτωση παρατηρείται και σε κάποιες περιοχές της Θεσσαλονίκης, με τη Βόρεια Ελλάδα να βρίσκεται στο επίκεντρο της κακοκαιρίας. Στη Φλώρινα, και γενικά στη Δυτική Μακεδονία, κύριο χαρακτηριστικό της κακοκαιρίας είναι οι χαμηλές θερμοκρασίες, με τον υδράργυρο σε ορισμένες περιοχές να έχει πέσει ακόμη και στους -16 βαθμούς.

Ο κρατικός μηχανισμός είναι σε ετοιμότητα, ενώ θα ενεργοποιηθεί και το 112, εφόσον χρειαστεί.

Στη Δυτική Μακεδονία, μετά τη χθεσινοβραδινή χιονόπτωση και τις ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες που σημειώνονται σήμερα, η κίνηση των οχημάτων σε πολλά σημεία του οδικού δικτύου, διεξάγεται μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες.

Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, οπού χρειάζεται επιχειρούν από χθες το βράδυ τα μηχανήματα, σε Λάρισα, Μαγνησία, Τρίκαλα και Καρδίτσα, με ρίψεις αλατιού και αποχιονισμούς, διατηρώντας ανοιχτό και ασφαλές το οδικό δίκτυο.

Δείτε φωτογραφίες από περιοχές της Εύβοιας και της Αττικής που ντύθηκαν στα λευκά

Πώς θα εξελιχθεί η κακοκαιρία

Τις πρώτες νυχτερινές ώρες του Σαββάτου είναι πιθανό να εκδηλωθούν τοπικές βροχές ή χιονόνερο και ενδεχομένως καταιγίδες στα πεδινά και παραθαλάσσια τμήματα του Ιονίου, τοπικές χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά πάνω από τα 300-400 μέτρα, ενώ τοπικές χιονοπτώσεις είναι πιθανό να εκδηλωθούν ακόμα και σε παραθαλάσσια τμήματα της Ηπείρου και της Δυτικής Στερεάς.

Ο αθροιστικός υετός 3ώρου σε μορφή βροχής με πράσινες και μπλε αποχρώσεις και σε μορφή χιονιού με μωβ αποχρώσεις μεταξύ 11:00 και 14:00 του Σαββάτου 22/01.

Πηγή: meteo.gr

Μέσα στη νύχτα προς το ξημέρωμα της Κυριακής είναι πιθανό να σημειωθούν τοπικές βροχές ή χιονόνερο στα πεδινά και παραθαλάσσια και τοπικές χιονοπτώσεις πάνω από τα 300-400 μέτρα στα δυτικότερα τμήματα της Πελοποννήσου, ενώ οι χιονοπτώσεις στην Εύβοια και το Βόρειο Αιγαίο αναμένονται να ενταθούν εκ νέου.

Ο αθροιστικός υετός 3ώρου σε μορφή βροχής με πράσινες και μπλε αποχρώσεις και σε μορφή χιονιού με μωβ αποχρώσεις μεταξύ 20:00 και 23:00 του Σαββάτου 22/01.

Πηγή: meteo.gr

Την Κυριακή αναμένονται πρόσκαιρες τοπικές βροχές ή χιονόνερο στα πεδινά και παραθαλάσσια τμήματα της Πελοποννήσου και τοπικές χιονοπτώσεις σε περιοχές πάνω από τα 300 μέτρα, οι οποίες γρήγορα θα σταματήσουν. Χιονοπτώσεις, σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, αναμένονται ακόμα και σε πεδινά και παραθαλάσσια τμήματα των νησιών του Αιγαίου, την Εύβοια, τις Σποράδες και τα ανατολικά τμήματα της Μαγνησίας.

Βροχή ή χιονόνερο αναμένεται στα πεδινά και παραθαλάσσια τμήματα της Κρήτης και στα δυτικότερα τμήματα των Δωδεκανήσων, ενώ χιονοπτώσεις αναμένονται σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο πάνω από τα 200-400 μέτρα. Οι χιονοπτώσεις στην Εύβοια, στα νησιά του Αιγαίου και στα ορεινά της Κρήτης θα είναι τοπικά ισχυρές. Τις νυχτερινές και πρώτες πρωινές ώρες θα σημειωθεί παγετός στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, ενώ τοπικά στα ηπειρωτικά θα επικρατήσουν συνθήκες ολικού παγετού.

Η θερμοκρασία -σε πολύ χαμηλά επίπεδα και σε περαιτέρω πτώση στα κεντρικά και νότια- θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από -14 έως 0 βαθμούς, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από -12 έως 5, στην Ήπειρο από -12 έως 6 βαθμούς, στη Θεσσαλία από -13 έως 5, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από -11 έως 7, στα νησιά του Ιονίου από -1 έως 6 βαθμούς, στα νησιά του Βορείου Αιγαίου από -2 έως 3 βαθμούς, και στα υπόλοιπα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου και στην Κρήτη από -2 έως 7 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες-βορειοδυτικές γενικά διευθύνσεις με εντάσεις έως 7 Μποφόρ στα πελάγη.

Στην Αττική αναμένονται παροδικές νεφώσεις με τοπικές χιονοπτώσεις κυρίως στα βόρεια και ανατολικά του νομού. Τα φαινόμενα μετά τις μεσημβρινές ώρες αναμένεται να εξασθενήσουν. Οι άνεμοι θα πνέουν γενικά βορειοδυτικοί με εντάσεις έως 5 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -3 έως 5 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένεται αίθριος καιρός με λίγες παροδικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί με εντάσεις έως 4 Μποφόρ και στο Θερμαϊκό έως 5-6 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -3 έως 3 βαθμούς.

Live η πορεία της κακοκαιρίας «Ελπίδα»

Επί ποδός τα μηχανήματα αποχιονισμού στη Θεσσαλία

Παντού όπου χρειάζεται επιχειρούν από χθες το βράδυ τα μηχανήματα της Περιφέρειας Θεσσαλίας, σε Λάρισα, Μαγνησία, Τρίκαλα και Καρδίτσα, με ρίψεις άλατος και αποχιονισμούς, διατηρώντας ανοιχτό και ασφαλές το οδικό δίκτυο, όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.

Η κακοκαιρία «Ελπίς» δεν δημιούργησε ιδιαίτερα προβλήματα μέχρι στιγμής, ωστόσο η Περιφέρεια Θεσσαλίας με τη Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας και το σύνολο του μηχανισμού που εμπλέκεται στο σχέδιο πρόληψης και αντιμετώπισης καιρικών φαινομένων, παραμένουν σε πλήρη ετοιμότητα. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στις μετακινήσεις των πολιτών, τονίζεται επίσης στην ίδια ανακοίνωση.

Σε κλοιό χιονιά και πολικών θερμοκρασιών η Βόρεια Ελλάδα

Την ίδια στιγμή, τσουχτερό κρύο και χιονοπτώσεις είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού που επικρατεί τις τελευταίες ώρες στη Βόρεια Ελλάδα, εξαιτίας της επέλασης της κακοκαιρίας «Ελπίδα».

Με θερμοκρασίες που αγγίζουν τους -7 βαθμούς Κελσίου στη Φλώρινα, τους -5 στην Κοζάνη, τους -4 στην Πτολεμαΐδα και τους -12 στα ορεινά και σε συνδυασμό με τη χθεσινοβραδινή χιονόπτωση, ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης, μιλώντας στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, εφιστά την προσοχή πεζών και οδηγών, που κινούνται στην ευρύτερη περιοχή, λόγω του παγετού και του αυξημένου κινδύνου ατυχημάτων.

«Στην Κοζάνη το θερμόμετρο δείχνει -5 βαθμούς κελσίου. Έχουν σημειωθεί πολύ χαμηλές θερμοκρασίες σε όλους τους δήμους και μέχρι -12 στα ορεινά», επισημαίνει ο κ. Κασαπίδης και σημειώνει πως, «χρειάζεται μεγάλη προσοχή από τους οδηγούς που κινούνται στο ορεινό δίκτυο και από τους πεζούς που κυκλοφορούν στα πεζοδρομία, οπού ενδεχομένως έχει παγώσει το χιόνι».

«Δύο ώρες διήρκησε η χθεσινοβραδινή χιονόπτωση από τις 20:00 έως τις 23:00, το έστρωσε 5 πόντους, δίχως ευτυχώς ζητήματα και προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων. Όλα τα μηχανήματα εκχιονισμού της περιφέρειας και των δήμων τις δυτικής Μακεδονίας ήταν επί ποδός και έτσι όλο το κεντρικό οδικό δίκτυο παρέμεινε καθαρό» υπογράμμισε ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας.

Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Μακεδονίας, με ανακοίνωση της, ενημερώνει τους οδηγούς ότι κατά τις μετακινήσεις τους, στο οδικό δίκτυο της περιοχής, θα πρέπει να έχουν εφοδιασμένα τα οχήματά τους με αντιολισθητικές αλυσίδες ή με ειδικού τύπου ελαστικών.

Για τη χρήση των αντιολισθητικών αλυσίδων συμβουλεύει τους οδηγούς να έχουν αντιολισθητικές αλυσίδες τις οποίες μπορούν να χρησιμοποιούν μόνο όταν το οδόστρωμα είναι ολισθηρό.

Διευκρινίζεται δε ότι οι αντιολισθητικές αλυσίδες τοποθετούνται στους κινητήριους τροχούς. Για την τοποθέτηση και συντήρηση των αντιολισθητικών αλυσίδων οι οδηγοί θα πρέπει να συμβουλεύονται αντίστοιχα τις οδηγίες τοποθέτησης και συντήρησης που διαθέτουν. Οι σωστά τοποθετημένες αλυσίδες πρέπει να δείχνουν και να είναι «τεντωμένες».

Επιπρόσθετα στο πλαίσιο αποφυγής ατυχημάτων οι αστυνομικές αρχές υπενθυμίζουν, πως οι οδηγοί είναι καλό να ενημερώνονται για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου αν πρόκειται να ταξιδέψουν. Να μειώνουν ταχύτητα και να αφήνουν αρκετή απόσταση από το προπορευόμενο όχημα για να μπορούν να σταματήσουν με ασφάλεια. Να ελέγχουν την καλή λειτουργία των συστημάτων του αυτοκινήτου τους. Να οδηγούν με χαμηλή ταχύτητα για να έχουν τη δυνατότητα ελέγχου του οχήματός τους. Να μη φρενάρουν απότομα γιατί υπάρχει κίνδυνος να εκτραπούν της πορείας τους. Να φορούν πάντα τη ζώνη ασφαλείας. Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν διασχίζουν γέφυρες, ανισόπεδες διαβάσεις και δρόμους που δεν είναι πολυσύχναστοι.

Προβλήματα σε Αχαΐα και Αιτωλοακαρνανία

Προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων σε σημεία των οδικών δικτύων της Αχαΐας και της Αιτωλοακαρνανίας έχουν προκαλέσει οι χιονοπτώσεις, με αποτέλεσμα να είναι απαραίτητη η χρήση των αντιολισθητικών αλυσίδων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Αστυνομία, οι αντιολισθητικές αλυσίδες είναι αναγκαίες στα παρακάτω σημεία του οδικού δικτύου της Αχαΐας:

  • Στην εθνική οδό Καλαβρύτων - Διακοπτού, μέσω Μεγάλου Σπηλαίου
  • Στην εθνική οδό Καλαβρύτων - Πατρών, μέσω Χαλανδρίτσας
  • Στην εθνική οδό Καλαβρύτων - Αιγίου, μέσω Πτέρης
  • Στην επαρχιακή οδό Καλαβρύτων - Κλειτορίας, μέσω Πριόλιθου και Λουσών
  • Στην επαρχιακή οδό Καλαβρύτων - χιονοδρομικού κέντρου
  • Στην επαρχιακή οδό Περιστέρας - χιονοδρομικού κέντρου Καλαβρύτων

Στην Αιτωλοακαρνανία, οι αντιολισθητικές αλυσίδες είναι απαραίτητες στις εξής περιοχές:

  • Στην επαρχιακή οδό Καλλιθέας - Προυσού από το 12ο χιλιόμετρο, στο ύψος της τοπικής κοινότητας Λαμπιρίου, έως το 18ο χιλιόμετρο στην θέση Αραποκέφαλα
  • Στην επαρχιακή οδό Ναυπάκτου - 'Ανω Χώρας, στην θέση 'Αγιος Ιωάννης Αποδοτίας και εντός των τοπικών κοινοτήτων Λιβαδακίου και Πλατάνου, του δήμου Ναυπακτίας.

Σε επιφυλακή ο κρατικός μηχανισμός

Σε όλη την Ελλάδα και στις περιοχές όπου θα εκδηλωθούν ακραία καιρικά φαινόμενα έχουν τεθεί σε επιφυλακή οι πυροσβεστικές υπηρεσίες, ενώ σε έκτακτη σύσκεψη που έγινε το απόγευμα στην Πολιτική Προστασία, αποφασίστηκε να αποσταλούν μηνύματα από 112 όπου παραστεί ανάγκη.

Επί ποδός βρίσκονται και οι Ένοπλες Δυνάμεις που θα συνδράμουν όπου χρειαστεί με προσωπικό και μέσα.

Παράλληλα, η Πολιτική Προστασία απευθύνει έκκληση προς τους πολίτες να αποφεύγουν κάθε μη απαραίτητη μετακίνηση.

Σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προβλέψεις, έχουμε μπροστά μας ένα δύσκολο τουλάχιστον τετραήμερο, κατά την οποία η «Ελπίδα» με χιόνια και ψύχος ετοιμάζεται να αναμετρηθεί με τον κρατικό μηχανισμό που βρίσκεται σε επιφυλακή προκειμένου να αντιμετωπίσει τις συνέπειες του επερχόμενου χιονιά.

Σε πλήρη ετοιμότητα για την επέλαση της κακοκαιρίας «Ελπίδα», βρίσκεται και ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής, έχοντας παρατάξει απέναντι στο επερχόμενο μέτωπο του χιονιά, δεκάδες εκχιονιστικά μηχανήματα και τόνους αλάτι.

Συγκεκριμένα, σε θέσεις μάχης στην περιφέρεια Αττικής, βρίσκονται 80 εκχιονιστικά και άλλα βαρέως τύπου οχήματα, 2.5 χιλιάδες τόνους αλάτι διανεμημένο σε 10 σημεία του λεκανοπεδίου και 250 άτομα σε 24ωρη επιφυλακή.

Ο περιφερειάρχης Γ. Πατούλης στο πλαίσιο του συντονισμού των απαιτούμενων ενεργειών επισκέφθηκε τη Διεύθυνση Ελέγχου και Συντήρησης Έργων (ΔΕΣΕ) της Περιφέρειας στο Καπανδρίτι όπου ακολούθησε σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν: ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Β. Κόκκαλης, οι δήμαρχοι Διονύσου Ι. Καλαφατέλης, Ωρωπού Γ. Γιασημάκης, ο αρμόδιος εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Μητροπολιτικών Υποδομών, Χωρικού σχεδιασμού και Αντιπλημμυρικών Έργων Αθ. Κατσιγιάννης, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Μητροπολιτικών Υποδομών Π. Καρυώτης και ο περιφερειακός συντονιστής Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ν. Σταθόπουλος.

Ο κ. Πατούλης τους κάλεσε να βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία, για τον καλύτερο συντονισμό των ενεργειών τονίζοντας ότι «προτεραιότητα αποτελεί η επίδειξη άμεσων αντανακλαστικών», προκειμένου να επέμβουν χωρίς χρονοτριβές, όπου και αν απαιτηθεί. Εστίασε στη συνεργασία των δημοτικών αρχών, υπογραμμίζοντας τη σημασία να έχουν προχωρήσει στα προληπτικά μέτρα που απαιτούνται στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους, με στόχο όλοι μαζί σε συνεργασία και με την κεντρική διοίκηση να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της κακοκαιρίας αποτελεσματικά.

Προς αυτή την κατεύθυνση ενημέρωσε, θα ακολουθήσει νέα σύσκεψη διαδικτυακά με τους δημάρχους της Αττικής και την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Πολιτικής Προστασίας.

Σε ετοιμότητα ο Δήμος Αθηναίων για την προστασία των αστέγων από το κρύο

Σε πλήρη ετοιμότητα για την προστασία των αστέγων της πόλης από το κρύο παραμένει ολόκληρος ο μηχανισμός του Δήμου Αθηναίων, διατηρώντας ανοιχτές θερμαινόμενες αίθουσες και αυξάνοντας τις επιτόπιες παρεμβάσεις του Streetwork στους δρόμους της πρωτεύουσας, ώστε να μην μείνει κανένας μόνος και απροστάτευτος.

Από τις 11 Ιανουαρίου, όταν ξεκίνησαν οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, μέχρι σήμερα το Πολυδύναμο Κέντρο Αστέγων έχει υποδεχθεί στους χώρους του 38 συνανθρώπους μας, εκ των οποίων οι 32 παραμένουν στη κέντρο.

Πρόκειται για μια μεγάλη, σύγχρονη δομή στην οποία μπορούν να βρουν στέγη έως και 400 άνθρωποι σε συνθήκες αξιοπρέπειας. Η πλήρως ανακαινισμένη δομή είναι βασισμένη πάνω σε ευρωπαϊκά πρότυπα και έχει στο έμψυχο δυναμικό της προσωπικό με εμπειρία και γνώση στην προστασία των αστέγων. Εκεί, οι συνάνθρωποί μας μπορούν να βρουν, ένα ασφαλές καταφύγιο για να κοιμηθούν, ένα ζεστό πιάτο φαγητό, να κάνουν ένα μπάνιο και να φυλάξουν τα προσωπικά τους αντικείμενα για όσο χρονικό διάστημα είναι αναγκαίο.

Την ίδια στιγμή, στη θερμαινόμενη αίθουσα που λειτουργεί στο Πολιτιστικό Κέντρο Γκράβας φιλοξενούνται 19 άτομα, τα οποία λαμβάνουν καθημερινά κουβέρτες και έτοιμα γεύματα.

Τονίζεται ότι λόγω των συνεχιζόμενων χαμηλών θερμοκρασιών οι θερμαινόμενες αίθουσες στο Υπνωτήριο του Πολυδύναμου Κέντρου (Αχαρνών 3) και στο Πολιτιστικό Κέντρο Γκράβας, που βρίσκεται στην οδό Ταϋγέτου 60 (τηλέφωνα επικοινωνίας 2102011151 και 2102235605) παραμένουν σε 24ωρη λειτουργία, τηρώντας αυστηρά όλους τους κανόνες προστασίας της δημόσιας υγείας.

Για όσους επιμένουν να παραμείνουν στον δρόμο, τα κλιμάκια του «StreetWork» ενισχύονται σε όλη την πόλη. Οι ομάδες αυτές, που αποτελούνται από δύο κοινωνικούς λειτουργούς και έναν νοσηλευτή, βρίσκονται όλο το 24ωρο στο πλευρό τους, μοιράζοντας κουβέρτες, ζεστά ρούχα και ροφήματα.

Παράλληλα, συνεχίζεται η 24ωρη λειτουργία του τηλεφωνικού κέντρου του ΚΥΑΔΑ (210-5246515), ώστε οι πολίτες να μπορούν να αναφέρουν σημεία στα οποία βρίσκονται άστεγοι, που χρειάζονται βοήθεια.

Σε επιφυλακή και στη Θεσσαλονίκη

Το επιχειρησιακό σχέδιο που θα ακολουθήσουν οι εμπλεκόμενες δημοτικές υπηρεσίες αποτέλεσε το αντικείμενο σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε σήμερα (21/01) υπό τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνο Ζέρβα.

Σε επιφυλακή θα βρίσκεται ο στόλος αποχιονισμού του δήμου Θεσσαλονίκης, ενώ τρία ευέλικτα, ειδικά οχήματα θα βρίσκονται κατά τις ώρες που θα κριθεί απαραίτητο σε τρία κομβικά σημεία -στην περιοχή της Ευαγγελίστριας, στη συμβολή της Αγίου Δημητρίου με τη Λαγκαδά και στη συμβολή της Αγίου Δημητρίου με την Κατσιμίδη- ώστε να υπάρξει άμεση επέμβαση σε περίπτωση ανάγκης.

Στις αποθήκες του δήμου Θεσσαλονίκης στην περιοχή του Ντεπό, όπως ανέφερε ο κ. Μωυσίδης, υπάρχουν πάνω από 800 τόνοι αλατιού, ενώ έχουν ήδη συσκευαστεί περίπου 7.000 σάκοι με αλάτι, που μοιράζονται στις εποπτείες της καθαριότητας, στα κατά τόπους δημοτικά διαμερίσματα, στα νοσοκομεία και σε άλλα σημεία της πόλης όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο.

Για τη διευκόλυνση των πολιτών που ενδεχόμενα θα χρειαστούν αλάτι έχουν προετοιμαστεί 24 σημεία που θα εφοδιάζονται με συσκευασμένο αλάτι.

Οδηγίες προστασίας από την κακοκαιρία

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

  • Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
  • Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
  • Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους
  • Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).
  • Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
  • Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Επίσης, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού:

Αν πρόκειται να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο:

  • Να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου
  • Να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες και το ρεζερβουάρ γεμάτο καύσιμα
  • Να ταξιδεύουν, εφόσον είναι αναγκαίο, κατά προτίμηση στη διάρκεια της ημέρας προτιμώντας τους κεντρικούς δρόμους
  • Να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσουν
  • Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Αν μετακινούνται πεζή :

  • Να ντύνονται με πολλά στρώματα από ελαφριά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και να φορούν κατάλληλα παπούτσια ώστε να αποφύγουν τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας
  • Να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις κατά την διάρκεια αιχμής των φαινομένων (έντονη χιονόπτωση, συνθήκες παγετού)

Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό ή λόγω χιονοπτώσεων και παγετού, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ