ΕΛΛΑΔΑ

Zero Drop στο Ηράκλειο Κρήτης: Το πρόγραμμα υδατικών πόρων που εξοικονομεί εκατομμύρια λίτρα νερού

Zero Drop στο Ηράκλειο Κρήτης: Το πρόγραμμα υδατικών πόρων που εξοικονομεί εκατομμύρια λίτρα νερού

Το νερό είναι απαραίτητο ζωτικό στοιχείο και πολύτιμος φυσικός πόρος. Στην πραγματικότητα, η επί σειρά ετών σπάταλη διαχείρισή του από μεγάλο μέρος της παγκόσμιας κοινότητας, έχει οδηγήσει τον πλανήτη σε «κατάσταση συναγερμού»: Οι υδατικοί πόροι της Γης είναι πεπερασμένοι και οφείλουμε να αλλάξουμε πρακτικές, συνήθειες και πορεία, προκειμένου να προχωρήσουμε στο βιώσιμο μέλλον της αειφορίας για όλους.

Με απλά λόγια, οι αρχές της Κυκλικής Οικονομίας, που μπορεί να διασφαλίσει τη βιωσιμότητα στον πλανήτη, μπορούν να εφαρμοστούν και στο νερό, δηλαδή στο πώς διαχειριζόμαστε τους υδατικούς πόρους της Γης προς όφελός μας, χωρίς να τους σπαταλάμε.

Πρόγραμμα Διαχείρισης Υδατικών Πόρων Zero Drop της Coca-Cola στην Ελλάδα

Ακριβώς αυτός είναι ο σκοπός του προγράμματος προστασίας υδατικών πόρων «Zero Drop», που υλοποιείται από τον διεθνή οργανισμό Global Water Partnership – Mediterranean σε συνεργασία με τον Δήμο Ηρακλείου με την υποστήριξη του The Coca-Cola Foundation, καθώς και με επιπλέον χρηματοδότηση από την Coca-Cola Τρία Έψιλον.

Στο πλαίσιο του προγράμματος, ολοκληρώθηκαν έργα υποδομής, με στόχο την αναβάθμιση του αρδευτικού δικτύου στις κοινότητες του Προφήτη Ηλία και Βουτών, με τα οποία εξοικονομούνται και «επιστρέφονται» στις τοπικές κοινωνίες εκατομμύρια λίτρα νερού ετησίως.

Τα οφέλη που αποφέρει το πρόγραμμα «Zero Drop» στον τόπο είναι πολλαπλά για τους κατοίκους, τους αγρότες και συνολικά την τοπική κοινότητα, καθώς περιορίζονται οι διακοπές στο δίκτυο άρδευσης στην Κοινότητα του Προφήτη Ηλία, χάρη στην ενίσχυση των αγωγών διανομής των επεξεργασμένων λυμάτων. Παράλληλα, ενισχύεται η αγροτική παραγωγή και εξασφαλίζεται χαμηλότερο οικονομικό και περιβαλλοντικό κόστος, καθώς αποφεύγονται οι υδροληψίες από τον υδροφόρο ορίζοντα. Στην Κοινότητα Βουτών, μειώνεται το κόστος λειτουργίας των δύο αντλιοστασίων, μειώνονται οι απώλειες νερού και εξασφαλίζεται σταθερή παροχή νερού στο δίκτυο άρδευσης. Μειώνονται, επίσης, και οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που εκλύεται στην ατμόσφαιρα.

Η παρουσίαση των αποτελεσμάτων του προγράμματος προστασίας υδατικών πόρων «Zero Drop» πραγματοποιήθηκε στο εργοστάσιο της Coca-Cola Τρία Έψιλον στο Ηράκλειο Κρήτης στα μέσα Ιουνίου με την παρουσία στελεχών και μελών της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι συνολικά, χάρη στη συνεργασία της Coca-Cola στην Ελλάδα με την GWP-Med και με την υποστήριξη του The Coca-Cola Foundation, τα τελευταία 17 χρόνια, έχουν διασφαλιστεί δισεκατομμύρια λίτρα νερού ετησίως. Προκειμένου να επιτευχθεί αυτό, έχουν υποστηριχτεί έργα προστασίας, διαφύλαξης και επάρκειας νερού σε 35 ελληνικά νησιά και πόλεις, τα οποία έχουν ωφελήσει περισσότερους από 280.000 πολίτες.

Το νερό είναι ο πολύτιμος φυσικός πόρος που οφείλουμε να διαφυλάξουμε σήμερα, εδώ και τώρα, ώστε να προχωρήσουμε στο μέλλον με προϋποθέσεις βιωσιμότητας. Το Zero Drop από την Coca-Cola στην Ελλάδα μπορεί να μας δείξει πώς καμία σταγόνα νερού δεν πρέπει να πηγαίνει «χαμένη»!

Η Coca-Cola στην Κρήτη

Το συνολικό αποτύπωμα της Coca-Cola στην Ελλάδα στην Κρήτη, άλλωστε αποτιμάται θετικά: Η εταιρεία διατηρεί στο νησί παρουσία 17 χρόνια στηρίζοντας μια αλυσίδα αξίας με πάνω από 100 εργαζομένους, 80 προμηθευτές και 10.000 πελάτες και συνεργάτες.