ΕΛΛΑΔΑ

Κακοκαιρία «Ελπίδα»: Πολικές θερμοκρασίες σε όλη τη χώρα - Αναμένεται κλείσιμο σχολείων στην Αττική

Κακοκαιρία «Ελπίδα»: Πολικές θερμοκρασίες σε όλη τη χώρα - Αναμένεται κλείσιμο σχολείων στην Αττική
Η κακοκαιρία «Ελπίδα» σαρώνει και την Αττική, με την Πάρνηθα να ντύνεται στα λευικά. INTIME NEWS

Η κακοκαιρία «Ελπίδα» έχει «περικυκλώσει» τη χώρα, με κύρια χαρακτηριστικά τις σφοδρές χιονοπτώσεις, ακόμη και σε πεδινές περιοχές, αλλά και τον έντονο παγετό. Τα χιόνια έφτασαν, μάλιστα, μέχρι τις Κυκλάδες. Άνδρος, Νάξος και Τήνος ντύθηκαν στα λευκά, όπως και άλλα νησιά του Αιγαίου.

Live η πορεία της κακοκαιρίας «Ελπίδα»

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το δίκτυο των αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, σε αρκετές περιοχές της χώρας το θερμόμετρο κατέγραψε αρνητικό πρόσημο.

Ειδικότερα, ο υδράργυρος έπεσε στους -10,4 βαθμούς Κελσίου στο Νέο Καύκασο Φλώρινας, στους -10 στο Περτούλι Τρικάλων, στους -9,7 στον 'Αγιο Παύλο Ημαθίας, στους -9,4 στο Μέτσοβο, στους -9 στη Βλάστη Κοζάνης, στους -8,8 στην Κλεισούρα Καστοριάς, στους -8,6 στη Φλώρινα και στους -8,4 στο Νευροκόπι.

Πηγή: meteo.gr

Στην Αττική κατεγράφησαν τη νύχτα ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες, με τον υδράργυρο να δείχνει κάτω από το μηδέν στα βόρεια προάστια του νομού. Η Πάρνηθα, η Πεντέλη και ο Υμηττός έχουν ντυθεί από χθες, Σαββάτο, στα λευκά.

Οι δρόμοι στην Ιπποκράτειο Πολιτεία και τις γύρω περιοχές είναι παγωμένοι, ενώ λόγω της χιονόπτωσης διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στη λεωφόρο Πάρνηθας από το τελεφερίκ και στα δυο ρεύματα. Οι οδηγοί θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί λόγω της ολισθηρότητας του οδικού δικτύου και σε άλλες περιοχές του νομού.

Σε Κυψέλη, Παγκράτι, Μαρούσι, Αγία Παρασκευή και Παλλήνη νιφάδες χιονιού έπεφταν από το μεσημέρι, ενώ από νωρίς το Σάββατο στα λευκά ντύθηκαν τα ορεινά της Πάρνηθας και της Πεντέλης.

Στους δρόμους ήταν όλη τη νύχτα εκχιονιστικά μηχανήματα και οχήματα δήμων και περιφερειών, ενώ διατίθενται τόνοι αλατιού, προκειμένου να διατηρηθούν ανοιχτοί οι δρόμοι.

Την Κυριακή η κακοκαιρία «Ελπίδα» σαρώνει νησιωτικές περιοχές, ενώ τη Δευτέρα αναμένεται το δεύτερο σφοδρότερο κύμα, που θα χτυπήσει ακόμη και με χιονοθύελλα το κέντρο της Αθήνας.

Από χθες τα ξημερώματα χιονίζει στα ορεινά της Βόρειας και Κεντρικής Εύβοιας.

Προς κλείσιμο τα σχολεία από την Τρίτη - Αναμένονται ανακοινώσεις

Την ίδια στιγμή, το κλείσιμο όλων των σχολείων στην Αττική από την Τρίτη (25/01) ανακοίνωσε σήμερα το πρωί ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, εξαιτίας της σφοδρής κακοκαιρίας «Ελπίδα» που πλήττει τη χώρα, με σφοδρές χιονοπτώσεις και έντονο παγετό.

Σήμερα συγκαλείται σύσκεψη με τους δημάρχους του νομού ώστε να εκτιμηθεί η κατάσταση για την Δευτέρα, ενώ επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται το απόγευμα.

Ο κ. Πατούλης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, τόνισε πως «και η Τρίτη θα είναι, με βάση τις προβλέψεις, μια παγωμένη ημέρα. Θεωρώ πως σίγουρα θα είναι κλειστά τα σχολεία και την Τρίτη σε όλη την Αττική».

Μάλιστα, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο τα σχολεία να παραμείνουν κλειστά και την Τετάρτη.

Η εισήγηση των δημάρχων της Αττικής

Είχε προηγηθεί εισήγηση των δημάρχων της Αττικής προς τον κ. Πατούλη ήδη από το Σάββατο να παραμείνουν κλειστά αύριο Δεύτερα τα σχολεία λόγω των πολικών θερμοκρασιών και των επερχόμενων χιονοπτώσεων.

Η απόφαση για το κλείσιμο των σχολείων, ελήφθη, όχι μόνο εξαιτίας των χαμηλών θερμοκρασιών και της χιονόπτωσης που μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα και με τον παγετό σε κάποιες περιοχές της Αττικής, αλλά και επειδή λόγω των μέτρων για την πανδημία, οι σχολικές αίθουσες παραμένουν με ανοικτά τα παράθυρα και όπως καταλαβαίνει κανείς δεν αποκλείεται οι θερμοκρασίες εντός των αιθουσών να καταγράφουν αρνητικό πρόσημο.

Χιόνια στις Κυκλάδες

Οι δήμοι των Κυκλάδων έχουν τεθεί σε πλήρη ετοιμότητα, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την κακοκαιρία.

Τα εκχιονιστικά μηχανήματα, είναι έτοιμα να τεθούν στη διάθεση των πολιτών, ενώ σε 24ωρη ετοιμότητα θα βρίσκονται όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες, μεταδίδει το cyclades24.gr.

Ήδη χιονίζει σε αρκετά νησιά των Κυκλάδων, μεταξύ των οποίων η Ανδρος, η Τήνος και η Νάξος.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο πνέουν από βόρειες διευθύνσεις με ένταση 8 με 9 μποφόρ.

Κλειστά θα είναι τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Eκπαίδευσης, την Δευτέρα 24 και Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2022, όπως αποφάσισε ο Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Δημήτρης Λιανός.

Τα φωτογραφικά στιγμιότυπα που ακολουθούν έιναι από τα χωριά Βουρκωτη και Άρνη της Άνδρου, όπως δημοσιεύτηκαν στο cyclades24.gr.

Την Κυριακή τα φαινόμενα αναμένεται να συνεχιστούν με παρωδικές χιονοπτώσεις κυρίως στα βόρεια και ανατολικά του νομού. Η θερμοκρασία θα δείξει ακόμη και -3 βαθμούς.

Ωστόσο, τη Δευτέρα θα καταφτάσει το δεύτερο σφοδρότερο κύμα της κακοκαιρίας «Ελπίδα», το οποίο θα πλήξει Αττική, Βοιωτία, Εύβοια και Κυκλάδες.

Σε ό,τι αφορά την Αττική, ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης τόνισε στο κεντρικό δελτίο Open ότι ειδικά από το βράδυ της Δευτέρας προς ξημερώματα Τρίτης θα σημειωθεί ισχυρή χιονόπτωση στην Αθήνα, ακόμη και στο κέντρο της πρωτεύουσας. Δεν απέκλεισε, δε, η χιονόπτωση να είναι τόσο πυκνή που να το «στρώσει» στους κεντρικούς οδικούς άξονες, με αποτέλεσμα να χρειάζονται αλυσίδες για να κυκλοφορήσουν τα οχήματα -κάτι που οι Αθηναίοι έχουν να ζήσουν αρκετά χρόνια.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα φαινόμενα θα είναι έντονα καθ' όλη τη διάρκεια της Τρίτης που θα είναι μια δύσκολη ημέρα για την Αθήνα, ενώ θα εξασθενίσουν από το μεσημέρι της Τετάρτης.

Ανάλογη είναι και η πρόγνωση του Γιάννη Καλλιάνου, ο οποίος κάνει λόγο για «χιονοκαταιγίδα» στην Αττική και θεωρεί εξαιρετικά πιθανό να το «στρώσει» ακόμα και στο Σύνταγμα.

Αναλυτικά ο Γιάννης Καλλιάνος αναφέρει: «Πιθανές χιονοκαταιγίδες τη Δευτέρα στην Αττική και σχεδόν σίγουρη χιονόστρωση στο Σύνταγμα.

Τα νεότερα στοιχεία του ECMWF (Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόγνωσης) για την Αττική και για το χρονικό διάστημα από τη Δευτέρα το μεσημέρι - απόγευμα έως την Τρίτη το μεσημέρι - απόγευμα, είναι τα ακόλουθα:

Πιθανότητες χιονόπτωσης:

- Στην κεντρο-βόρεια Αττική : 99%
- Στη νότια Αττική : 90%

Πιθανότητες χιονόστρωσης άνω των 2 cm:

- Από τα βόρεια προάστια και βορειότερα: 99%
- Στο κέντρο της Αθήνας: 85%
- Στα νότια προάστια: 55-60%
- Στο νότιο άκρο της Αττικής (Σούνιο, Λαύριο, κτλπ): 35-40%

Επίσης, στην Εθνική οδό Αθηνών - Λαμίας αλλά και στην Κεντρική Εύβοια θα δημιουργηθούν απ' ότι φαίνεται πολλά προβλήματα μιας και οι χιονοστρώσεις εκεί μπορεί να ξεπεράσουν ακόμη και τα 30-40 cm τουλάχιστον.

Όλα τα παραπάνω ενδεχόμενα φαίνεται ότι έχουν σχεδόν "κλειδώσει". Από εδώ και στη συνέχεια το μόνο που χρειάζεται από όλους μας είναι μεγάλη προσοχή διότι οι χιονοπτώσεις στις περισσότερες περιοχές του νομού θα είναι πολύ πυκνές (και ιδιαίτερα στα βόρεια τμήματα) και σε συνδυασμό με τους ισχυρούς ανέμους που μπορεί να οδηγήσουν σε χιονοθύελλες.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί, ότι υπάρχει αυξημένη πιθανότητα, από το απόγευμα της Δευτέρας και στη συνέχεια, στην Αττική (και όχι μόνο), να δούμε ένα φαινόμενο που σπανίως μπορεί να το δει κάποιος, όπως τις χιονο-καταιγίδες. Δηλαδή πυκνές χιονοπτώσεις συνοδεία ηλεκτρικών εκκενώσεων (αστραπές / κεραυνοί).»

Δείτε φωτογραφίες από περιοχές της Εύβοιας και της Αττικής που ντύθηκαν στα λευκά

Οδηγίες προστασίας από την κακοκαιρία

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

  • Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
  • Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
  • Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους
  • Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).
  • Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
  • Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Επίσης, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού:

Αν πρόκειται να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο:

  • Να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου
  • Να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες και το ρεζερβουάρ γεμάτο καύσιμα
  • Να ταξιδεύουν, εφόσον είναι αναγκαίο, κατά προτίμηση στη διάρκεια της ημέρας προτιμώντας τους κεντρικούς δρόμους
  • Να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσουν
  • Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Αν μετακινούνται πεζή :

  • Να ντύνονται με πολλά στρώματα από ελαφριά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και να φορούν κατάλληλα παπούτσια ώστε να αποφύγουν τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας
  • Να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις κατά την διάρκεια αιχμής των φαινομένων (έντονη χιονόπτωση, συνθήκες παγετού)

Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό ή λόγω χιονοπτώσεων και παγετού, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ