ΕΛΛΑΔΑ

Κακοκαιρία «Ελπίδα»: Στα λευκά οι Κυκλάδες λόγω του χιονιά - Προς κλείσιμο τα σχολεία στην Αττική

Κακοκαιρία «Ελπίδα»: Στα λευκά οι Κυκλάδες λόγω του χιονιά - Προς κλείσιμο τα σχολεία στην Αττική
Πυκνό χιόνι και τσουχτερό κρύο στην Τήνο. Πηγή φωτογραφίας: Cyclades24.gr

Αντιμέτωπο με την κακοκαιρία «Ελπίδα» βρίσκεται το μεγαλύτερο μέρος της χώρα, με κύρια χαρακτηριστικά τις σφοδρές χιονοπτώσεις σε πεδινές περιοχές, αλλά και σε νησιωτικές περιοχές, ενώ το τσουχτερό κρύο που επικρατεί λόγω παγετού διατηρεί τις θερμοκρασίες σε αρνητικό πρόσημο, ιδίως στη Βόρεια Ελλάδα. Παράλληλα, σε αρκετές περιοχές της χώρας αποφασίζεται το κλείσιμο των σχολικών μονάδων, ενώ εν αναμονή σχετικών αποφάσεων τελεί η Αττική.

Κεραμέως: Τηλεκπαίδευση όπου χρειαστεί, για να μη χαθούν μαθήματα

Ειδικότερα, για την λειτουργία των σχολείων, εν μέσω της κακοκαιρίας «Ελπίδα», η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, δήλωσε στον ΑΝΤ1:

«Θα γίνει η ευρεία σύσκεψη το μεσημέρι, θα ληφθούν οι αποφάσεις και ακολούθως οι περιφερειάρχες και οι δήμοι θα βγάλουν ανακοινώσεις. Προφανώς προσαρμόζεται η ζωή μας όταν έχουμε ακραίες συνθήκες. Ωστόσο και να μείνουν κλειστά τα σχολεία, δεν θα χαθούν τα μαθήματα, καθώς θα γίνουν μαθήματα μέσω τηλεκπαίδευσης, όπως συχνά συμβαίνει ενδεικτικά στην Φλώρινα, λόγω κακοκαιρίας».

Πατούλης: Ίσως κλείσουν την Τρίτη τα σχολεία, μετά τη σύσκεψη η απόφαση

Στο μεταξύ από τις σημερινές εκτιμήσεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας φαίνεται ότι επιβραδύνεται η επέλαση της κακοκαιρίας στην Αττική και όπως δήλωσε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο περιφερειάρχης «μάλλον θα παραμείνουν ανοιχτά τα σχολεία την Δευτέρα και ίσως κλείσουν συνολικά ή κατά τόπους την Τρίτη, ανάλογα με την εξέλιξη του καιρικού φαινομένου». Η σχετική απόφαση υπογράμμισε, «αναμένεται να ανακοινωθεί αργότερα, μετά την σύσκεψη που θα επακολουθήσει με τους συναρμόδιους φορείς για την επανεκτίμηση των δεδομένων».

Νωρίτερα, ο κ. Πατούλης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, τόνισε πως «και η Τρίτη θα είναι, με βάση τις προβλέψεις, μια παγωμένη ημέρα. Θεωρώ πως σίγουρα θα είναι κλειστά τα σχολεία και την Τρίτη σε όλη την Αττική».

Μάλιστα, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο τα σχολεία να παραμείνουν κλειστά και την Τετάρτη.

Live η πορεία της κακοκαιρίας «Ελπίδα»

Χιονοκαταιγίδες στο Αιγαίο

Δορυφορικές εικόνες που έλαβε και επεξεργάστηκε στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών / meteo.gr δείχνουν τις νεφώσεις κατακόρυφης ανάπτυξης που έχουν αναπτυχθεί σε περιοχές του Αιγαίου τις πρωινές ώρες τις Κυριακής 23/01 και οι οποίες σε συνδυασμό με τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες έχουν ως αποτέλεσμα την εκδήλωση πυκνών χιονοπτώσεων ακόμα και σε παραθαλάσσια τμήματα του Αιγαίου.

Κατά διαστήματα παροδικές χιονοπτώσεις επηρεάζουν και πεδινά τμήματα της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας αλλά και περιοχές της Κρήτης με χαμηλό υψόμετρο. Αξίζει να σημειωθεί ότι κατα τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής στην Εύβοια και σε νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου σημειώθηκαν χιονοκαταιγίδες.

Σύμφωνα και με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία, τα φαινόμενα στις περισσότερες περιοχές αναμένεται σταδιακά να εξασθενήσουν μετά τις μεσημβρινές ώρες και ο καιρός θα βελτιωθεί. Ωστόσο αυτή η βελτίωση θα είναι πρόσκαιρη καθώς από τις βραδινές ώρες αναμένεται εκ νέου επιδείνωση απο τα βόρεια, αρχικά, με τοπικές χιονοπτώσεις στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη που γρήγορα θα σταματήσουν. Στη συνέχεια, χιονοπτώσεις αναμένονται στα νότια τμήματα της Χαλκιδικής και τα νησιά του Βορείου και Κεντρικού Αιγαίου. Οι χιονοπτώσεις στο Κεντρικό και Βόρειο Αιγαίο θα είναι τοπικά ισχυρές.

«Λευκό πέπλο» κάλυψε τις Κυκλάδες

Τα χιόνια έφτασαν, μάλιστα, μέχρι τις Κυκλάδες. Άνδρος, Νάξος και Τήνος ντύθηκαν στα λευκά, όπως και άλλα νησιά του Αιγαίου.

Πυκνές χιονοπτώσεις έχουν σημειωθεί από τα ξημερώματα της Κυριακής στα περισσότερα νησιά των Κυκλάδων και ήδη έχουν παρουσιαστεί τα πρώτα προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων.

Για την αντιμετώπιση της κατάστασης βρίσκονται σε επιφυλακή και έχουν ήδη δραστηριοποιηθεί οι υπηρεσίες της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και οι δήμοι.

Χιονοπτώσεις έχουν σημειωθεί στη Σύρο, στη Νάξο, την Τήνο, την Άνδρο και στα άλλα νησιά των Κυκλάδων.

Δείτε φωτογραφίες από τη χιονόπτωση στην Τήνο

Στη Νάξο κλειστά θα είναι τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, την Δευτέρα 24 και την Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2022, όπως αποφάσισε ο δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Δημήτρης Λιανός.

Ο κ. Λιανός έλαβε τη συγκεκριμένη απόφαση, έχοντας υπόψη τις επικρατούσες, δυσμενείς συνθήκες λόγω της χιονόπτωσης και των χαμηλών θερμοκρασιών, καθώς και των μέτρων που πρέπει να τηρούνται λόγω της πανδημίας και της επικινδυνότητας κατά την πρόσβαση και παραμονή στους σχολικούς χώρους.

Η σχετική ανακοίνωση:

«Λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών και των ιδιαίτερα χαμηλών θερμοκρασιών, αναστέλλεται η με φυσική παρουσία των μαθητών, λειτουργία των σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, καθώς και των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών τη Δευτέρα 24 Ιανουαρίου και την Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2022».

Αισθητή έως και έντονη είναι η χιονόπτωση στη Σύρο από το βράδυ του Σαββάτου, με το φαινόμενο να είναι σε πλήρη εξέλιξη.

Σε περιοχές όπως η Απάνω Μεριά, η 'Ανω Σύρος, το Πισκοπειό, η Αληθινή, τα Χρούσσα, η Ανάσταση, όπως και άλλα σημεία του νησιού η χιονόπτωση είναι πιο έντονη.

Το πρωί της Κυριακής η χιονόπτωση εμφανίζεται σχεδόν σε όλες τις περιοχές του νησιού και αναμένεται να το στρώσει για τα καλά. Χιόνι έχει πέσει και σε πιο πεδινά σημεία, ακόμη και στην Ερμούπολη, ενώ το φαινόμενο θα γίνει πιο έντονο κατά τη διάρκεια της Κυριακής.

Μέχρι στιγμής, προβλήματα παρουσιάζονται μόνο στην περιοχή της Απάνω Μεριάς με κάποιους δρόμους να έχουν κλείσει λόγω έντονης χιονόπτωσης. Συνίσταται, οι μετακινήσεις στο νησί να γίνονται με ιδιαίτερη προσοχή.

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση ο δρόμος για την Απάνω Μεριά, είναι αποκλεισμένος και θα χρειαστούν ειδικά μηχανήματα προκειμένου να τον καθαρίσουν.

Χιόνια και στην Κάρπαθο

Χιονοπτώσεις σημειώνονται από νωρίς το πρωί στις ορεινές περιοχές του νησιού της Καρπάθου. Ήδη στα λευκά έχει ντυθεί η κοινότητα Ολύμπου και η ευρύτερη περιοχή της Βορείας Καρπάθου.

Αναμένεται ότι οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν και τις επόμενε ώρες γεγονός που θα προκαλέσει προβλήματα κυρίως στο οδικό δίκτυο του νησιού.

Τσουχτερό κρύο και χιονοπτώσεις στην Κρήτη

Οι χαμηλές θερμοκρασίες και τα χιόνια στα ορεινά είναι το κύριο χαρακτηριστικό του κύματος κακοκαιρίας που πλήττει και τη δυτική Κρήτη. Το πρωί έπεσε χιονόνερο ακόμα και σε πεδινές περιοχές ενώ στα ορεινά χιόνισε, χωρίς μέχρι και το μεσημέρι να έχουν αναφερθεί σημαντικά προβλήματα στις οδικές συγκοινωνίες.

Στα Χανιά και στην περιοχή του Ομαλού η συγκοινωνία διεξάγεται μόνο με οχήματα 4Χ4, ενώ εκχιονισμοί γίνονται από το πρωί από εργολαβικά συνεργεία της Περιφέρειας από τους Λάκκους με κατεύθυνση τον Ομαλό.

Στα Σφακιά έχει χιονίσει στην περιοχή του Ασκύφου ωστόσο ο δρόμος παραμένει ανοικτός καθώς πραγματοποιούνται εκχιονισμοί με μηχάνημα του δήμου.

Ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται σε συνεχή επιφυλακή καλώντας τους πολίτες να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις.

Στα λευκά έχει ντυθεί και η περιοχή των Ανωγείων στο Ρέθυμνο, ενώ χιονίζει σε χωριά του Αμαρίου, στο Αρκάδι καθώς και σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές του νομού.

Ο δρόμος Σπήλι - Γερακάρι έχει κλείσει από το πρωί για προληπτικούς λόγους.

Λόγω των καιρικών συνθηκών και με την πρόβλεψη για ένταση των καιρικών φαινομένων κλειστά θα παραμείνουν αύριο Δευτέρα και την Τρίτη, τα σχολεία και των δύο βαθμίδων της εκπαίδευσης στο δήμο Ρεθύμνου, και στα Ανώγεια καθώς και το νηπιαγωγείο και το δημοτικό σχολείο στο Έλος Κισσάμου.

Λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που θα επικρατήσουν έως και την Τετάρτη, 26/01/2022, ο δήμος Χανίων προχώρησε στο έκτακτο άνοιγμα δημοτικών δομών, ώστε να καταφύγουν οι άστεγοι της πόλης.

Συγκεκριμένα, εκτάκτως από χθες Σάββατο, έως και την Τετάρτη 26/01/2022, θα παραμείνει ανοικτό το Νυχτερινό Καταφύγιο Αστέγων του Δήμου Χανίων.

Επίσης, το Κέντρο Απασχόλησης Ηλικιωμένων (ΚΑΠΗ) στην περιοχή Σπλάντζια, θα παραμείνει ανοιχτό από την Δευτέρα έως και Τετάρτη από τις 08:00 το πρωί έως τις 20:00 το απόγευμα.

Λόγω της κακοκαιρίας αναβλήθηκαν δύο αγώνες του τοπικού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου στα Χανιά, ενώ κλειστές μέχρι την Τετάρτη θα παραμείνουν οι εγκαταστάσεις του κολυμβητηρίου της πόλης.

Στα λευκά έχει ντυθεί το Οροπέδιο Λασιθίου, που από τα ξημερώματα χιονίζει ακατάπαυστα.

Σύμφωνα με το δήμαρχο Γιάννη Στεφανάκη, η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων είναι απαραίτητη αν και η παρουσία εκχιονιστικού μηχανήματος για τον καθαρισμό των δρόμων, είναι συνεχής.

Η θερμοκρασία στο Οροπέδιο βρίσκεται στους -2 βαθμούς Κελσίου, ενώ το χιόνι έχει κατέβει και σε χαμηλότερο υψόμετρο, όπως στην περιοχή Κράσι.

Η χώρα στην «κατάψυξη»

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το δίκτυο των αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, σε αρκετές περιοχές της χώρας το θερμόμετρο κατέγραψε αρνητικό πρόσημο.

Ειδικότερα, ο υδράργυρος έπεσε στους -10,4 βαθμούς Κελσίου στο Νέο Καύκασο Φλώρινας, στους -10 στο Περτούλι Τρικάλων, στους -9,7 στον 'Αγιο Παύλο Ημαθίας, στους -9,4 στο Μέτσοβο, στους -9 στη Βλάστη Κοζάνης, στους -8,8 στην Κλεισούρα Καστοριάς, στους -8,6 στη Φλώρινα και στους -8,4 στο Νευροκόπι.

Πηγή: meteo.gr

Στην Αττική κατεγράφησαν τη νύχτα ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες, με τον υδράργυρο να δείχνει κάτω από το μηδέν στα βόρεια προάστια του νομού. Η Πάρνηθα, η Πεντέλη και ο Υμηττός έχουν ντυθεί από χθες, Σαββάτο, στα λευκά.

Οι δρόμοι στην Ιπποκράτειο Πολιτεία και τις γύρω περιοχές είναι παγωμένοι, ενώ λόγω της χιονόπτωσης διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στη λεωφόρο Πάρνηθας από το τελεφερίκ και στα δυο ρεύματα. Οι οδηγοί θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί λόγω της ολισθηρότητας του οδικού δικτύου και σε άλλες περιοχές του νομού.

Δείτε φωτογραφίες από περιοχές της Εύβοιας και της Αττικής που ντύθηκαν στα λευκά

Οδηγίες προστασίας από την κακοκαιρία

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

  • Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
  • Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
  • Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους
  • Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).
  • Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
  • Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Επίσης, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού:

Αν πρόκειται να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο:

  • Να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου
  • Να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες και το ρεζερβουάρ γεμάτο καύσιμα
  • Να ταξιδεύουν, εφόσον είναι αναγκαίο, κατά προτίμηση στη διάρκεια της ημέρας προτιμώντας τους κεντρικούς δρόμους
  • Να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσουν
  • Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Αν μετακινούνται πεζή :

  • Να ντύνονται με πολλά στρώματα από ελαφριά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και να φορούν κατάλληλα παπούτσια ώστε να αποφύγουν τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας
  • Να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις κατά την διάρκεια αιχμής των φαινομένων (έντονη χιονόπτωση, συνθήκες παγετού)

Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό ή λόγω χιονοπτώσεων και παγετού, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ