ΕΛΛΑΔΑ

«Η Ελπίδα ήρθε»: Στα λευκά η Ελλάδα από τη Φλώρινα ως την Κάρπαθο - Εντυπωσιακές εικόνες από ψηλά

«Η Ελπίδα ήρθε»: Στα λευκά η Ελλάδα από τη Φλώρινα ως την Κάρπαθο - Εντυπωσιακές εικόνες από ψηλά
Σύμφωνα με την ΕΜΥ, η βελτίωση που καταγράφεται από τις πρώτες μεσημβρινές ώρες θα είναι πρόσκαιρη και ο καιρός θα επιδεινωθεί από το βράδυ INTIME

Ένα μαγευτικό θέαμα καθώς και αρκετά προβλήματα χαρίζει η κακοκαιρία «Ελπίδα» καθώς το χιόνι έχει «στρωθεί» σε μεγάλο μέρος της χώρας, από τη Φλώρινα ως τα ορεινά της Καρπάθου.  

Σύμφωνα με την ΕΜΥ, η βελτίωση που καταγράφεται από τις πρώτες μεσημβρινές ώρες θα είναι πρόσκαιρη. Ο καιρός θα επιδεινωθεί από το βράδυ στη Μακεδονία και τη Θράκη με χιονόνερο ή χιονοπτώσεις οι οποίες θα επεκταθούν, και στην Εύβοια, τις Σποράδες, τις Κυκλάδες και την Κρήτη θα είναι κατά τόπους πυκνές.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στα πελάγη τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα παραμείνει σε πολύ χαμηλά επίπεδα και δε θα ξεπεράσει στις περισσότερες περιοχές τους 04 με 07 βαθμούς Κελσίου. Παγετός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά, ο οποίος βραδινές ώρες στα βορειοδυτικά θα είναι ισχυρός. Η ελάχιστη θερμοκρασία σε πολλές ηπειρωτικές περιοχές θα κυμαίνεται μεταξύ -06 και -08 βαθμών ενώ κατά τόπους στα βορειοδυτικά θα είναι -15 βαθμοί Κελσίου.

Κατά το πρώτο κύμα της κακοκαιρίας, που ξεκίνησε από τη Βόρεια Ελλάδα, τα χιόνια έφτασαν, μέχρι τις Κυκλάδες -Άνδρος, Νάξος και Τήνος ντύθηκαν στα λευκά- αλλά και τα Δωδεκάνησα. Ειδικότερα, χιονοπτώσεις σημειώνονται από νωρίς το πρωί στις ορεινές περιοχές του νησιού της Καρπάθου. Ήδη στα λευκά έχει ντυθεί η κοινότητα Ολύμπου και η ευρύτερη περιοχή της Βορείας Καρπάθου.

Εικόνες από τη σπάνια χιονόπτωση στην Νάξο:

Προβλήματα και χιόνια στην Κρήτη

Προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων, σε ενα μεγάλο τμήμα της Κρήτης έχει προκαλέσει το νέο κύμα κακοκαιρίας που από τα ξημερώματα έχει κάνει ιδιαίτερα αισθητή την παρουσία του στο νησί, με πτώση θερμοκρασιών και χιονόπτωση σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές.

Σύμφωνα με τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κρήτης, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων, η κατάσταση στο οδικό δίκτυο εμφανίζει προβλήματα.

Στον νομό Ρεθύμνης στην επαρχιακή οδό Πατσό - Απόστολοι δήμου Αμαρίου, θα ισχύσει προσωρινή απαγόρευση κυκλοφορίας όλων των οχημάτων λόγω χιονόπτωση, ενώ στην επαρχιακή οδό Αμνάτο - Αρκάδι (δήμος Ρεθύμνης), θα ισχύσει προσωρινή απαγόρευση κυκλοφορίας όλων των οχημάτων λόγω χιονόπτωσης. Στην επαρχιακή οδό Γερακαρίου - Σπηλίου (δήμου Αμαρίου), θα ισχύσει προσωρινή απαγόρευση κυκλοφορίας όλων των οχημάτων λόγω χιονόπτωσης.

Στον νομό Ηρακλείου, στην επαρχιακή οδό Χερσονήσου - Οροπεδίου Λασιθίου στο ύψος δ.ε. Κράσι, θα ισχύσει προσωρινή απαγόρευση κυκλοφορίας όλων των οχημάτων λόγω χιονόπτωσης, ενώ προσωρινή απαγόρευση κυκλοφορίας όλων των οχημάτων λόγω χιονόπτωσης ισχύει για την επαρχιακή οδό Γαζίου-Ανωγείων στο ύψος δ.ε. Γωνιές (δήμου Μαλεβιζίου) και τον αγροτικό δρόμο της δ.ε Κρουσώνα προς το Λιβάδι (δήμου Μαλεβιζίου).

Στα «λευκά» και η Επισκοπή του δήμου Χερσονήσου στην ΚρήτηCretalive News

Σύμφωνα με την αστυνομία σε όλα τα παραπάνω σημεία ενεργούν μηχανήματα για τον καθαρισμό του οδοστρώματος. Προβλήματα εντοπίζονται και στον νομό Λασιθίου όπου η κυκλοφορία των οχημάτων, λόγω χιονόπτωσης - παγετού, διεξάγεται με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων στην επαρχιακή οδό Αγίου Νικολάου - δήμου Οροπεδίου Λασιθίου από την τοπική κοινότητα Ζενίων μέχρι τον δήμο Οροπεδίου Λασιθίου και την επαρχιακή οδό Χερσονήσου - Οροπεδίου Λασιθίου από την τοπική κοινότητα Κράσι μέχρι τον δήμο Οροπέδιο Λασιθίου και εντός του Οροπεδίου.

Από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Κρήτης παρακαλούνται όλοι οι οδηγοί να αποφύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στα παραπάνω σημεία και για την καλύτερη εξυπηρέτηση τους να συμμορφώνονται στα σήματα και τις υποδείξεις των τροχονόμων.

Υπέροχες εικόνες κατέγραψε η Up Stories σε συνεργασία με το ΕΑΑ/meteo.gr απο την περιοχή της Αράχωβας μετά την πρώτη διέλευση της κακοκαιρίας «Ελπίς» που έδωσε χιονοπτώσεις δημιουργώντας ενα μαγικό τοπίο. Στο παρακάτω βίντεο παρουσιάζονται εικόνες απο drone.

Κεραμέως: Τηλεκπαίδευση αν κλείσει κάποιο σχολείο

«Εάν κάπου χρειάζεται να ανασταλεί η λειτουργία ενός σχολείου, προβλέπεται τηλεκπαίδευση», διευκρίνισε, η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, στην εκπομπή «Πρωινοί Τύποι» του ΑΝΤ1, ερωτηθείσα για το τι γίνεται σε περίπτωση κακοκαιρίας σχετικά με τα σχολεία.

Πρόσθεσε, πως αυτό γίνεται ήδη, για παράδειγμα στη Φλώρινα, όπου υπάρχουν συχνά ακραία καιρικά φαινόμενα.

Σήμερα το μεσημέρι, ανέφερε η κ. Κεραμέως πραγματοποιείται ευρεία σύσκεψη υπό τον αρμόδιο υπουργό, Χρήστο Στυλιανίδη, στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, όπου θα εκτιμηθούν τα καιρικά φαινόμενα και θα ληφθούν οι όποιες αποφάσεις.

Σύσκεψη υπό τον Θεοδωρικάκο για την κακοκαιρία

Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί υπό τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκο και με τη συμμετοχή του υφυπουργού Ελευθέριου Οικονόμου, του αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγου Μιχαήλ Καραμαλάκη και του διοικητή της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής, ταξίαρχου Σπυρίδωνα Λάσκου. Κατά τη διάρκεια της, επιβεβαιώθηκε το σχέδιο αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του υπουργείου και σε συνεννόηση με το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση οι αρμόδιες υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας βρίσκονται σε ετοιμότητα για το κύμα κακοκαιρίας που πλήττει τη χώρα, ενώ τον επιχειρησιακό συντονισμό των ενεργειών έχει ο υφυπουργός Ελευθέριος Οικονόμου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ