ΕΛΛΑΔΑ

Κακοκαιρία «Ελπίδα»: Γενική αργία την Τρίτη σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

Κακοκαιρία «Ελπίδα»: Γενική αργία την Τρίτη σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα
Οι προγνώσεις των μετεωρολόγων κάνουν λόγο για σφοδρά καιρικά φαινόμενα τις βραδυνές ώρες, ενώ οι πυκνές χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν και το πρωί της Τρίτης INTIME

Την κήρυξη γενικής αργίας παντού, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα αύριο, Τρίτη εξαιτίας της κακοκαιρίας «Ελπίδα» που πλήττει τη χώρα, αποφάσισε η κυβέρνηση. Οι επίσημες ανακοινώσεις θα γίνουν σε έκτακτη ενημέρωση στις 20:00 από τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη.

Σημειώνεται ότι οι προγνώσεις των μετεωρολόγων κάνουν λόγο για σφοδρά καιρικά φαινόμενα τις βραδυνές ώρες, ενώ οι πυκνές χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν και το πρωί της Τρίτης.

Ειδικότερα, στην περιφέρεια Αττικής, στους νομούς Βοιωτίας, Ευβοίας, Κυκλάδων, στις Σποράδες και στην Κρήτη κηρύσσεται για αύριο κατάσταση ειδικής κινητοποίησης πολιτικής προστασίας λόγω προειδοποίησης για εκδήλωση αυξημένης διακινδύνευσης συμβάντων φυσικών καταστροφών και τη λήψη σχετικών έκτακτων μέτρων. Συγκεκριμένα αναστέλλεται η λειτουργία όλων των δημοσίων υπηρεσιών, εξαιρουμένων των υπηρεσιών των ΟΤΑ Α και Β βαθμού, των ενόπλων δυνάμεων και σωμάτων ασφαλείας, των δημοσίων δομών υγείας και άλλων υπηρεσιών η λειτουργία των οποίων είναι αναγκαία για τη διαχείριση του φαινομένου κατά την κρίση του προϊσταμένου της οικίας οργανικής μονάδας.

Τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς θα λειτουργούν όπου είναι εφικτό (Τα σταθερής τροχιάς θα λειτουργήσουν και τα κινούμενα όπου είναι δυνατόν).

Στις περιοχές αυτές δεν θα λειτουργήσει καμιά βαθμίδα εκπαίδευσης (ούτε τηλεκπαίδευση – δημόσια και ιδιωτική εκπαίδευση), οι βρεφικοί, βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί, τα κέντρα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών, τα κέντρα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών και ατόμων με αναπηρία και τα κέντρα διημέρευσης ημερήσιας Φροντίδας. (Η τηλεκπαίδευση δεν θα πραγματοποιηθεί διότι θα απουσιάζει το διοικητικό προσωπικό που είναι αναγκαίο για την παροχή της).

Αναστέλλεται επίσης η λειτουργία των ιδιωτικών επιχειρήσεων, πλην των καταστημάτων τροφίμων, φαρμακείων και άλλων δομών υγείας, πρατηρίων υγρών καυσίμων και άλλων επιχειρήσεων που λειτουργούν κατά τις αργίες όπως επίσης επιχειρήσεων η λειτουργία των οποίων συμβάλλει στην αντιμετώπιση των συνεπειών της κακοκαιρίας.

Οι πυκνές χιονοπτώσεις έχουν προκαλέσει από το πρωί σοβαρά προβλήματα στις μετακινήσεις τόσο στην Αττική, όσο και στο σύνολο της χώρας. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στην Αττική Οδό, όπου εκατοντάδες οδηγοί παραμένουν εγκλωβισμένοι στα οχήματά τους εδώ και πολλές ώρες, υπό τις δύσκολες αυτές συνθήκες. Αυτή την ώρα οχήματα του Στρατού μεταβαίνουν στην Αττική Οδό προκειμένου να παραλάβουν και να μεταφέρουν τους εγκλωβισμένους οδηγούς που βρίσκονται στην Αττική Οδό.

Οι οδηγοί θα αφήσουν στην Αττική Οδό τα αυτοκίνητά τους και θα μεταφερθούν από οχήματα του Ελληνικού Στρατού. Η απομάκρυνση των εγκλωβισμένων θα πραγματοποιηθεί από έξι σημεία και θα ξεκινήσει από τα αυτοκίνητα που είναι κοντά στα σημεία εξόδου, ενώ θα συνεχιστεί σε όλο το μήκος της Αττικής Οδού η επιχείρηση.

Κλιμάκια των ομάδων «Δευκαλίωνας» και «Ξενοκράτης» του Ελληνικού Στρατού έχουν διασπαρεί σε διαφορετικά τμήματα της Αττικής Οδού, σε μια επιχείρηση διάσωσης και απεγκλωβισμού των οδηγών που έχουν αποκλειστεί από τη σφοδρή χιονόπτωση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ