ΕΛΛΑΔΑ

Χιονοκαταιγίδα: Πώς εξηγείται το σπάνιο φαινόμενο που επελαύνει σε ολόκληρη τη χώρα

Χιονοκαταιγίδα: Πώς εξηγείται το σπάνιο φαινόμενο που επελαύνει σε ολόκληρη τη χώρα
Μια κατάσταση που έχει τα χαρακτηριστικά της κοινής καταιγίδας, με αστραπές και βροντές, ωστόσο αντί για βροχή -ή και μαζί με τη βροχή- πέφτει χιόνι. Intime/Image Online

Ενα σπάνιο, για τα ελληνικά δεδομένα, μετεωρολογικό φαινόμενο βρίσκεται σε εξέλιξη, κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας «Ελπίς», πρόκειται για την χιονοκαταιγίδα.

Πρόκειται για τη χιονοκαταιγίδα, μια κατάσταση που έχει τα χαρακτηριστικά της κοινής καταιγίδας, με αστραπές και βροντές, ωστόσο αντί για βροχή -ή και μαζί με τη βροχή- πέφτει χιόνι.

Οι χιονοκαταιγίδες, που ορισμένοι αποκαλούν χειμωνιάτικες καταιγίδες, είναι ασυνήθιστο είδος καταιγίδας (συμβαίνει μόνο λίγους μήνες του χρόνου) που αντί της βροχής συνοδεύεται από χιόνι.

Όμως, η ένταση της χιονόπτωσης από έναν (χιονο)σωρειτομελανία είναι μεγαλύτερη από την ένταση της χιονόπτωσης που παράγεται από τα μελανοστρώματα ή τα παχιά υψιστρώματα. Έχει παρατηρηθεί χιονόστρωση ακόμα και ύψους 15 εκατοστών στη διάρκεια της ζωής μιας χιονοκαταιγίδας.

Πάντως, θερμοδυναμικά, η χιονοκαταιγίδα δεν διαφέρει από τις άλλες καταιγίδες, εκτός από το γεγονός ότι οι κορυφές των σωρειτομελανιών δεν φθάνουν σε μεγάλο ύψος. Κατά τα άλλα, η βροντή μιας χιονοκαταιγίδας δεν ακούγεται από απόσταση μεγαλύτερη των 2 ή 3 χιλιομέτρων επειδή το χιόνι απορροφά τον ήχο της και τη νύχτα ο κεραυνός εμφανίζεται πιο φωτεινός λόγω της αντανάκλασης του φωτός από τις νιφάδες».

Χιονοκαταιγίδες σημειώθηκαν στα ανατολικά ηπειρωτικά και το Αιγαίο αλλά και στην Αττική που ο χιονιάς ξεκίνησε από τις πρωινές ώρες της Δευτέρας και ο μεγαλύτερος όγκος χιονιού θα πέσει έως την Τρίτη το μεσημέρι.

Μετεωρολόγοι: Επικίνδυνη και ιστορική κακοκαιρία


Για κακοκαιρία που θα μείνει ιστορική έκαναν λόγο οι μετεωρολόγοι, οι οποίοι κάνουν χρήση των όρων «χιονολαίλαπα» και «χιονοκαταιγίδες» για να εξηγήσουν ότι δεν πρόκειται για μια συνηθισμένη χιονόπτωση, αλλά για επικίνδυνο φαινόμενο, καθώς το χιόνι συνοδεύεται από κεραυνούς.

Ο Δημήτρης Ζιακόπουλος ανέφερε χαρακτηριστικά: «Το χιόνι είναι όμορφο και λατρεύεται από πολλούς ανθρώπους, αλλά είναι και εξαιρετικά επικίνδυνο, όταν η χιονόπτωση είναι έντονη και συνοδεύεται από ισχυρούς ανέμους». Και εξηγεί:

«Αναφορικά με την επικινδυνότητα του επικείμενου χιονιά, κρατάμε: (α) τη λέξη blizzard που σημαίνει ισχυρή χιονοθύελλα, δηλαδή μία βαθμίδα ισχύος παραπάνω από τη χιονοθύελλα (snowstorm),

(β) τη λέξη χιονολαίλαπα (snowsquall) που σημαίνει ξαφνική πυκνή χιονόπτωση με παρασυρόμενο χιόνι και ισχυρούς ανέμους και

(γ) τις χιονοκαταιγίδες (thundersnows).

Ο μετεωρολόγος, Γιάννης Καλλιάνος από την πλευρά του τόνισε πως η κακοκαιρία αυτή θα μείνει στην ιστορία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ