ΕΛΛΑΔΑ

Τρεις μέρες χωρίς ρεύμα: Κάτοικος Χολαργού στο CNN Greece - «Κοιμήθηκα στο πάτωμα, ήταν πιο ζεστά»

Τρεις μέρες χωρίς ρεύμα: Κάτοικος Χολαργού στο CNN Greece - «Κοιμήθηκα στο πάτωμα, ήταν πιο ζεστά»
Η Οδύσσεια μιας κατοίκου Χολαργού INTIME/ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (φωτογραφία αρχείου)

Την απίστευτη ταλαιπωρία που βιώνει από το μεσημέρι της Δευτέρας εξαιτίας των συνεπειών της κακοκαιρίας «Ελπίδα», μια γυναίκα, κάτοικος Χολαργού διηγείται στο CNN Greece.

Η Δήμητρα Κανελλοπούλου, 42 ετών, μένει στον Χολαργό, στην οδό Χίου. Το πρωί της Δευτέρας πήγε, όπως κάθε μέρα, στη δουλειά της, ένα φροντιστήριο μέσης εκπαίδευσης, όχι πολύ μακριά από το σπίτι της. Η χιονόπτωση είχε ήδη ξεκινήσει.

Σε ένα διάλλειμα από τη δουλειά, κατέβηκε στην καφετέρια που βρίσκεται λίγα μέτρα από την εργασία της για να προμηθευτεί καφέ. Περπατώντας, γλίστρησε στο πεζοδρόμιο και στην προσπάθειά της να στηριχτεί, έπεσε πάνω στο χέρι της. Η διάγνωση ήταν σαφής: Συντριπτικό σπάσιμο, έξι εβδομάδες στο γύψο και ζεστό περιβάλλον.

Σαν να μην είχαν ήδη όλα ξεκινήσει στραβά, στην επιστροφή της από το νοσοκομείο στο σπίτι της, περίπου στις 7 το απόγευμα, μια ακόμη πιο δυσάρεστη έκπληξη την περίμενε: Έχοντας μόλις γυρίσει το κλειδί στην πόρτα, «πέφτει» το ρεύμα στο σπίτι της, όπου μένει μαζί με τον αδελφό της, Στάθη.

Από τότε, 60 και πλέον ώρες μετά, δεν έχει επιστρέψει ακόμα.

Όπως μπορείτε να δείτε από τις εικόνες που μας παραχώρησε, η αιτία είναι ένα δέντρο, στο πίσω ακριβώς δρόμο από το σπίτι της, το οποίο έπεσε σε καλώδια της ΔΕΗ, με αποτέλεσμα αυτά να κρέμονται από τη Δευτέρα στον δρόμο.

«Από τότε προσπαθούμε να επικοινωνήσουμε με τον ΔΕΔΔΗΕ, στις βλάβες. Δεν έχουμε καταφέρει να μιλήσουμε με το τηλεφωνικό κέντρο, ακούμε μόνο το ηχογραφημένο μήνυμα που απλώς ονοματίζει τις περιοχές που έχουν προβλήματα. Ανάμεσα σε αυτές και η δική μας.

Οι εκκλήσεις της γειτονιάς για βοήθεια πέφτουν στο κενό. «Μόλις την Τετάρτη πέρασε από την περιοχή ένα όχημα της ΔΕΔΔΗΕ. Αμέσως σκεφτήκαμε ‘Επιτέλους’. Τσάμπα η χαρά. Ένας τεχνικός είπε ότι βλέπει τη βλάβη αλλά αν δεν έρθει ο δήμος να ανοίξει τον δρόμο για να περάσει το όχημα, δεν μπορεί να κάνει κάτι. Και φυσικά ο δήμος πουθενά. Νιώθουμε εγκαταλελειμένοι και αβοήθητοι», λέει η Δήμητρα.

Όπως λέει, χθες αργά το βράδυ ήρθαν από τον δήμο Χολαργού και έκοψαν το δέντρο. «Αυτό μόνο, τίποτα άλλο. Τα καλώδια παραμένουν εκεί και ο δρόμος παραμένει απροσπέλαστος». Την ίδια ώρα, οι προσπάθειες των ενοίκων να επιστρέψουν τους κανονικούς τους ρυθμούς και τις εργασίες τους συνεχίζεται. Με φτυάρια καταφέραμε να ανοίξουμε την πόρτα της πολυκατοικίες που είχε φρακάρει από το χιόνι».

«Κοιμήθηκα στο πάτωμα, μας μαγείρεψαν οι γείτονες»

Χωρίς ρεύμα, χωρίς ζεστό νερό και χωρίς θέρμανση, η προσπάθεια να διατηρήσει το σπασμένο χέρι της ζεστό, μοιάζει με Οδύσσεια. «Επιβιώνουμε χάρη στη βοήθεια των συνανθρώπων μας. Χθες ήρθε μια φίλη, και βράζοντας νερό στο γκαζάκι με έκανε μπάνιο από τη μέση και κάτω. Θάβουμε τα τρόφιμα που είχαμε στο ψυγείο και την κατάψυξη στο χιόνι για να διατηρηθούν και χθες δώσαμε κάποια τρόφιμα σε μια γειτόνισσα για να μας μαγειρέψει».

Η νύχτα είναι ακόμη πιο δύσκολη. «Παίρνω συνεχώς παυσίπονα για τον πόνο στο χέρι αλλά το χειρότερο είναι το κρύο. Χθες κοιμήθηκα στο πάτωμα της κουζίνας που είναι λίγο πιο ζεστή σε σχέση με το άλλο σπίτι. Κι αυτό βάζοντας ό,τι κεριά είχαμε και βράζοντας νερό στο γκαζάκι για να αχνίζει».

Σύμφωνα με υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, ο οποίος μιλώντας στον Ant1 αναφέρθηκε στην πορεία της αποκατάστασης των βλαβών στο ηλεκτρικό ρεύμα από την κακοκαιρία «Ελπίδα», είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να δοθεί αποζημίωση στους ανθρώπους που ταλαιπωρούνται από τις πολύωρες διακοπές.

Συγκεκριμένα, ανέφερε: «Η αντιμετώπιση βλαβών από τον ΔΕΔΔΗΕ έχει γίνει πολύ καλύτερα από την προηγούμενη κακοκαιρία. Από τις 200.000 διακοπές ρεύματος την Δευτέρα, έχουμε πέσει, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση, σε λιγότερα από 1.000 νοικοκυριά που δεν έχουν ρεύμα. Αυτό για μας σημαίνει ότι δεν έχει πάρει ρεύμα κανένα σπίτι. Βέβαια, η ταλαιπωρία είναι πολύ μεγάλη για τους ανθρώπους που έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό. Μέχρι το μεσημέρι πιστεύουμε ότι το πρόβλημα θα έχει λυθεί παντού και η ηλεκτροδότηση θα έχει αποκατασταθεί».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ