ΕΛΛΑΔΑ

Έγγραφο-ομολογία για την αδυναμία μετακίνησης των πολιτών στην Αγία Παρασκευή

Έγγραφο-ομολογία για την αδυναμία μετακίνησης των πολιτών στην Αγία Παρασκευή
INTIME / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Έγγραφο του αντιδημάρχου Εξυπηρέτησης του Πολίτη στο Δήμο Αγίας Παρασκευής αποτελεί επίσημη και ρητή παραδοχή ότι υπάρχει «διακοπή λειτουργίας των συγκοινωνιών» και «αδυναμία μετακίνησης εν γένει» των πολιτών, από τις 25 έως και τις 28 Ιανουαρίου, λόγω της κακοκαιρίας «Ελπίδα». Το έγγραφο έρχεται να τεκμηριώσει την οργή και απόγνωση των κατοίκων που πάνω από τρία εικοσιτετράωρα έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, θέρμανση και αποκλεισμένοι στα σπίτια τους.

Στο έγγραφό του, ο αντιδήμαρχος Εξυπηρέτησης του Πολίτη, Ιωάννης Αργυρός, αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Βεβαιώνεται ότι η πόλη του Δήμου Αγίας Παρασκευής Αττικής από την 25η Ιανουαρίου μέχρι και την 28η του ιδίου μηνός, τελεί υπό συνθήκες εκτάκτου ανάγκης λόγω της σφοδρής κακοκαιρίας που έπληξε την Αττική, με αποτέλεσμα τη διακοπή λειτουργίας των συγκοινωνιών και την αδυναμία μετακίνησης εν γένει».

Ουσιαστικά, ο αντιδήμαρχος Εξυπηρέτησης του Πολίτη, με το έγγραφο αυτό, με ημερομηνία 26/01/2022, βεβαιώνει ενυπόγραφα ότι ο δήμος δηλώνει ανικανότητα να εξασφαλίσει αφενός την εύρυθμη λειτουργία των συγκοινωνιών, αφετέρου την εν γένει μετακίνηση των πολιτών, έως και την Παρασκευή 28 Ιανουαρίου.

Κάτοικοι σε απόγνωση

«Από το βάρδυ της Δευτέρας, λίγες ώρες αφότου ξεκίνησε να χιονίζει, είμαστε χωρίς ρεύμα και με τους δρόμους αποκελισμένους με το χιόνι να φτάνει παγωμένο τους 30 πόντους», είπεστο CNN Greece κάτοικος της Αγίας Παρασκευής το διαμέρισμα του οποίου βρίσκεται στην οδό Νότου. «Εκτός από την Αγ. Ιωάννου και 2-3 ακόμη κεντρικές οδούς όλοι οι άλλοι δρόμοι είναι κλειστοί» προσέθεσε.

Άλλος κάτοικος της Αγίας Παρασκευής μεταφέρει τη δική του εμπειρία:

«Τη Δευτέρα το απόγευμα στη Νέα Ζωή Αγίας Παρασκευής κόβονται δύο καλώδια μέσης τάσης της Δ.Ε.Η. και πέφτουνε μες στη μέση του δρόμου με αποτέλεσμα να αφήσουν τη μισή γειτονιά χωρίς ρεύμα».

Και προσθέτει: «Τα καλώδια αυτά, εν τω μεταξύ, μας έχουνε πει να μην τα πλησιάζουμε σε απόσταση 10μ. γιατί πετάνε σπινθήρες και 10μ. είναι γειτονιά όλο το φάρδος του δρόμου μας».

Επιπλέον, αναφέρει ότι «την Τρίτη το βράδυ πιάνουν φτυάρια οι γείτονες και αρχίζουν και καθαρίζουν το δρόμο ώστε να μην υπάρχει δικαιολογία για τη διέλευση».

Και συμπληρώνει «Χθες το απόγευμα έρχεται ο ΔΕΔΔΗΕ κόβει το ρεύμα και από την υπόλοιπη γειτονιά και με γερανό κλαδεύει το δέντρο που έχει πέσει πάνω και έχει κάνει τη ζημιά και φεύγει.

Έπειτα το απόγευμα έρχονται πάλι για να δουν την ζημιά και φεύγουν και σήμερα έρχεται ο ΔΕΔΔΗΕ και λέει πως αν δεν καθαριστεί ο δρόμος από το Δήμο δεν μπορεί να φτιάξει το πρόβλημα».

«Ο Δήμος πουθενά. Φυσικά καθάρισαν οι πολίτες το δρόμο», καταλήγει η κάτοικος της Αγίας Παρασκευής.

Τι λέει ο δήμαρχος: «Οι συνοικιακοί δρόμοι έχουν ακόμα πρόβλημα, 500 σπίτια χωρίς ρεύμα»

Στο οδικό δίκτυο των 130 χιλιομέτρων που καλείται να καλύψει ο δήμος Αγίας Παρασκευής εντόπισε το πρόβλημα ο δήμαρχος Βασίλης Ζορμπάς. Μιλώντας στο Newsbomb.gr, ο κ. Ζορμπάς εκτίμησε ότι τα λεωφορεία μπορούν να κυκλοφορήσουν αλλά οι συνοικιακοί δρόμοι έχουν ακόμα πρόβλημα.

Αναφερόμενος στην ηλεκτροδότηση, εκτίμησε ότι περίπου 500 σπίτια αυτή την στιγμή είναι χωρίς ρεύμα. Και πρόσθεσε ότι αυτή τη στιγμή είναι τρία συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ στην Αγία Παρασκευή, αλλά θεωρεί απίθανο να επιλυθούν όλα τα προβλήματα σήμερα.

Εισαγγελική έρευνα για τις διακοπές ρεύματος

Ολα αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών έχει ξεκινήσει νέα έρευνα. προς αναζήτηση ποινικών ευθυνών για τα σοβαρά προβλήματα που έχει προκαλέσει η πολυήμερη διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος σε περιοχές της Αθήνας, μεσούσης της κακοκαιρίας «Ελπίδα».

Ειδικότερα, στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης θα αναζητηθεί αν έχει τελεστεί το αδίκημα της διατάραξης λειτουργίας κοινωφελούς εγκατάστασης.

Αφορμή για τη νέα εισαγγελική παρέμβαση, αποτέλεσαν τόσο οι καταγγελίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας μέχρι σήμερα σε σχέση με τον τρόπο διαχείρισης της κακοκαιρίας, αλλά και τα δεκάδες τηλεφωνήματα πολιτών που δέχθηκε η Εισαγγελία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ