ΕΛΛΑΔΑ

Μέσω τηλεργασίας η λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών και την Παρασκευή 28 Ιανουαρίου

Μέσω τηλεργασίας η λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών και την Παρασκευή 28 Ιανουαρίου
Iσχυρή σύσταση για παροχή εξ αποστάσεως εργασίας για όσους υπαλλήλους είναι δυσχερής η μετακίνησή τους προς τον τόπο εργασίας τους και εφόσον αυτό συνάδει με τη φύση των ασκούμενων από αυτούς αρμοδιοτήτων Pixabay

Το υπουργείο Εσωτερικών λαμβάνοντας υπόψη τις δυσχέρειες στις μετακινήσεις που προκλήθηκαν εξαιτίας της ισχυρής χιονόπτωσης που έπληξε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας το προηγούμενο χρονικό διάστημα και θέτοντας ως προτεραιότητα τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας, αποφάσισε την εφαρμογή του μέτρου της τηλεργασίας για τη λειτουργία των υπηρεσιών του Δημόσιου τομέα και για την Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2022.

Από το υπουργείο Εσωτερικών επισημαίνει ότι:

  • Εξακολουθεί να ισχύει η ισχυρή σύσταση για παροχή εξ αποστάσεως εργασίας για όσους υπαλλήλους είναι δυσχερής η μετακίνησή τους προς τον τόπο εργασίας τους και εφόσον αυτό συνάδει με τη φύση των ασκούμενων από αυτούς αρμοδιοτήτων.
  • Όσοι υπάλληλοι δεν δύνανται να ασκήσουν τα καθήκοντά τους εξ αποστάσεως, η προσέλευσή τους στην έδρα της Υπηρεσίας τους θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι θα γίνει με όρους ασφάλειας, ακόμα και σε ώρα προσέλευσης αργότερα από την καθορισμένη, χωρίς οιαδήποτε δυσμενή συνέπεια, οπότε και για λόγους ανωτέρας βίας η βραδεία προσέλευσή τους θα πρέπει να θεωρηθεί δικαιολογημένη.

Συνεπώς, καλούνται οι αρμόδιοι προϊστάμενοι:

• για την έγκαιρη ενημέρωση των υπαλλήλων αρμοδιότητάς τους και για την κατάρτιση πλάνου εργασιών για την αυριανή ημέρα, ορίζοντας εκείνους τους υπαλλήλους στο μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό επί του συνόλου των υπαλλήλων αρμοδιότητάς τους που δύνανται να ασκήσουν τα καθήκοντά τους εξ αποστάσεως.

• να μεριμνήσουν για τη στελέχωση των οργανικών τους μονάδων με το απολύτως αναγκαίο προσωπικό, το οποίο θα οριστεί από τους υπαλλήλους που δύνανται να μεταβούν με ασφάλεια στην έδρα της Υπηρεσίας τους.

Επιπλέον, παρακαλούνται οι επικεφαλής κάθε υπηρεσίας να μεριμνήσουν για την ενημέρωση των πολιτών με κάθε πρόσφορο τρόπο και σε κάθε περίπτωση μέσω του δικτυακού τους τόπου για τον τρόπο λειτουργίας των υπηρεσιών τους, ιδίως στις περιπτώσεις των υπηρεσιών που έχουν ως κύρια αρμοδιότητα την εξυπηρέτηση του κοινού κατόπιν προγραμματισμένων ραντεβού.

Σε περίπτωση που η παροχή εξ αποστάσεως εργασίας δεν είναι δυνατή λόγω των φύσης των ασκούμενων καθηκόντων καθώς επίσης και η προσέλευση των υπαλλήλων αυτών στην έδρα της Υπηρεσίας τους είναι αντικειμενικά αδύνατη λόγω των συνεπειών από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, η απουσία των εν λόγω υπαλλήλων θα είναι δικαιολογημένη για λόγους ανωτέρας βίας.

Τα παραπάνω δεν αφορούν εργαζομένους σε υπηρεσίες αιχμής, οι αρμοδιότητες των οποίων σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με την αντιμετώπιση και διαχείριση των συνεπειών από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ