ΕΛΛΑΔΑ

Γεροτζιάφας: Ο κορωνοϊός θα γίνει ενδημικός μελλοντικά, πιθανό να έχουμε πιο σκληρή μετάλλαξη

Γεροτζιάφας: Ο κορωνοϊός θα γίνει ενδημικός μελλοντικά, πιθανό να έχουμε πιο σκληρή μετάλλαξη
H Ελλάδα βρίσκεται σε υψηλότερο επίπεδο νοσηλειών σε σχέση με τα peak των προηγούμενων κυμάτων ΙΝΤΙΜΕ

Ο κορωνοϊός θα γίνει μελλοντικά ενδημικός ωστόσο θα παραμείνει επικίνδυνος, όπως αναφέρει ο καθηγητής αιματολογίας Γρηγόρης Γεροτζιάφας.

Όπως είπε ο καθηγητής στον ΣΚΑΪ: «Δεν τελειώνουμε έτσι εύκολα, ο ιός θα γίνει ενδημικός κάποια στιγμή αλλά δεν θα πάψει να είναι κακός».

Στη συνέχεια, σημείωσε πως η πιθανότητα να εμφανιστεί μια νέα πιο σκληρή μετάλλαξη είναι υπαρκτή και για αυτό το λόγο είπε πως να πρέπει να οργανωθεί καταλλήλως ο τομέας της πρωτοβάθμιας περίθαλψης ώστε να αντιμετωπιστεί.

«Υπαρκτή η πιθανότητα για νέα μετάλλαξη, μπορεί να είναι πιο σκληρή. Έχουμε ένα καινούργιο νόσημα το οποίο θα μείνει μαζί και έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά από αυτά για τα οποία φτιάχτηκαν τα νοσοκομεία», δήλωσε συγκεκριμένα.

Σχετικά με τους επιδημιολογικούς δείκτες στη χώρα μας τόνισε ότι, η Ελλάδα βρίσκεται σε υψηλότερο επίπεδο νοσηλειών σε σχέση με τα peak των προηγούμενων κυμάτων.

Μάλιστα, ανάλογα με το προφίλ των ασθενών, δήλωσε πως το 15-30% από όσους νοσήσουν συμπτωματικά θα υποφέρουν από το σύνδρομο long covid, ενώ θα έχουν και υψηλό επιπλοκών και θνητότα έως και 3 φορές, εάν πραγματοποιήσουν κάποιο χειρουργείο εντός του διαστήματος ενός μηνός από τη νόσηση.

«Τα κρούσματα μετατρέπονται σε νοσηλείες όταν παράλληλα δεν έχουμε εμβολιασμό», σχολίασε.

Με δεδομένο τον αριθμό των νοσηλευόμενων ασθενών, χαρακτήρισε «αντιφατική» τη χαλάρωση των μέτρων, ωστόσο τόνισε πως θετικά θα λειτουργήσει για την αποκλιμάκωση ο εγκλεισμός των τελευταίων ημερών και το κλείσιμο των σχολείων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ