ΕΛΛΑΔΑ

Ανησυχία για την φάλαινα: Κρίσιμη αλλά σταθερή η κατάσταση του «Σωτήρη» - Επέστρεψε στη Σαλαμίνα

Ανησυχία για την φάλαινα: Κρίσιμη αλλά σταθερή η κατάσταση του «Σωτήρη» - Επέστρεψε στη Σαλαμίνα
Εξειδικευμένοι κτηνίατροι χορήγησαν στον Σωτήρη ειδική φαρμακευτική αγωγή (αντιβιοτικά, κορτιζόνη, παυσίπονα) Facebook/ARION

Κρίσιμη αλλά σταθερή παραμένει η κατάσταση της υγείας της φάλαινας, που αφέθηκε ελεύθερη το πρωί του Σαββάτου στη θάλασσα αλλά επέστρεψε στα ανοιχτά της Σαλαμίνας.

Η επιχείρηση διάσωσης του Σωτήρη, όπως ονομάστηκε από τους διασώστες, συνεχίζεται, όπως ενημερώνει το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Όπως σημειώνει: «Χθες βράδυ σκάφη του Λιμενικού Σώματος οδήγησαν τη μικρή φάλαινα σε απόσταση δύο ναυτικών μιλίων από την ακτή του Παλαιού Φαλήρου, μετά τη διαπίστωση των κτηνιάτρων ότι είχε αποκαταστήσει σε ικανοποιητικό βαθμό την πλευστότητα της και έδειχνε διάθεση να βγει στα ανοιχτά. Καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας το σκάφος τη συνόδευε για να την προστατεύσει από ενδεχόμενη σύγκρουση με διερχόμενα σκάφη.

Ωστόσο τα ξημερώματα η φάλαινα κατευθύνθηκε ανατολικά της Σαλαμίνας και από τις 10 το πρωί βρίσκεται σε βραχώδη περιοχή στον όρμο Σελήνια.

Στο σημείο βρίσκεται ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς, δύτες του λιμενικού σώματος και της Lifeguard Hellas, ενώ εξειδικευμένοι κτηνίατροι χορήγησαν στο θηλαστικό ειδική φαρμακευτική αγωγή (αντιβιοτικά, κορτιζόνη, παυσίπονα).

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς δήλωσε:

«Το θηλαστικό έδειξε να αντιδρά καλά στη φαρμακευτική αγωγή που του χορηγήθηκε χθες, αλλά το γεγονός ότι επιστρέφει σήμερα στα ρηχά δεν είναι ενθαρρυντικό, δεδομένου ότι πρόκειται για είδος που ζει σε μεγάλα βάθη. Παρέχουμε κάθε δυνατή ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στη νεαρή ραμφοφάλαινα. Βρισκόμαστε σε στενή συνεργασία με το Λιμενικό, εθελοντές των ΜΚΟ, υπό την καθοδήγηση της καθηγήτριας Κτηνιατρικής Σχολής του ΑΠΘ κ. Νατάσας Κομνηνού. Ανάλογα με την πορεία της υγείας του ζώου και τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν στην περιοχή θα αποφασίσουμε τις επόμενες ενέργειες μας».

Την ίδια ώρα, συγκίνηση προκαλεί βίντεο που δείχνει εθελόντρια να τραγουδά μέσα στη θάλασσα, δίπλα στον Σωτήρη.

Τι έδειξαν οι εξετάσεις

Στη φάλαινα, που έφερε μικρό τραύμα στο ρύγχος, προσφέρθηκαν άμεσα οι πρώτες βοήθειες, ενώ διενεργήθηκαν και ιατρικές εξετάσεις, με την κινητοποίηση να είναι τεράστια.

Από τα πρώτα αποτελέσματα των εξετάσεων διαπιστώθηκε ότι η φάλαινα παρουσιάζει σοβαρή αφυδάτωση, λευκοπενία και αναιμία.

Στο θηλαστικό χορηγήθηκε υποστηρικτική αγωγή με υγρά, ηλεκτρολύτες καθώς και κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή.

'Οπως δήλωσε στο CNN Greece η Αναστασία Κομνηνού, συντονίστρια της επιχείρησης και καθηγήτρια Χειρουργικής-Ιατρικής Εξωτικών και Άγριων Ζώων του Τμήματος Κτηνιατρικής, του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, με βάση το μέγεθός της (περίπου 3,5 μέτρα) πρόκειται για νεαρό θηλαστικό, καθώς τα συγκεκριμένα κήτη μπορούν να φτάσουν και τα εννέα μέτρα.

«Έχουν γίνει όλες οι θεραπευτικές αγωγές που πρέπει να κάνουμε και είμαστε σε αναμονή. Πάντως τα πράγματα δεν είναι καλά γιατί το κήτος έχει πολύ σοβαρά θέματα απ’ ό,τι έδειξαν οι πρώτες εξετάσεις», τονίζει η καθηγήτρια και συνιδρύτρια του ερευνητικού κέντρου διάσωσης και περίθαλψης κητωδών, Αρίων.

Η καθηγήτρια έκανε λόγο για ένα «φοβερό κάταγμα στη γνάθο, το οποίο δεν έγινε σήμερα, αλλά μπορεί να είναι των προηγούμενων ημερών».

Αναφορικά με το τι μπορεί να οδήγησε το ζώο στον αποπροσανατολισμό του, η επιστήμονας απάντησε:

«Μπορεί να είναι πολλά, είμαστε επιστήμονες, δεν μπορούμε να μιλάμε με εικασίες. Μπορεί να είναι κάποια λοιμώδη νοσήματα, μπορεί να είναι το κάταγμα το οποίο οδήγησε το ζώο να βγει έξω επειδή έχει να φάει καιρό και δεν μπορεί να φάει. Το αν έχει φάει σακουλα, όπως επίσης γράφτηκε, δεν μπορούμε να το ξέρουμε, τη σακούλα θα τη δούμε μετά θάνατον. Δεν είναι σκύλος να το βάλουμε να κάνει ακτινογραφία».

Σύμφωνα με την κα Κομνηνού τα συγκεκριμένα κήτη είναι βαθύβια, κινούνται δηλαδή σε περιβάλλοντα μέχρι και τρία χιλιόμετρα βάθους και στρεσσάρονται ιδιαίτερα στα πολύ ρηχά ύδατα.

Ζιφιός: Τι είναι το σπάνιο κήτος που εγκλωβίστηκε στον Άλιμο

Για το μεγάλο θαλάσσιο κήτος που εγκλωβίστηκε στην παραλία του Αλίμου μίλησε στην ΕΡΤ ο Αλέξανδρος Φραντζής, Επιστημονικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Κητολογικών Ερευνών «Πέλαγος».

«Δεν πρόκειται για φάλαινα φυσητήρα, αλλά για Ζιφιό. Ένα από τα εντυπωσιακά κητώδη που ζει στη χώρα μας» αποκάλυψε στην εκπομπή «Συνδέσεις» ο επιστήμονας. Μιλώντας για το θαλάσσιο αυτό σημείωσε ότι ζει στη χώρα μας και εντοπίζεται στην ελληνική τάφρο: από την Κεφαλονιά, στην Πελοπόννησο, δυτική Κρήτη και φτάνει ως Κάρπαθο και Ρόδο».

«Είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά πλάσματα του πλανήτη. Καταδύεται σε βάθος 3.000 μ. Είναι εξαιρετικά μικρές οι πιθανότητες να ζήσει γιατί όταν βγαίνει στην ακτή είναι συνήθως πολύ αργά», δήλωσε ακόμη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ