ΕΛΛΑΔΑ

«Δύσκολα τα πράγματα για την μικρή φάλαινα», εκτιμά ειδικός - Γιατί βγήκε στα ρηχά ο Σωτήρης

«Δύσκολα τα πράγματα για την μικρή φάλαινα», εκτιμά ειδικός - Γιατί βγήκε στα ρηχά ο Σωτήρης
Xορήγησαν στη φάλαινα αντιβιοτικά, παυσίπονα και κορτιζόνη και παραμένουν σε ετοιμότητα να παρέμβουν σε περίπτωση που εντοπιστεί και πάλι σε ρηχά νερά ARION/Facebook

Η διευθύντρια του Ινστιτούτου Θαλασσίων Ερευνών «Αρχιπέλαγος», Αναστασία Μήλιου, μιλά για την πορεία της μικρής φάλαινας που ξεβράστηκε, αρχικά, στον Άλιμο και στη συνέχεια στη Σαλαμίνα και εξηγεί γιατί ο μικρός ζιφιός βγήκε στα ρηχά

«Μιλάμε για ένα θηλαστικό το οποίο ζει στα βαθιά νερά και είναι σε κακή κατάσταση. Χρειάζεται πολύ έντονη περίθαλψη. Μακάρι να μπορέσει, αλλά θεωρώ πως είναι πολύ δύσκολο αυτή τη στιγμή να έχουμε θετική έκβαση», αναφέρει στην ΕΡΤ και εξηγεί:

«Είναι δύσκολο περιστατικό που κανονικά θα χρειαζόταν εβδομάδες και μήνες περίθαλψης σε εσωτερικό χώρο με κατάλληλες συνθήκες.

Ένα θαλάσσιο θηλαστικό που θα βρεθεί στα ρηχά σημαίνει πως το έχει ανάγκη, δεν αισθάνεται καλά, δεν χρειάζεται να βουτάει, όταν το πηγαίνουμε στα βαθιά με το ζόρι πολλές φορές πνίγεται πιο γρήγορα».

Ακόμη, αναφέρει πως «η ανθρώπινη όχληση, το τραγούδι δεν βοηθάει ένα άγριο ζώο το οποίο δεν έχει έρθει σε επαφή με ανθρώπους. Το ανθρώπινο στρες είναι ένας παράγοντας που μπορεί να το κάνει χειρότερα. Ο πρώτος κανόνας στην περίθαλψη είναι η απόλυτη ησυχία και η επαφή με όσο το δυνατόν λιγότερους ανθρώπους».

Η κυρία Μήλιου σημειώνει πως τέτοια περιστατικά με ζώα συμβαίνουν καθημερινά στις ελληνικές θάλασσες και κάνει έκκληση για δράση από την πολιτεία για υποδομές.

Ακόμη, αναφέρεται στα γραφειοκρατικά εμπόδια που αντιμετωπίζει το Ινστιτούτο στην προσπάθεια να δημιουργήσει το πρώτο θαλάσσιο νοσοκομείο για τις περιπτώσεις αυτές, στην περιοχή των Λειψών.

Σημειώνεται πως ο Σωτήρης παραμένει από χτες, Σάββατο, σε μεγάλο βάθος με κατεύθυνση στον Σαρωνικό κόλπο.

Εξειδικευμένοι κτηνίατροι του Δικτύου Διάσωσης Θαλάσσιων Θηλαστικών χορήγησαν στη φάλαινα αντιβιοτικά, παυσίπονα και κορτιζόνη και παραμένουν σε ετοιμότητα να παρέμβουν σε περίπτωση που εντοπιστεί και πάλι σε ρηχά νερά.

Το Λιμενικό Σώμα, σε συνεννόηση με το υπουργείο Ναυτιλίας θα παραμείνει σε επαγρύπνηση με συνεχείς περιπολίες γύρω από το νησί της Σαλαμίνας για τα επόμενα 24ωρα.

Τι έδειξαν οι εξετάσεις

Στη φάλαινα, που έφερε μικρό τραύμα στο ρύγχος, προσφέρθηκαν άμεσα οι πρώτες βοήθειες, ενώ διενεργήθηκαν και ιατρικές εξετάσεις, με την κινητοποίηση να είναι τεράστια.

Από τα πρώτα αποτελέσματα των εξετάσεων διαπιστώθηκε ότι η φάλαινα παρουσιάζει σοβαρή αφυδάτωση, λευκοπενία και αναιμία.

Στο θηλαστικό χορηγήθηκε υποστηρικτική αγωγή με υγρά, ηλεκτρολύτες καθώς και κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ