ΕΛΛΑΔΑ

Τι συμβαίνει με τον «μονόλυκο» στον Διόνυσο; «Αποκύημα της φαντασίας», λέει ο Αμυράς

Τι συμβαίνει με τον «μονόλυκο» στον Διόνυσο; «Αποκύημα της φαντασίας», λέει ο Αμυράς
Όπως τόνισε ο κ. Αμυράς, η παρουσία λύκων στην Πεντέλη και την Πάρνηθα είναι κάτι απολύτως φυσιολογικό ΙΝΤΙΜΕ

Για τις καταγγελίες κατοίκων για την παρουσία μονόλυκου στην Αττική μίλησε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Αμυράς.

Όπως είπε στην ΕΡΤ, εξετάζεται εάν λύκος επιτέθηκε στους σκύλους.

«Να ξεκαθαρίσουμε ότι ακόμα δεν είναι σίγουρο ότι η θανάτωση αυτών των δύο σκυλιών είναι από λύκο. Έχουμε ζητήσει να γίνει εκταφή των δύο σκυλιών και να γίνει ιστολογική ανάλυση. Περιμένουμε από τους επιστήμονες να μας ενημερώσουν για το αν οι θάνατοι οφείλονται σε λύκους», είπε ο κ. Αμυράς.

Μιλώντας για το θέμα που έχει προκαλέσει φόβο στους κατοίκους της Πεντέλης και του Διονύσου ο υφυπουργός Περιβάλλοντας χαρακτήρισε ως «αποκύημα της φαντασίας την πληροφορία ότι πρόκειται για μονόλυκο. Δεν υπάρχει μονόλυκος».

Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι αναμένει από τους επιστήμονες την απάντηση αν όντως έκαναν την εμφάνισή τους λύκοι στον Διόνυσο, τότε «ξέρουμε τι θα κάνουμε. Θα οδηγηθούμε στη σήμανση της περιοχής, θα βάλουμε ειδικές κάμερες και βεβαίως, θα ενημερώσουμε τον κόσμο πόρτα πόρτα».

Και όπως τόνισε ο κ. Αμυράς, η παρουσία λύκων στην Πεντέλη και την Πάρνηθα είναι κάτι απολύτως φυσιολογικό.

«Αυτοί είναι οι βιότοποι αυτού του θηλαστικού και πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι. Χρειάζεται ενημέρωση για να μην υπάρχει σύγκρουση των ανθρωπογενών δραστηριοτήτων με την ύπαρξη αυτού του θηλαστικού».

Αναφορικά με την εμφάνιση αγριογούρουνων εντός οικισμών και τις καταστροφές στις καλλιέργειες ο κ. Αμυράς δήλωσε πώς είναι ένα γεγονός που τον έχει προβληματίσει.

«Υπάρχουν στην Ελλάδα γύρω στους 500.000 – 700.000 πληθυσμός ατόμων αγριογούρουνων. Αυτό ισχύει τα τελευταία 20 χρόνια σε όλη την Ευρώπη. Έχουμε ενεργοποιήσει συνεργεία δίωξης καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Το θέμα είναι πολυπαραγοντικό που έχουν οδηγήσει στην αύξηση του είδους σε όλη τη Μεσόγειο».

Δασαρχείο: Πρόκειται για μονόλυκο

Αντίθετα, κλιμάκιο του Δασονομείου Αγίου Στεφάνου που έκανε αυτοψία στον χώρο, επισημαίνει πως πρόκειται για μονόλυκο, ένα είδος μεγαλόσωμου λύκου που δεν θηρεύει με αγέλη, αλλά μόνο του, γιατί αισθάνεται πανίσχυρο.

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας Διονύσου, Δημήτρης Πιτιανούδης, μίλησε στην ΕΡΤ για την υπόθεση και αποκάλυψε ότι έχει προγραμματιστεί έκτακτο συνεδρίαση από το Δασαρχείο, προκειμένου να υπάρξουν αποφάσεις αλλά και οδηγίες για τους πολίτες.

«Στην αρχή θεωρήσαμε ότι ήταν ίσως κάποιο αγριογούρουνο γιατί έχουν έρθει πολλά στην περιοχή μας, ωστόσο δεν βρέθηκε πουθενά ίχνος του, ούτε και εντοπίστηκαν ζημιές στην περίφραξη του κτήματος που βρίσκονται τα αδέσποτα σκυλιά, επομένως θεωρήθηκε ότι κάποιο ζώο πήδηξε από πάνω» εξήγησε ο κ. Πιτιανούδης.

Παράλληλα, ο Δημήτρης Πιτιανούδης, μιλώντας στο Mega, ανέφερε ότι τα περιστατικά είναι δύο και έλαβαν χώρα τις ημέρες του χιονιά.

«Υπάρχουν τρεις μαρτυρίες κατοίκων ότι είδαν λύκο, αλλά δεν δώσαμε βάση. Λέγαμε ότι ίσως το μπέρδεψαν με κάποιον σκύλο, όπως έγινε στη Νέα Ερυθραία. Αλλά η μία μαρτυρία ήταν από κτηνίατρο, που δύσκολα θα μπέρδευε ένα λύκο», είπε και στη συνέχεια εξήγησε:

«Ο λύκος συνήθως είναι σε αγέλες, οι οποίοι κυνηγούν όλοι μαζί. Έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο κάποιος λύκος να μην εντάσσεται σε ομάδα, να ξεκόβει από την αγέλη και να τα βγάζει πέρα μόνος του. Το δασαρχείο λέει ότι ο μονόλυκος κυνηγάει μόνος του και κάνει μεγάλο άλμα, τρία μέτρα».

Λύκος είχε να εμφανιστεί στην Αττική για πάνω 30 χρόνια, τόνισε ο κ. Πιτιανούδης.

Δήμαρχος Διονύσου: Μαρτυρίες κατοίκων ότι είδαν λύκο

Μια ανάρτηση των εθελοντών Πολιτικής Προστασίας στο facebook, απεικονίζει σκύλους, των οποίων βρέθηκαν τα πτώματα και φέρουν σοβαρά και βαριά τραύματα στην κοιλιακή χώρα.

«Υπάρχουν μαρτυρίες σοβαρών συμπολιτών μας, ότι στην περιοχή μας έχουν δει λύκο. Σας εφιστούμαι την προσοχή σας, στους περιπάτους σας στο δάσος και κυρίως όταν έχετε μαζί σας το κατοικίδιο σας» αναφέρουν.

Στην ανάρτηση αναφέρεται επίσης ότι «το σκυλί ήταν σε περιφραγμένο οικόπεδο, δεν βρέθηκαν ίχνη από πατημασιές αγριογούρουνου, ούτε η περίφραξη κάπου κατεστραμμένη, κάτι μπήκε πηδώντας από πάνω. Τα ίχνη είναι μπερδεμένα με των σκύλων».

Ο Φιλοζωικός Σύλλογος Διονύσου έκανε ανάρτηση τις προηγούμενες ημέρες για πιθανή επίθεση λύκου σε δύο αδέσποτα σκυλιά που βρέθηκαν νεκρά και μερικώς φαγωμένα, πολύ ψηλά στον Διόνυσο.

Μάλιστα, υπάρχουν αναφορές από κατοίκους που υποστηρίζουν ότι έχουν δει λύκους κοντά στα σπίτια τους, θεωρώντας πως μπορεί να προσέγγισαν τις κατοικημένες περιοχές λόγω του χιονιού τις προηγούμενες ημέρες.

Ο Γιάννης Καλαφατέλης, Δήμαρχος Διονύσου, ανέφερε πως τρεις κάτοικοι είδαν τον συγκεκριμένο λύκο, ο οποίος κατασπάραξε στην κυριολεξία δύο σκύλους.

«Μετά οι κάτοικοι θορυβήθηκαν, πήραμε τα σκυλιά από το καταφύγιο για να τα διαφυλάξουμε. Εμείς επισημάναμε στους κατοίκους ότι ακόμα και τα δεσποζόμενα ζώα που είναι στις αυλές των σπιτιών θα πρέπει να διαφυλαχτούν», είπε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ