ΕΛΛΑΔΑ

«Νέκρωσαν» τα δικαστήρια λόγω της αποχής των δικηγόρων

«Νέκρωσαν» τα δικαστήρια λόγω της αποχής των δικηγόρων

Σε αναμονή εξακολουθούν να βρίσκονται δικαστικές υποθέσεις πάσης φύσεως λόγω της συνεχιζόμενης αποχής των δικηγόρων από την άσκηση των καθηκόντων τους.

Η αποχή αυτή ξεκίνησε πριν από τέσσερις μήνες ως αντίδραση στο ασφαλιστικό και φορολογικό νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση, πλεόν όμως γίνεται φανερό ότι μπλοκάρει πολλές υποθέσεις.

Ενδεικτικά, οι υποθέσεις που δεν εκδικάζονται σχετίζονται με δεκάδων ειδών διαφορές όπως οι διεκδικήσεις διατροφών και εργατικών εισφορών, οφειλόμενα χρήματα από εμπορικές συναλλαγές, χρέη προς το Δημόσιο, ακόμη και υποθέσεις ανάθεσης επιμέλειας τέκνου.

Ωστόσο, εξαιρούνται υποθέσεις στις οποίες συντρέχει περίπτωση παραγραφής του αδικήματος ή συμπλήρωσης ορίου προσωρινής κράτησης του κατηγορουμένου.

Παράλληλα, όπως γράφει η Καθημερινή της Κυριακής, η αποχή αυτή ζημιώνει και το κράτος. Δικηγόροι που μίλησαν στην εφημερίδα αναγνωρίζουν ότι έπρεπε να αντιδράσει ο κλάδος απέναντι στο νομοσχέδιο, ορισμένοι όμως φαίνεται ότι εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για τη διάρκεια και τη συνέχεια της αποχής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ