ΕΛΛΑΔΑ

Παγκόσμια Ημέρα Καρκίνου: H σημασία της περιποίησης της επιδερμίδας των ασθενών

Παγκόσμια Ημέρα Καρκίνου: H σημασία της περιποίησης της επιδερμίδας των ασθενών
Το δέρμα, το μεγαλύτερο όργανο του σώματός μας, δεν βγαίνει αλώβητο από τη μάχη ενάντια στον καρκίνο

Οι θεραπείες για την αντιμετώπιση του καρκίνου δημιουργούν τοξικότητα στην επιδερμίδα, πράγμα που επηρεάζει σημαντικά την ποιότητα ζωής του ασθενή. Η σωστή ενημέρωση, η επικοινωνία με τον δερματολόγο και η περιποίηση συνεπώς, είναι υψίστης σημασίας για τον ασθενή.

Το δέρμα, το μεγαλύτερο όργανο του σώματός μας, δεν βγαίνει αλώβητο από τη μάχη ενάντια στον καρκίνο. Η συντριπτική πλειονότητα των θεραπειών κατά του καρκίνου, επηρεάζουν το δέρμα και την επιδερμίδα, κάνοντας τη ζωή του ασθενούς αλλά και τη μάχη που δίνει, πολύ δυσκολότερη.

Η Ζωή Απάλλα, Αφροδισιολόγος – Δερματολόγος και Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Δερματολογίας στο ΑΠΘ εξηγεί: «Οι διάφορες μορφές θεραπειών για τον καρκίνο σχετίζονται σε πολύ υψηλά ποσοστά με δερματικές τοξικότητες». Σύμφωνα με μελέτες, 8 στους 10 ασθενείς με καρκίνο έρχονται αντιμέτωποι με τις ανεπιθύμητες ενέργειες των θεραπειών στην επιδερμίδα τους, και ένα μεγάλο ποσοστό ασθενών, προτιμά να διακόψει τη θεραπεία προκειμένου να ανακουφιστεί από τις παρενέργειες. Ποιες είναι όμως αυτές οι παρενέργειες;

Οι παρενέργειες των θεραπειών του καρκίνου στην επιδερμίδα, περιλαμβάνουν κνησμό, ερυθρότητα, φωτοευασθησία, υπερμελάγχρωση και ξηρότητα. Είναι αντιδράσεις της επιδερμίδας, οι οποίες στέκονται εμπόδιο στην καθημερινότητα του ασθενή, επιδεινώνουν την ποιότητα της ζωής του, καθιστούν τη θεραπεία δύσκολη και σκληρή. Μοιραία λοιπόν, επηρεάζεται η ψυχολογία του ασθενούς και των φροντιστών του αλλά και η έκβαση της θεραπείας τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, καθώς θεραπείες εξελίσσονται, ο καρκίνος -για πολλούς- καταλήγει να γίνεται μία χρόνια νόσος. Είναι κατά συνέπεια, πολύ σημαντικό να μπορεί ο ασθενής να ζει αξιοπρεπώς, χωρίς να υποφέρει από τις παρενέργειες στην επιδερμίδα του, να κάνει τη θεραπεία του και να συνεχίζει να μάχεται.

Ο ρόλος του δερματολόγου είναι καθοριστικός καθόλη τη διάρκεια της θεραπείας του καρκίνου, από τη διάγνωση ως και μετά το πέρας αυτής. Ο δερματολόγος ενημερώνει τον ασθενή για τις παρενέργειες της επιλεγμένης θεραπείας, και είναι αρμόδιος για να προτείνει στα προβλήματα που θα παρουσιαστούν στην επιδερμίδα κατά τη διάρκεια αυτής.

Η συνεργασία του θεράποντος ιατρού με τον δερματολόγο ή ακόμα και με τον ασθενή, μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη της θεραπείας και στην επιτυχία της. Στον αγώνα ενάντια στον καρκίνο, κανένας ασθενής δεν πρέπει να ρίχνεται μόνος στη μάχη και αυτή η πεποίθηση, είναι κινητήριος δύναμη για την επιστημονική ομάδα της La Roche - Posay

Πιστεύοντας βαθιά ότι, κανένας ασθενής δεν πρέπει να διακόπτει ή να επιβραδύνει τη θεραπεία του εξαιτίας της επιδερμίδας του, η La Roche - Posay στοχεύει στην ενημέρωση και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών που δίνουν μάχη ενάντια στον καρκίνο. Με ποιον τρόπο το καταφέρνει;

Ενώνοντας τις δυνάμεις της με τον όμιλο εθελοντών κατά του καρκίνου ΑγκαλιάΖΩ, η La Roche - Posay στέκεται στο πλευρό των ασθενών και των φροντιστών τους ουσιαστικά. Με πολύτιμη καθοδήγηση καθόλη τη διάρκεια της θεραπείας και με σεμινάρια ενημέρωσης και εκπαίδευσης, η La Roche - Posay και ο όμιλος ΑγκαλιάΖΩ, παρέχουν ανακούφιση, άνεση και βελτίωση της ψυχολογίας στον ασθενή. Στην πιο ευάλωτη στιγμή της ζωής των ασθενών, η La Roche - Posay τους παρέχει τα εργαλεία για να μπορέσουν να βγουν νικητές από τη μάχη με τον καρκίνο.

Πιο αναλυτικά, ο όμιλος ΑγκαλιάΖΩ, δρα υποστηρίζοντας ενεργά τους ασθενείς καρκίνο και τους οικείους του μέσω πολλαπλών δράσεων και ενεργειών. Σε συνεργασία με τη La Roche - Posay, έχουν καταφέρει να παρέχουν ενημέρωση σε ασθενείς, φροντιστές αλλά και υγειονομικό προσωπικό για τη σπουδαιότητα της φροντίδας της επιδερμίδας των ασθενών με καρκίνο.

Τα τελευταία 3 χρόνια, από το 2019 έως σήμερα, διανεμήθηκαν σε δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία πάνω από 19.000 συσκευασίες δερματολογικής φροντίδας La Roche-Posay σε ογκολογικούς ασθενείς. Παράλληλα, δημιουργήθηκε πλήρης οδηγός, με συμβουλές και οδηγίες για τη φροντίδα της επιδερμίδας των ασθενών με καρκίνο κατά τη διάρκεια της θεραπείας, αλλά και μετά από αυτή.

Τέλος, προκειμένου να ενισχύσει την επικοινωνία, να ευαισθητοποιήσει το κοινό απέναντι στις ανεπιθύμητες ενέργειες των θεραπειών του καρκίνου στην επιδερμίδα, η La Roche - Posay ανέθεσε στον ηθοποιό Αντίνοο Αλμπάνη το ρόλο της «φωνής» της ενέργειας. Μαζί, διαδίδουν το μήνυμα ότι κανένας ασθενής, δεν πρέπει να νιώθει αβοήθητος απέναντι στις προκλήσεις του καρκίνου.