ΕΛΛΑΔΑ

Στα περσινά επίπεδα το κόστος για το πασχαλινό τραπέζι

Στα περσινά επίπεδα το κόστος για το πασχαλινό τραπέζι
Πασχαλινά αυγά eurokinissi/ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΦΑΝΗ ΤΡΥΨΑΝΗ

Στα περσινά επίπεδα κυμαίνονται φέτος οι τιμές των προϊόντων για το πασχαλινό τραπέζι, παρά την αύξηση του ΦΠΑ από 13% σε 23% σε συγκεκριμένα είδη που περιλαμβάνονται στην πασχαλινή λίστα αγορών για το σούπερ μάρκετ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από την έρευνα του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ), συνολικά, το μέσο τυπικό καλάθι αγορών για το Πάσχα, στις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, υπολογίζεται περί τα 57,82 ευρώ, τιμή σχεδόν ίδια με πέρυσι, που ήταν στα 56,95.

Σημειώνεται ότι αρκετά από τα προϊόντα (ξύδι, μουστάρδα, τσουρέκι, φύλλο) για τα οποία πραγματοποιήθηκαν τιμοληψίες, έχουν αυξημένο συντελεστή ΦΠΑ από 13% σε 23% σε σχέση με το προηγούμενο έτος και η συνολική τιμή του τυπικού καλαθιού χωρίς αυτές τις αυξήσεις είναι αμετάβλητη σε σχέση με το 2014 (-0.3%).

Τη μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση στην τιμή παρουσιάζουν η τιμή του μαρουλιού 27% και του ξυδιού κατά 23%.

Πάντως οι τιμές εμφανίζουν σημαντικό εύρος το οποίο εκτιμάται περίπου σε 40%, δίνοντας τη δυνατότητα στους καταναλωτές να επιλέξουν τα προϊόντα με τα οποία θα γεμίσουν το καλάθι τους, ανάλογα με τις δυνατότητες τους.

2515040

Πασχαλινό τσουρέκι/Πηγή: Eurokinissi/ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΦΑΝΗ ΤΡΥΨΑΝΗ

Σε ότι αφορά την τιμή του αρνιού στις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, αναμένεται να παρουσιάσει συγκρατημένη μείωση την Μεγάλη Εβδομάδα.

Συγκεκριμένα η μέση τιμή του αρνιού αναμένεται να είναι μειωμένη σε σχέση με το 2015 κατά 2,4% στα 6.00€ ανά κιλό. Αντίστοιχη είναι η μείωση και για το κατσίκι κατά 3,1% στα 6,96€ ανά κιλό.

pinakasarni

ΔΗΜΟΦΙΛΗ