ΕΛΛΑΔΑ

Οπαδική βία - Λ.Οικονόμου: Απόφαση της κυβέρνησης για γενναία μέτρα - Τι απαντά στις καταγγελίες

Οπαδική βία - Λ.Οικονόμου: Απόφαση της κυβέρνησης για γενναία μέτρα - Τι απαντά στις καταγγελίες
«Πλέον η ώρα έχει ωριμάσει για πολύ πιο γενναία μέτρα. Από πλευράς κυβέρνησης υπάρχει ειλημμένη αυτή η βούληση και απόφαση» δήλωσε ο Λευτέρης Οικονόμου ΙΝΤΙΜΕ

Αποφασισμένη να δώσει μάχη για την αντιμετώπιση του φαινομένου της οπαδικής βίας εμφανίζεται η Πολιτεία, μετά τη φρικτή δολοφονία του 19χρονου Άλκη στη Θεσσαλονίκη, που συγκλόνισε την κοινή γνώμη. Στο στόχαστρο μπαίνουν οι σύνδεσμοι ομάδων που θεωρούνται ύποπτοι για πρόκληση βίαιων επεισοδίων. 

Για τις πρωτοβουλίες που πρόκειται να αναλάβει η κυβέρνηση προκειμένου να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της οπαδικής βίας μίλησε στην ΕΡΤ, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου.

«Εμείς με την ανάληψη της κυβέρνησης κάναμε ορισμένες αλλαγές στο νόμο περί αθλητικής βίας που προβλέπουν συγκεκριμένα πράγματα. Δηλαδή η δυνατότητα στα άτομα που ασκείται κατηγορία για εμπλοκή τους σε αδικήματα αθλητικής βίας να τους επιβάλλεται η ποινή να βρίσκονται κατά την ώρα διεξαγωγής των αθλητικών αγώνων στο αστυνομικό τμήμα. Επίσης αυστηροποιήσαμε ορισμένες άλλες ποινές.

»Επεκτείναμε την έννοια που θα έχει τη δυνατότητα εφαρμογής ο Αθλητικός νόμος σε σχέση με τις αθλητικές εγκαταστάσεις διότι βλέπουμε κατά το παρελθόν να γίνονται συγκρούσεις εκτός αθλητικής εγκατάστασης και να μην εμπίπτουν στον αθλητικό νόμο και παράλληλα κάνουμε μία προσπάθεια και έχουνε πάρει και κατά καιρούς συναντήσεις και με της ΠΑΕ και με τους αρμόδιους φορείς για το θέμα της αντιμετώπισης αυτών των φαινομένων.

»Θα πρέπει όμως εδώ να πω το εξής ότι είναι πλέον η ώρα έχει ωριμάσει για πολύ πιο γενναία μέτρα. Από πλευράς κυβέρνησης υπάρχει ειλημμένη αυτή η βούληση και απόφαση. Πάντα προβληματιζόμαστε όταν κάποια φαινόμενα είναι σε έξαρση υπάρχει υποχρέωση της πολιτείας αυτό να απαντήσει αλλά θα πρέπει να τοποθετηθούν όλοι όσοι έχουν θέση και ευθύνη για την καταπολέμηση της βίας. Και τα θέματα της οργάνωσης των συνδέσμων και της λειτουργίας τους διότι υπάρχει μία συγκεκριμένη νομοθεσία, η οποία προβλέπει πότε κλείνουν ποτέ σφραγίζονται και οι ποινές. Θεωρώ προσωπικά ότι θα πρέπει αυτό να το ξαναδούμε να το δούμε εξ υπαρχής σε συνεργασία και με τις ΠΑΕ. Θεωρώ ότι και από πλευράς ΠΑΕ θα πρέπει πλέον να έχουν αντιληφθεί ότι το φαινόμενο τείνει να πάει και εκτός ελέγχου των ίδιων και θα φτάσουμε στο σημείο μετά να μην υπάρχει φίλαθλος για να πάει να παρακολουθήσει αγώνα».

Απάντηση για ύποπτο που φέρεται να διέφυγε στην Αλβανία

Ερωτώμενος αν έχουν βάσει οι πληροφορίες που διακινούνται τις τελευταίες ώρες για το αν υπήρξε διαφυγή ενός εκ των δραστών στο εξωτερικό, ο Λ.Οικονόμου δήλωσε: «Το θέμα είναι σε πλήρη εξέλιξη, διέπεται από το πλαίσιο της μυστικότητας και εκ της θέσεώς μου δεν θα μπορούσα να αναφερθώ. Μπορώ όμως να διαβεβαιώσω τους συμπολίτες μας ότι η ΕΛ.ΑΣ. κινήθηκε γρήγορα και συντεταγμένα συνεχίζει με τον ίδιο εντατικό ρυθμό και για τη σύλληψη των υπολοίπων που πήραν μέρος στη συμπλοκή. Αν κάποιος διέφυγε υπάρχουν συγκεκριμένες δικονομικές διαδικασίες για την κίνηση όλων εκείνων των διαδικασιών για να λογοδοτήσει ο κάθε δράστης στη δικαιοσύνη».

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με πληροφορίες του thestival.gr, ο 20χρονος αλβανικής καταγωγής πέρασε τα ελληνοαλβανικά σύνορα την Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου. Οι αστυνομικοί της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης κατάφεραν να τον ταυτοποιήσουν χθες το μεσημέρι για την υπόθεση της δολοφονίας του 19χρονου Άλκη. Όταν αναζήτησαν το όνομά του στη βάση δεδομένων της ΕΛ.ΑΣ. διαπίστωσαν με έκπληξη ότι το προηγούμενο βράδυ ταξίδεψε για την Αλβανία.

Ο 20χρονος είναι στενός φίλος του 23χρονου Αλβανού που έχει συλληφθεί και κρατείται στο Αστυνομικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης για τη δολοφονία του Άλκη ενώ οι δυο τους φέρεται να ανήκουν στον ίδιο σύνδεσμο οπαδών. Τον Μάρτιο του 2019 είχαν επιτεθεί από κοινού σε δύο οπαδούς του Άρη, στο ίδιο σημείο που δολοφονήθηκε ο Άλκης. Τότε η Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Βίας στους Αθλητικούς Χώρους τον είχε ταυτοποιήσει ως δράστη για την επίθεση και σχημάτισε σε βάρος του δικογραφία.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά για τον 20χρονο θα εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης.

Η καταγγελία Κούγια και οι διαψεύσεις

Τη νέα διάσταση στις έρευνες που πραγματοποιούνται για την εξιχνίαση της σοκαριστικής δολοφονίας του 19χρονου Άλκη, έδωσε το πρωί του Σαββάτου ο συνήγορος της οικογένειας του θύματος, Αλέξης Κούγιας.

Ο Αλέξης Κούγιας ανέφερε: «Εμένα χθες μου ήρθε μια είδηση που με έχει συγκλονίσει. Μου έστειλαν μια φωτογραφία και σοκαρίστηκα. Είδα για πρώτη φορά τον φερόμενο ως δολοφόνο του Άλκη. Δίπλα του είναι ο γιος μιας ανώτερης αξιωματικού του Τμήματος Αθλητικής Βίας της Θεσσαλονίκης. Θα την θέσω υπόψη του ανακριτή τη φωτογραφία αυτή».

«Δεν μπορώ να πιστέψω ότι υπάρχει άνθρωπος που μπορεί να πιστέψει ότι υπάρχει προσπάθεια συγκάλυψης αυτού του τραγικού εγκλήματος ή οποιουδήποτε άλλου» τόνισε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου, αναφερόμενος στις δηλώσεις του συνηγόρου της οικογενείας του 19χρονου, Αλέξη Κούγια, ότι ενδέχεται να υπάρξει απόπειρα συγκάλυψης και ανέφερε πως πρέπει ο κ. Κούγιας να εξηγήσει τι υπονοεί.

Την ίδια ώρα, η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης διαψεύδει τον Αλέξη Κούγια, αναφέροντας ότι δεν έχει υπηρετήσει γυναίκα αξιωματικός στο Τμήμα Αθλητικής Βίας εδώ και τρία χρόνια.

«Σχετικά με δημοσιεύματα που αφορούν σε αστυνομικό που υπηρετεί σε θέση ευθύνης στην Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Βίας στους Αθλητικούς Χώρους, ανακοινώνεται ότι κατά τα τελευταία τρία τουλάχιστον έτη δεν υπηρετούσε, ούτε και υπηρετεί γυναίκα αξιωματικός στη συγκεκριμένη υπηρεσία», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση και προστίθεται πως «για την ανθρωποκτονία του 19χρονου, οι έρευνες συνεχίζονται και για οποιαδήποτε εξέλιξη θα ακολουθήσει νεότερη ενημέρωση».

Οι καταγγελίες του φερόμενου ως αστυνομικού

Υπενθυμίζεται ότι η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης ενημέρωσε την Παρασκευή τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης σχετικά με τις υπό καθεστώς ανωνυμίας καταγγελίες, τις οποίες έκανε σε αθλητικό ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης, άτομο που δήλωσε ότι φέρει την ιδιότητα του αστυνομικού, καθώς και ότι έχει γνώση σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των περιστατικών οπαδικής βίας από την αστυνομία.

Ο φερόμενος ως αστυνομικός δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό Metropolis Θεσσαλονίκης: «Είναι οι εντολές που δεχόμαστε από τους ανωτέρω, γιατί όταν σταματήσουν να εργάζονται στο Σώμα, έχουν βλέψεις για να αναλάβουν θέσεις στις ΠΑΕ».

«Μαζί με τα νερά στα σακίδια της ομάδας είχαμε βρει καπνογόνα και πιστόλια ευθείας βολής, αυτά που μπορούν να σκοτώσουν» όπως καταγγέλλει. «Είμαι απόλυτος σε αυτό που λέω και αν μας ακούει κάποιος εισαγγελέας, τα γνωρίζει αυτά» τόνισε.

«Ήμουν παρών κατά την είσοδο της ομάδας στα αποδυτήρια γιατί είχα δεχτεί σαφή εντολή» και συνεχίζει λέγοντας ότι μετά ήρθαν τρεις οργανωμένοι οπαδοί της ομάδας και πήραν τα σακίδια.

Σε ερώτηση αν η ομάδα μέσα σε σάκους, με την ένδυση των ποδοσφαιριστών βάζει όπλα, κλπ τα οποία παραλαμβάνουν στην συνέχεια μέσα στο γήπεδο, οργανωμένοι οπαδοί, ο αστυνομικός τόνισε: «Ακριβώς, Χωρίς εμείς να έχουμε κάποια εντολή να εμποδίσουμε την είσοδο αυτών των φονικών όπλων στο γήπεδο. Όπως και εισχωρούν».

Σημείωσε δε, ότι όταν το ανέφερε στους ανωτέρους του, η απάντηση ήταν ότι «θα πάτε στο Σουφλί και εσύ και ο συνάδελφος που είχες δίπλα σου». «Είναι μεγάλα τα συμφέροντα, που παίζουν οι ανώτατοι αρχηγοί της αστυνομίας» υποστήριξε.

Σε «κλοιό» οι σύνδεσμοι οπαδών

Στη σκιά όλων αυτών των εξελίξεων και καταγγελιών, υπενθυμίζεται ότι στην έρευνα για την υπόθεση της δολοφονίας του 19χρονου Άλκη μπαίνει και η ΕΥΠ.

Την ίδια ώρα, η αστυνομία σε ένα μπαράζ αστυνομικών εφόδων έχει κάνει «φύλλο και φτερό» συνδέσμους οπαδών ομάδων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, από όπου βγήκαν στο φως έβγαλαν στο φως, μαχαίρι, τσεκούρια και άλλα παρόμοια εργαλεία που μπορούν να μετατραπούν σε φονικά όπλα.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος ξεκαθάρισε ότι «οι έλεγχοι στους συνδέσμους φιλάθλων είναι συνεχείς» και ότι «οι παράνομοι θα κλείνουν».

«Είναι δεδομένη η απόφαση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της Ελληνικής Αστυνομίας, οι έλεγχοι στους συνδέσμους φιλάθλων να είναι συνεχείς», ανέφερε μιλώντας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1 την Παρασκευή ο κ. Θεοδωρικάκος και συνέχισε:

«Όσοι λειτουργούν παρανόμως θα κλείνουν. Ο νόμος είναι νόμος και ισχύει για όλους σε όλη τη χώρα. Πολιτεία και αθλητικοί παράγοντες οφείλουμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να μπει τέλος στο χουλιγκανισμό μέσα και έξω από τα γήπεδα. Είναι ζήτημα πολιτισμού και ανθρωπιάς».

Εισαγγελία Αρείου Πάγου: Στο «κάδρο» το κακούργημα της εγκληματικής οργάνωσης

Εξονυχιστικούς και συστηματικούς ελέγχους σε «λέσχες φιλάθλων», σε συνδέσμους, εντευκτήρια κλπ, προκειμένου να διακριβωθεί η νομιμότητα της λειτουργίας τους, καθώς και η διερεύνηση τέλεσης εγκλημάτων που διώκονται αυτεπάγγελτα ζητά η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου προς τους εισαγγελείς Πρωτοδικών της χώρας.

Με αφορμή τα πρόσφατα θλιβερά περιστατικά έξαρσης της βίας, με αποκορύφωμα την εν ψυχρώ δολοφονία του 19χρονου Άλκη στη Θεσσαλονίκη, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ζαχαρίας Κοκκινάκης, αρμόδιος για θέματα αθλητισμού, με εγκύκλιο που εξέδωσε θέτει σε εγρήγορση τους συναδέλφους του και βάζει στο «κάδρο» των ερευνώμενων αδικημάτων, όταν αυτά τελούνται από περισσότερα πρόσωπα, και το κακούργημα της εγκληματικής οργάνωσης.

Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στην εγκύκλιο στο ρόλο των σωματείων των ομάδων, τις αποκαλούμενες «λέσχες φιλάθλων» και τις ποινικές ευθύνες που απορρέουν από την παράνομη λειτουργία τους, τονίζοντας ότι όσες εξ αυτών λειτουργών χωρίς την άδεια της αστυνομικής αρχής, οι υπεύθυνοι τιμωρούνται με βάση τις διατάξεις του Ποινικού Κώδικα.

Και αυτό, διότι όπως σημειώνει ο εισαγγελέας: «Έχει παρατηρηθεί ότι ομάδες δραστών ιδιαίτερα σοβαρών εγκλημάτων βίας, τελουμένων από "οπαδικά" κίνητρα, ή με επίφαση αθλητικό υπόβαθρο, έχουν ενταχθεί "ως φίλαθλοι" σε λέσχες φιλάθλων, ενώ γραφεία και εντευκτήρια, λειτουργούντα προφανώς παράνομα, αποτελούν "ορμητήρια" των δραστών αυτών για την τέλεση τέτοιων πράξεων και χώρους απόκρυψης όπλων».

Ο κ. Κοκκινάκης επισημαίνει στην εγκύκλιό του ότι «ενόψει των μέτρων περιορισμού του αριθμού των φιλάθλων στους αθλητικούς χώρους, η τέλεση εγκλημάτων βίας με αθλητικό υπόβαθρο έχει μεταφερθεί εκτός των αθλητικών χώρων, ενώ, σε ορισμένες περιπτώσεις, δράστες με "οπαδικά" κίνητρα ή επικαλούμενοι τέτοια κίνητρα, διαπράττουν σοβαρά εγκλήματα κατά της ζωής, της σωματικής ακεραιότητας των πολιτών, ληστείες, παραβάσεις του νόμου περί όπλων, ναρκωτικών».

Και ως εκ τούτου «η δραστική αντιμετώπιση αυτής της μορφής εγκληματικότητας είναι επιτακτική ανάγκη» ώστε να μην μένουν «ορφανές» τέτοιου είδους δικογραφίες και να μην καταλήγουν στο «αρχείο αγνώστων δραστών».

Για το λόγο αυτό ζητά από τους εισαγγελείς με την αξιοποίηση όλων των νόμιμων μέσων να προχωρούν στην άμεση ταυτοποίηση των δραστών και αν μεν πρόκειται για πλημμελήματα να ακολουθείται η αυτόφωρη διαδικασία και να παραπέμπονται αμέσως στο εδώλιο, ενώ αν πρόκειται για οργανωμένο σχέδιο με περισσότερους δράστες να ερευνάται αν η αξιόποινη συμπεριφορά τους οδηγεί σε εγκληματική οργάνωση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ