ΕΛΛΑΔΑ

Αποκαλύφθηκε κύκλωμα που διακινούσε παιδιά με έδρα την Ελλάδα - Όλες οι λεπτομέρειες της δράσης του

Αποκαλύφθηκε κύκλωμα που διακινούσε παιδιά με έδρα την Ελλάδα - Όλες οι λεπτομέρειες της δράσης του
Οι Αρχές μέχρι στιγμής έχουν ταυτοποιήσει επτά παράνομες διακινήσεις ανηλίκων AP Photo/Thanassis Stavrakis

Μπροστά σε ένα κύκλωμα παράνομης διακίνησης μικρών παιδιών βρέθηκαν οι ελληνικές αρχές στη μεγάλη επιχείρηση που έκαναν πριν από δύο ημέρες στο κέντρο της Αθήνας μαζί με τη Europol. 

Όπως αποκαλύπτει το CNN Greece, για πρώτη φορά στη χώρα μας εντοπίστηκε κύκλωμα με έδρα τη Γερμανία και παρακλάδια στην Ελλάδα, που μετέφερε ανήλικα έναντι αδράς αμοιβής από την Ελλάδα στη Γερμανία.

Η πληροφορία που είχε φθάσει αρχικά και κινητοποίησε τις Αρχές ασφαλείας των δύο χωρών ήταν ότι μία γυναίκα από τη Συρία υποδύεται τη μητέρα μικρών παιδιών και τα μεταφέρει παράνομα από την Ελλάδα στη Γερμανία.

Η έρευνα απέδειξε ότι ο αρχηγός του κυκλώματος, ο οποίος διέθετε διαμέρισμα στον Άγιο Παντελεήμονα, παραλάμβανε τα παιδιά, ηλικίας μέχρι 7 ετών, από τους γονείς τους και αφού τα φιλοξενούσε για λίγες ημέρες στο διαμέρισμά του, τα έδινε στη γυναίκα-μεταφορέα, η οποία χρησιμοποιούσε τα χαρτιά των δικών της παιδιών και προσποιούμενη τη μητέρα τους, είτε μέσω αεροδρομίων, είτε ακτοπλοϊκών γραμμών, τα μετέφερε στη Γερμανία.

Πού κατέληγαν αυτά τα παιδιά παραμένει άγνωστο, ενώ η ελπίδα των γονιών τους ήταν να καταφέρουν να πληρώσουν στο κύκλωμα από 500 έως 1.500 ευρώ, για να προμηθευτούν πλαστά έγγραφα και ίσως να μπορέσουν σε άγνωστο όμως χρόνο να ταξιδέψουν και εκείνοι στη Γερμανία.

Οι Αρχές μέχρι στιγμής έχουν ταυτοποιήσει επτά παράνομες διακινήσεις ανηλίκων.

Σε μεγάλη επιχείρηση του Τμήματος Αλλοδαπών συνελήφθη ο αρχηγός της οργάνωσης, ένας 41χρονος Σύρος, ενώ έχει εκδοθεί ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης για ένα άτομο ακόμη.

Η έρευνα της Europol για το εάν το συγκεκριμένο κύκλωμα έχει παρακλάδια και σε άλλες χώρες θα συνεχιστεί, ενώ και η Διεύθυνση Αλλοδαπών στη χώρα μας αναζητά και άλλα πρόσωπα εμπλεκόμενα στην υπόθεση, αλλά και τον ακριβή αριθμό των παιδιών που μπορεί να μεταφέρθηκαν από το κύκλωμα σε χώρες της Ευρώπης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ