ΕΛΛΑΔΑ

Τραγωδία στα Καλάβρυτα: Ποιοι ήταν οι τρεις ορειβάτες που σκοτώθηκαν στον Χελμό

Τραγωδία στα Καλάβρυτα: Ποιοι ήταν οι τρεις ορειβάτες που σκοτώθηκαν στον Χελμό
Οι εκτιμήσεις για τα αίτια της τραγωδίας Πηγή: kalavrytanews.com

Τα αποτελέσματα της ιατροδικαστικής εξέτασης αναμένεται να προσδιορίσουν τα ακριβή αίτια του θανάτου των τριών αναρριχητών, που εντοπίστηκαν νεκροί το απόγευμα της Κυριακής στην περιοχή «Ύδατα Στυγός», κοντά στο Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων

Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, ένας από τους πιο έμπειρους αναρριχητές της χώρας ήταν ο 56χρονος Γιάννης Τορέλλι που βρέθηκε νεκρός, μαζί με δύο φίλους του, σε δύσβατη περιοχή κοντά στο χιονοδρομικό κέντρο Καλαβρύτων.

Ο άτυχος άνδρας είχε διακριθεί πολλές φορές στην αναρρίχηση, συμμετέχοντας σε πρωταθλήματα, ενώ ήταν ένα από τα πιο ενεργά και δραστήρια μέλη του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου Πατρών.

Ο δεύτερος που εντοπίστηκε νεκρός είναι ο Παναγιώτης Τέκος, προϊστάμενος του ΕΛΓΑ στην Κορινθία και μόνιμος κάτοικος Πατρών.

Νεκρός είναι και ο Αθανάσιος Σωτηρόπουλος, μέλος του Ορειβατικού Συλλόγου Πατρών με μεγάλη εμπειρία στην αναρρίχηση.

Οι εκτιμήσεις για τα αίτια της τραγωδίας

Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα από τα ενδεχόμενα που εξετάζεται, όσον αφορά τα αίτια της τραγωδίας, είναι οι τρεις άνδρες να παρασύρθηκαν από χιονοστιβάδα σε απόσταση περίπου δύο χιλιομέτρων από τις εγκαταστάσεις του χιονοδρομικού.

Ήδη από τις 11:00 περίπου το πρωί της Κυριακής οι έρευνες των ομάδων διάσωσης της Πυροσβεστικής, εθελοντών και προσωπικού του χιονοδρομικού είχαν επικεντρώσει τις προσπάθειες εντοπισμού των τριών αναρριχητών σε μία περιοχή περίπου τρία χιλιόμετρα μακριά από το χιονοδρομικό κέντρο.

Λίγη ώρα αργότερα, με την βοήθεια δύο ελικοπτέρων του ενιαίου κέντρου συντονισμού έρευνας - διάσωσης, και της Πυροσβεστικής εντοπίστηκαν αρχικά αντικείμενα των τριών αναρριχητών και κατόπιν οι σοροί τους. Στην συνέχεια ακολούθησε επιχείρηση για την μεταφορά των τριών σορών από την δύσβατη περιοχή.

Το χρονικό

Οι τρεις αναρριχητές ηλικίας 56, 49 και 40 ετών είχαν ξεκινήσει χθες από το χιονοδρομικό κέντρο, προκειμένου να προσεγγίσουν μία οθροπλαγιά, στην περιοχή «Μαυρολίμνη».

Όταν όμως οι υπεύθυνοι του χιονοδρομικού κέντρου διαπίστωσαν ότι οι αναρριχητές δεν είχαν επιστρέψει, τότε επιχείρησαν να επικοινωνήσουν μαζί τους, αλλά δεν απαντούσαν στις τηλεφωνικές κλήσεις τους.

Αμέσως μετά ξεκίνησε η επιχείρηση του εντοπισμού τους, στην οποία συμμετείχαν πυροσβέστες με την ορειβατική ομάδα έρευνα και διάσωσης της 6ης ΕΜΑΚ, από την Πάτρα, ειδικό ερπυστριοφόρο όχημα, ομάδα χειριστών εναέριων συστημάτων μη επανδρωμένων αεροσκαφών εθελοντές και δύο ελικόπτερα.

Στο πλαίσιο της τεράστιας επιχείρησης στην ευρύτερη περιοχή των Καλαβρύτων εντοπίστηκαν χωρίς τις αισθήσεις τους σε περιοχή που εντοπίζεται περίπου τρία χιλιόμετρα από το Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων, και συγκεκριμένα στα Υδατα Στυγός.

Όπως είπε στο CNN Greece, ο δημοσιογράφος του Καλάβρυτα News, Νίκος Κυριαζής, ο οποίος βρέθηκε στο πεδίο των επιχειρήσεων μαζί με την 6η ΕΜΑΚ Πάτρας, οι τρεις άνδρες βρέθηκαν σε κοντινή απόσταση μεταξύ τους.

Όπως ανέφερε στο CNN Greece ο πρόεδρος του Συλλόγου Ορειβασίας-Χιονοδρομίας & αναρρίχησης Καλαβρύτων, Χαρίλαος Ερμίδης, η περιοχή της «μαυρολίμνης» όπου εντοπίστηκαν οι άτυχοι αναρριχητές είναι ένα εξαιρετικά δύσκολο σημείο για αναρρίχηση, καθώς πρόκειται για αχαρτογράφητη περιοχή.

Σημείωσε μάλιστα ότι αυτήν την εποχή, οι θερμοκρασίες στην περιοχή κινούνται μεταξύ -37 με -40 βαθμούς Κελσίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ