ΕΛΛΑΔΑ

Μπακογιάννη για γηροκομείο Χανίων: Οι αποκαλύψεις είναι εφιαλτικές - Είναι η ώρα της κάθαρσης

Μπακογιάννη για γηροκομείο Χανίων: Οι αποκαλύψεις είναι εφιαλτικές - Είναι η ώρα της κάθαρσης
«Οι αποκαλύψεις για το έγκλημα στο γηροκομείο Χανίων είναι εφιαλτικές» τονίζει η Ντόρα Μπακογιάννη cretapost.gr

Ανάρτηση στον προσωπικό της λογαριασμό στο Facebook έκανε η βουλευτής Χανίων, Ντόρα Μπακογιάννη, σχετικά με την υπόθεση του γηροκομείου Χανίων, που μετά τις τελευταίες εξελίξεις, έχει έρθει ξανά στην επικαιρότητα μετά τις αρχικές καταγγελιές, τον περασμένο Απρίλιο, για τα όσα συνέβαιναν εκεί.

Πιο αναλυτικά η Ντόρα Μπακογιάννη σχολιάζει χαρακτηριστικά «Οι αποκαλύψεις για το έγκλημα στο γηροκομείο Χανίων είναι εφιαλτικές. Οι Κρητικοί, και όλοι οι Έλληνες, τιμούμε και φροντίζουμε τους γονείς και τους παππούδες μας. Είναι κομμάτι της ταυτότητας μας. Είναι η ώρα της δικαιοσύνης και της κάθαρσης».

Υπενθυμίζεται πως στον εισαγγελέα Χανίων οδηγήθηκαν την Τετάρτη επτά άτομα του γηροκομείου Χανίων, οι οποίοι κατηγορούνται για κακουργηματικές πράξεις και σε βάρος των οποίων είχαν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης.

Πρόκειται για τις ιδιοκτήτριες μητέρα και κόρη, δύο γιατρούς, τρεις νοσηλευτές και διοικητικό προσωπικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες του cretapost, διώκονται για ανθρωποκτονίες κατ' εξακολούθηση, απάτες άνω των 120 χιλιάδων ευρώ, παραποίηση εγγράφων, πλαστογραφίες και άλλα αδικήματα.

Η έρευνα ξεκίνησε μετά από καταγγελίες πρώην εργαζόμενων στη δομή για βασανιστήρια και κακομεταχείριση των γερόντων στη δομή, ενώ με βάση τις καταγγελίες αυτές διατάχθηκαν και εκταφές θανόντων μέσα στο γηροκομείο.

Αποκαλυπτικά είναι τα όσα έρχονται στο φως της δημοσιότητας για την δράση της εγκληματικής οργάνωσης, όπως έχει χαρακτηριστεί από τις δικαστικές αρχές, η οποία εδώ και 12 χρόνια δεν δίσταζε να οδηγεί στο θάνατο ηλικιωμένους που ήταν σε μονάδα φροντίδας με σκοπό τα μέλη της να τους αρπάζουν τα χρήματά τους.

Μετά από εντολή του εισαγγελέα, οι αρχές ασφαλείας στην Κρήτη άρχισαν προκαταρκτική έρευνα και συνολικά 37 άτομα που εργάζονταν στο συγκεκριμένο κέντρο φιλοξενίας ηλικιωμένων θα έρθουν αντιμέτωπα με την Δικαιοσύνη, ενώ επτά άτομα συνελήφθησαν.

Από την έρευνα της αστυνομίας προέκυψε ότι οι κατηγορούμενοι έφταναν στο σημείο να μην δίνουν τροφή στους ηλικιωμένους και να τους αφήνουν νηστικούς, ενώ σε εκείνους που δεν μπορούσαν να εξυπηρετούνται τους έδιναν σε ελάχιστο χρονικό διάστημα την τροφή τους με αποτέλεσμα πολλές φορές να φτάνουν μέχρι και τον πνιγμό.

Επίσης έπλεναν τα ρούχα των ηλικιωμένων σπανία και απουσίαζε σχεδόν καθημερινά η φροντίδα σε θέματα υγιεινής και καθαριότητας.

Το πιο ανατριχιαστικό όμως είναι ότι αρκετά συχνά χρησιμοποιούσαν την μέθοδο της μηχανικής καθήλωσης στους ηλικιωμένους που σημαίνει ότι ολόκληρα εικοσιτετράωρα ηλικιωμένοι έμεναν δεμένοι με ιμάντες είτε στα αναπηρικά αμαξίδια είτε στα κρεβάτια τους.

Επίσης τους χορηγούσαν ισχυρά ηρεμιστικά με αποτέλεσμα τα θύματα να είναι μονίμως σε λήθαργο και να χάνουν έτσι κάθε επαφή με το περιβάλλον τους. Και μέσα σε όλα αυτά τα εφιαλτικά θα πρέπει να προσθέσει κανείς τις μαρτυρίες ότι ηλικιωμένοι έπεφταν θύματα βίας σωματικής από τους υπαλλήλους της δομής.

Από την έρευνα της αστυνομίας προέκυψε ότι γιατρός που συνεργαζόταν με την συγκεκριμένη δομή έδινε ψεύτικα πιστοποιητικά θανάτου αναφέροντας ψευδώς ότι ο ηλικιωμένος είχε πεθάνει λόγο ανακοπής καρδιάς ενώ η πραγματικότητα ήταν άλλη και δεν αποκλείεται ο θάνατος να είχε προέλθει από το βασανισμό ή από την μη σωστή παροχή των φαρμάκων στον ηλικιωμένο.

Η αστυνομία εκτιμά ότι το συγκεκριμένο κύκλωμα δρούσε για περίπου 12 χρόνια ενώ είχε συνταγογραφήσει παράνομα φάρμακα το ύψος των οποίων ξεπερνούσε τα 3 εκατομμύρια ευρώ. Η αστυνομία των Χανίων έκανε έφοδο στα σπίτια των συλληφθέντων και μάλιστα στο σπίτι μιας από τους κατηγορούμενους εντόπισε περίπου 16.000 ευρώ, αλλά και χρυσές βέρες που δεν αποκλείουν οι αστυνομικοί να ανήκαν σε κάποιους ηλικιωμένους. Επίσης σε σπίτι άλλης κατηγορουμένης βρέθηκαν περίπου 70.000 ευρώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ