ΕΛΛΑΔΑ

Στα δικαστήρια ο Δημήτρης Λιγνάδης - Διακοπή ζητά ο Κούγιας για ένα μήνα

Στα δικαστήρια ο Δημήτρης Λιγνάδης - Διακοπή ζητά ο Κούγιας για ένα μήνα
Στα δικαστήρια έφτασε ο Δημήτρης Λιγνάδης ΙΝΤΙΜΕ

Στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας έφτασε λίγο μετά τις 9 το πρωί της Παρασκευής ο Δημήτρης Λιγνάδης

Σε δηλώσεις ο συνήγορος του κατηγορουμένου Αλέξης Κούγιας είπε ότι θα ζητήσει διακοπή της δίκης για ένα μήνα λόγω φόρτου εργασίας, ωστόσο αναμένεται η τελική απόφαση από το δικαστήριο.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κούγιας:

«Επιθυμούμε διακαώς τη διεξαγωγή της δίκης, αλλά σήμερα θα ζητήσω διακοπή λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων. Να κάνουμε δίκη με όλους τους κανόνες της δίκαιης δίκης, αν είναι αθώος να αθωωθεί, αν είναι ένοχος να τιμωρηθεί. Η υπόθεση δεν έχει θέμα άμεσης εκδίκασης, έχουμε ακόμα έξι μήνες περιθώριο».

Πάντως, το αίτημα για ενδεχόμενη διακοπή της δίκης προκάλεσε σφοδρή αντίδραση από την πλευρά των θυμάτων της υπόθεσης που περιμένουν να καταθέσουν για τα όσα βίωσαν στα χέρια του «χειριστικού κακοποιητή τους», όπως τον έχουν χαρακτηρίσει.

Σημειώνεται πως ο πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου κατηγορείται για τέσσερις υποθέσεις βιασμού ανηλίκων ή νεαρών ανδρών.

Οι καταγγελλόντες φέρονται αποφασισμένοι να περιγράψουν με κάθε λεπτομέρεια στους τακτικούς και λαϊκούς δικαστές όσα υπέστησαν από την «εγκληματική δράση» του κατηγορουμένου, όπως αυτή αποτυπώνεται στο παραπεμπτικό βούλευμα, επιδιώκοντας,όπως έχουν δηλώσει, την καταδίκη του άλλοτε κοινωνικά ισχυρού και καλλιτεχνικά καταξιωμένου Δημήτρη Λιγνάδη, όχι μόνο για την προσωπική τους δικαίωση, αλλά κυρίως για να μπει ένα τέλος στην «ποινικά κολάσιμη χρονίζουσα δράση του».

Σε βάρος του Δημήτρη Λιγνάδη, ο οποίος μετήχθη χθες Πέμπτη από τις φυλακές Τρίπολης στις φυλακές Κορυδαλλού, πρόκειται να καταθέσουν πάνω από 20 μάρτυρες κατηγορίας, με τον ίδιο να επιμένει ότι η όλη υπόθεση είναι «κατασκευασμένη», και οι μάρτυρες «στρατευμένοι», δείχνοντας ως «ηθικό αυτουργό» το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών.

Το χρονικό της αποκαθήλωσης

Η αποκαθήλωση του πρώην καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού θεάτρου άρχισε ουσιαστικά μετά τη συγκλονιστική συνέντευξη του Νίκου Σ. στο 2020mag στις 6 Φεβρουαρίου 2021, όπου περιέγραψε τη σεξουαλική κακοποίησή του με χρήση μεταλλικής ράβδου, σε ηλικία 19 ετών, «φωτογραφίζοντας» τον Δ. Λιγνάδη.Την ίδια κιόλας ημέρα, ο Δ. Λιγνάδης παραιτείται από τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, κάνοντας λόγο για «τοξικό κλίμα φημών, υπονοούμενων, διαρροών και αναφορών» γύρω από το πρόσωπό του, «χωρίς να έχει υπάρξει οποιαδήποτε επίσημη καταγγελία».

Δύο μόλις εικοσιτετράωρα μετά, μία απόφοιτος του Αρσακείου σε συνέντευξή της και πάλι στο 2020mag αποφασίζει να αναφερθεί ονομαστικά στον Δ. Λιγνάδη, υποστηρίζοντας πως την προσέγγισε ερωτικά όταν ήταν 16 ετών και της ζητούσε να πάει σπίτι του, λέγοντάς της ότι είναι ξεχωριστή.

Οι καταγγελίες συνεχίζονται με τον 35χρονο πλέον Χ. Π. να αποκαλύπτει στις 16 Φεβρουαρίου 2021 μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή πως γνωστός ηθοποιός τον παρενόχλησε σεξουαλικά όταν ήταν 14 ετών.

Την επόμενη ημέρα, στις 17 Φεβρουαρίου, ο Β. Κ., ο πρώτος που κινήθηκε νομικά εναντίον του κατηγορούμενου υποβάλλοντας μήνυση στις 5 Φεβρουαρίου, σε συνέντευξή του στην Ελεονώρα Μελέτη κατονομάζει τον Δ. Λιγνάδη ως τον κακοποιητή του.

Ο ίδιος συγκλονίζει περιγράφοντας τόσο τον δικό του βιασμό όσο και το «modus operandi» που χρησιμοποιούσε, όπως δέχεται και το κατηγορητήριο- ο Δ. Λιγνάδης, προκειμένου να χειραγωγεί και να αποπλανεί ανήλικους, «χτίζοντας μαζί τους σχέση εμπιστοσύνης αλλά και εξάρτησης, εκμεταλλευόμενος την κοινωνική, επαγγελματική και οικονομική του θέση για να τους δελεάσει, αλλά και τη δική τους ευάλωτη οικονομικά και κοινωνικά θέση».

Ο Β. Κ. υποδεικνύει μάλιστα και τη μάρτυρα «κλειδί» για την υπόθεση, μία 41χρονη σήμερα γυναίκα, η οποία κατέθεσε πως έβλεπε να μπαινοβγαίνουν ανήλικα στο σπίτι του Λιγνάδη, ότι το 2005 την είχε επισκεφτεί με έναν ανήλικο στην Πάρο και πως όταν το 2016, του είπε, όπως υποστηρίζει, ότι «είναι παιδόφιλος» εκείνος την απείλησε ότι θα της τινάξει τα μυαλά στον αέρα αν μιλούσε στις αρχές.

Αν και τα περιγραφόμενα αδικήματα στην πρώτη μήνυση του Β.Κ είχαν υποπέσει σε παραγραφή εντούτοις οι εισαγγελείς Πρωτοδικών Κώστας Σπυρόπουλος και Νίκος Στεφανάτος άρχισαν να ερευνούν την υπόθεση και να καλούν μάρτυρες για κατάθεση. Ανάμεσα τους ήταν και ένας νεαρός, ο οποίος κατέθεσε ότι σε ηλικία 17 ετών κακοποιήθηκε σεξουαλικά από τον σκηνοθέτη στην Επίδαυρο, όπου είχαν πάει μαζί για την παράσταση που σκηνοθετούσε.

Στις 19 Φεβρουαρίου 2021 ακόμη ένας νεαρός άνδρας μηνύει τον Δ. Λιγνάδη για βιασμό, όταν ήταν 14 ετών. Ο μηνυτής, Αιγυπτιακής καταγωγής που ζει το εξωτερικό περιέγραψε ότι το 2010 τον προσέγγισε ο σκηνοθέτης σε πλατεία του κέντρου και εκμεταλλευόμενος το ενδιαφέρον του για το θέατρο λίγες ημέρες μετά τον έπεισε να πάνε στο διαμέρισμά του στο Μεταξουργείο, όπου και τον βίασε.

Στις 20 Φεβρουαρίου, ο Δ. Λιγνάδης συλλαμβάνεται κατόπιν σχετικού εντάλματος που εκδόθηκε σε βάρος του για το κακούργημα του «βιασμού κατά συρροή» και οδηγείται ενώπιον της Δικαιοσύνης για να απολογηθεί. Λαμβάνει προθεσμία για να προετοιμάσει την υπερασπιστική του γραμμή.Τελικά ξημερώματα της 26ης Φεβρουαρίου 2021 και μετά από μια μαραθώνια και εξαντλητική διαδικασία ο Δ. Λιγνάδης κρίνεται προφυλακιστέος με τη σύμφωνη γνώμη της 19ης ανακρίτριας Π.Μπότση και της εισαγγελέως.

Στο ένταλμα προσωρινής κράτησης που εκδόθηκε σε βάρος του τονιζόταν ότι «η φύση και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των αδικημάτων αυτών σε συνδυασμό με τους χρόνους τέλεσής τους, που απέχουν μεταξύ τους 5 χρόνια, αλλά και ο τρόπος που τελέσθηκαν, καταδεικνύει εμμονή, επαναλαμβανόμενη συμπεριφορά και σταθερή εγκληματική ροπή του κατηγορουμένου στην τέλεση συναφών αδικημάτων κατά της γενετήσιας ελευθερίας», για το λόγο αυτό διατάσσεται η προφυλάκιση, διότι «αν αφεθεί ελεύθερος είναι πολύ πιθανό να διαπράξει και άλλες αξιόποινες πράξεις, σε κάθε δε περίπτωση, ομοειδείς με την κακουργηματική πράξη του βιασμού κατά συρροή».

Λίγες ημέρες μετά την προφυλάκιση του σκηνοθέτη ακόμη ένας άνδρας καταθέτει μήνυση στην Εισαγγελία υποστηρίζοντας ότι το 2018, όντας ενήλικας, βιάστηκε στο διαμέρισμα του κατηγορουμένου. Είχαν γνωριστεί στην πλατεία Αγίου Παύλου και όπως ανέφερε ο μηνυτής, ο Δ.Λιγνάδης τον νάρκωσε και στη συνέχεια τον κακοποίησε σεξουαλικά.

Στο μεταξύ στο πλαίσιο της κύριας ανάκρισης που ακολούθησε αναμεσα στους μάρτυρες εξετάστηκε ένας νεαρός άνδρας, ο οποίος επίσης κατήγγειλε ότι σε ηλικία 17 ετών κακοποιήθηκε σεξουαλικά από τον σκηνοθέτη.

Τον νεαρό φιλοξενούσε ο κατηγορούμενος στο διαμέρισμά του στο Μεταξουργείο και σύμφωνα με την καταγγελία ο Δ.Λιγνάδης τον «ψάρεψε» στο δρόμο και του παρείχε στέγη. Αυτές οι δύο νέες καταγγελίες ερευνήθηκαν από την ανακρίτρια και τελικά ενσωματώθηκαν στο βαρύ κατηγορητήριο που σχηματίστηκε για τον κατηγορούμενο.

Στις 3 Δεκεμβρίου 2021 το αρμόδιο Δικαστικό Συμβούλιο Συμβούλιο ακολουθώντας την εισαγγελική πρόταση εξέδωσε ομόφωνο βούλευμα, με το οποίο ο άλλοτε προβεβλημένος ηθοποιός και σκηνοθέτης παραπέμφθηκε να δικαστεί στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο με την κατηγορία του «βιασμού κατά συρροή».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ