ΕΛΛΑΔΑ

Ντοκουμέντο από το γηροκομείο - «κολαστήριο»: Πώς έκρυβαν τους γέροντες κατά τους ελέγχους των Αρχών

Ντοκουμέντο από το γηροκομείο - «κολαστήριο»: Πώς έκρυβαν τους γέροντες κατά τους ελέγχους των Αρχών
Το Σάββατο (12/02) ξεκινούν οι απολογίες ενώπιον του ανακριτή των συλληφθέντων CNN GREECE

Φωτογραφικό ντοκουμέντο που προέρχονται από βιντεοληπτικό υλικό μέσα από το γηροκομείο - «κολαστήριο» των Χανίων πιστοποιεί τις περιγραφές ηλικιωμένων που έπεσαν θύματα και έφτασαν μέχρι το σημείο να κινδυνεύσουν να πεθάνουν από την ασιτία, ενώ σύμφωνα με το κατηγορητήριο τελικά δεν τα κατάφεραν και βρήκαν το θάνατο από την πείνα και τις κακουχίες.

Από την έρευνα που έγινε, διαπίστωσαν οι Αρχές ότι οι υπεύθυνοι τους Κέντρου Φιλοξενίας Ηλικιωμένων είχαν φτάσει στο σημείο να χρησιμοποιούν γυψοσανίδες, ώστε να κρύβουν τα παραπάνω δωμάτια, όταν γινόταν έφοδος και έλεγχος και μάλιστα έβαζαν τους ηλικιωμένους στην ταράτσα, για να μην δουν οι αρμόδιες υπηρεσίες ότι υπήρχαν υπεράριθμοι ηλικιωμένοι στο χώρο του γηροκομείου.

Πρώην υπάλληλοι δεν δίστασαν να μιλήσουν και να περιγράψουν πώς έβαζαν τις γυψοσανίδες μετά από εντολή της διοίκησης και πώς μετέφεραν όπως – όπως με τα αμαξίδια ή και με τα κρεβάτια τους ηλικιωμένους στην ταράτσα.

Την ίδια ώρα, πάντως, εκκρεμεί η έκθεση της Υπηρεσίας Ελέγχου Δαπανών Κοινωνικών Ασφαλίσεων, που θα δώσει περισσότερα στοιχεία για τις συνταγογραφήσεις φαρμάκων στους ηλικιωμένους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τους φακέλους των φιλοξενούμενων οι Αρχές εντόπισαν ότι σε άνδρα είχαν συνταγογραφήσει φάρμακα για την εμμηνόπαυση και σε γυναίκα για τον προστάτη. Άλλωστε, από την πρώτη στιγμή οι Αρχές ανακοίνωσαν ότι οι παράνομες συνταγογραφήσεις ξεπερνούσαν τα 3 εκατ. ευρώ.

Αύριο, Σάββατο (12/02) ξεκινούν οι απολογίες ενώπιον του ανακριτή των συλληφθέντων, με τη δικογραφία να ξεπερνά σε όγκο τα δύο μεγάλα χαρτόκουτα και τους κατηγορούμενους να υποστηρίζουν ότι έχουν εξηγήσεις για όλα και ότι θα τις δώσουν στο δικαστικό λειτουργό, για να αποδείξουν, όπως ισχυρίζονται, ότι δεν έκαναν τίποτα απ’ όσα κατηγορούνται.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ