ΕΛΛΑΔΑ

Πυξ Λαξ: Τι απαντούν για τον πρώην συνεργάτη τους που καταδικάστηκε για ασέλγεια 8χρονης

Πυξ Λαξ: Τι απαντούν για τον πρώην συνεργάτη τους που καταδικάστηκε για ασέλγεια 8χρονης
Η δίκη σε δεύτερο βαθμό αναμένεται να ξεκινήσει τις 11 Απριλίου χωρίς της παρουσία του ανήλικου κοριτσιού Unsplash/Magnus Lunay (Φωτ. αρχείου)

Μία ακόμα υπόθεση παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης κεντρίζει τα φώτα της δημοσιότητας με πρωταγωνιστή έναν 69χρονο ντράμερ, πρώην συνεργάτη των Πυξ Λαξ, που καταδικάστηκε για αποπλάνηση ενός 8χρονου κοριτσιού. Το πασίγνωστο συγκρότημα εξέδωσε ανακοίνωση για να διαχωρίσουν τη θέση τους, και να εκφράσουν την απόλυτη στήριξη στη μικρή.

Στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο, ο κατηγορούμενος ντράμερ κρίθηκε κατά πλειοψηφία ένοχος για αποπλάνηση ανηλίκου που δεν είχε συμπληρώσει τα 12 έτη και του επεβλήθηκε ποινή κάθειρξης 12 ετών, χωρίς ελαφρυντικά.

Ο 69χρονος, που έχει αποχωρίσει τα τελευταία χρόνια από τους Πυξ Λαξ, άσκησε έφεση και αφέθηκε ελεύθερος υπό τον όρο της εμφάνισής του στο πλησιέστερο στην κατοικία του Αστυνομικό Τμήμα, δύο φορές τον μήνα.

Η δίκη σε δεύτερο βαθμό αναμένεται να ξεκινήσει τις 11 Απριλίου χωρίς της παρουσία του ανήλικου κοριτσιού, όπως ορίζει ο νόμος.

Οι γονείς δηλώνουν αποφασισμένοι να μην αφήσουν την υπόθεση που -όπως τονίζουν με κάθε ευκαιρία- κατέστρεψε τις ζωές τους, και θα συνεχίσουν τον αγώνα μέχρι την οριστική καταδίκη του μουσικού.

«Επιτέλους έχει φτάσει σε ωριμότητα η κοινωνική κατάσταση στην Ελλάδα και να ανοίγουν τα στόματα. Σήμερα και με αυτές τις συνθήκες υπάρχει μια υπόθεση που δείχνει ότι διαχειρίστηκε σωστά η υπόθεση από τις αρχές. Το παιδί κατέθεσε πολύ ορθά με τρόπο που η κατάθεση να πληρεί όλα τα κριτήρια της διεθνούς βιβλιογραφίας και νομολογίας», είπε ο Παναγιώτης Παπαϊωάννου, δικηγόρος της οικογένειας.

Το χρονικό

H υπόθεση, που είδε το φως της δημοσιότητας με δημοσίευμα του Documento, ξεκίνησε όταν η 8χρονη τότε Α. ρωτήθηκε από τους γονείς της αν τυχόν ο 60χρονος τότε γείτονας της έχει ποτέ ζητήσει «να κάνει πράγματα που δεν ήθελε σχετικά με το σώμα της».

Το κορίτσι αποκάλυψε ότι «κάθε φορά που πήγαινε στο σπίτι του», της έβαζε παιδικές ταινίες και βίντεο κλιπ και όσο αυτή παρακολουθούσε, εκείνος «της έπιανε το πιπί και τον πωπό και κουνούσε τα δάχτυλά του», ενώ άλλες φορές ο τότε 60χρονος «της έπιανε το χέρι και το έβαζε στο πιπί του για να το χαϊδέψει», «ενώ χάϊδευε με τα χέρια του» το στήθος της.

Οι γονείς της Α. προβληματίστηκαν και ρώτησαν την κόρη τους αν συμβαίνει κάτι περίεργο μετά από την ξαφνική στάση ενός άλλου ζευγαριού της περιοχής το οποίο ξαφνικά απαγόρευσε στο παιδί του να παίζει στην αυλή του κατηγορούμενου.

Η συνέχεια δόθηκε στην Υποδιεύθυνση Ανηλίκων της ΓΑΔΑ, με τον μουσικό να κατηγορείται για το κακούργημα της αποπλάνησης ανηλίκου κάτω των 12 ετών. Ως κατηγορούμενος, αρνήθηκε τις κατηγορίες ισχυριζόμενος -μεταξύ άλλων- ότι το κορίτσι ήταν «καταθλιπτικό και χειριστικό», ότι του είχαν υποβληθεί όσα κατέθεσε και ότι «κάπου αλλού τα είχε δει» αυτά που κατήγγειλε σε βάρος του.

Μάλιστα, παρά την εμπεριστατωμένη εισαγγελική πρόταση για παραπομπή του κατηγορουμένου, η οποία απέδωσε βαρύνουσα σημασία εμπεριστατωμένη κατάθεση της ανήλικης, τον Μάρτιο του 2017 εκδόθηκε απαλλακτικό βούλευμα, το οποίο έκρινε ως ανεπαρκείς τις ενδείξεις για τα όσα είχαν καταγγελθεί. Ωστόσο ο εισαγγελέας εφετών, αξιολογώντας ως ανεπηρέαστο στον νόμο και ελλειμματικό το βούλευμα αυτό, επεσήμανε τα σφάλματά του και άσκησε έφεση, η οποίο οδήγησε σε παραπομπή του κατηγορουμένου τον Αύγουστο του 2017.

Η απάντηση των Πυξ Λαξ για την υπόθεση

Αναλυτικά η ανακοίνωση – απάντηση των Πυξ Λαξ:

«Θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα σε σχέση με χθεσινά και σημερινά δημοσιεύματα που σοκαρισμένοι είδαμε και αναφέρουν το όνομα της μπάντας. Οι Πυξ Λαξ ιδρύθηκαν το 1989 και ήταν ο Μπάμπης Στόκας, ο Φίλιππος Πλιάτσικας κι ο Μάνος Ξυδούς με εκπρόσωπο του συγκροτήματος το Νίκο Λώρη. Στα 30 και πλέον αυτά χρόνια έχουμε συνεργαστεί με εκατοντάδες μουσικούς και τεχνικούς.

Ο συγκεκριμένος μουσικός που αναφέρεται στα δημοσιεύματα έχει πάψει να συνεργάζεται με το συγκρότημα εδώ και 10 χρόνια. Από το Μάρτιο του 2012 για τελείως διαφορετικούς λόγους από αυτούς που κατηγορείται και στο διάστημα αυτό δεν έχει υπάρξει η οποιαδήποτε επαφή μαζί του. Όπως φυσικά δεν θα μπορούσαμε να γνωρίζουμε κάτι τόσο προσωπικό γι αυτόν αλλά και οποιονδήποτε άλλο από τους εκατοντάδες που έχουν συνεργαστεί μαζί μας στο παρελθόν. Τον πρώτο λόγο έτσι κι αλλιώς σ΄αυτά τα θέματα έχει η δικαιοσύνη.

Το πιο βασικό και σημαντικό για μας αυτή την ώρα όμως είναι ότι θέλουμε να δηλώσουμε την αμέριστη συμπαράσταση μας και την βαθιά μας λύπη σ αυτή την οικογένεια και σ αυτό το κορίτσι αν βίωσε κάτι τόσο βάναυσο κι αποτρόπαιο για την ψυχή του και το σώμα του, όπως και σε κάθε θύμα τέτοιων καταστάσεων που δεν υπάρχουν λέξεις να το περιγράψουν και μας συγκλονίζει κάθε φορά».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ