ΕΛΛΑΔΑ

ΔΣΑ: Πειθαρχικά ελεγκτέος κάθε δικηγόρος που επιδιώκει αθέμιτη διαφήμιση μέσω των ΜΜΕ

ΔΣΑ: Πειθαρχικά ελεγκτέος κάθε δικηγόρος που επιδιώκει αθέμιτη διαφήμιση μέσω των ΜΜΕ
O ΔΣΑ καταδικάζει «το διαρκώς εντεινόμενο φαινόμενο διεξαγωγής τηλε-δικών από συναδέλφους οι οποίοι κατά παράβαση της αρχής της μυστικότητας της ποινικής προδικασίας δίνουν στη δημοσιότητα στοιχεία δικογραφιών» INTIME (Φωτογραφία αρχείου)

Χωρίς να κατονομάζει πρόσωπα ή υποθέσεις, ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών προειδοποιεί τα μέλη του πως θα βρεθούν αντιμέτωπα με πειθαρχικό έλεγχο για κάθε συμπεριφορά που -μέσω των ΜΜΕ- επιδιώκει αθέμιτη διαφήμιση και άγρα πελατείας.

«Οι συμπεριφορές αυτές απάδουν στο κύρος και την αξιοπρέπεια του δικηγορικού λειτουργήματος και αμαυρώνουν την εικόνα του σώματος. Είναι εξίσου καταδικαστέα κάθε προσβλητική λόγω και έργω συμπεριφορά δικηγόρου απέναντι σε διαδίκους, συναδέλφους, ή το ευρύ κοινό» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΔΣΑ.

Μάλιστα χαρακτηρίζει ως εξίσου καταδικαστέα «κάθε προσβλητική λόγω και έργω συμπεριφορά δικηγόρου απέναντι σε διαδίκους, συναδέλφους, ή το ευρύ κοινό» και προειδοποιεί ότι «συμπεριφορές που προκαλούν την κοινωνία και τραυματίζουν τη δημόσια εικόνα και το κύρος του δικηγορικού σώματος, θα βρουν σθεναρά απέναντί τους το παρόν Δ.Σ.» του Συλλόγου.

Επιπλέον, ο ΔΣΑ καταδικάζει «το διαρκώς εντεινόμενο φαινόμενο διεξαγωγής τηλε-δικών από συναδέλφους οι οποίοι κατά παράβαση της αρχής της μυστικότητας της ποινικής προδικασίας δίνουν στη δημοσιότητα στοιχεία δικογραφιών».

Υπενθυμίζεται ότι τον Φεβρουάριο του 2021, οι δικηγόροι Αλέξης Κούγιας και Γιάννης Βλάχος κλήθηκαν να παράσχουν εξηγήσεις σχετικά με την υπόθεση του κατηγορούμενου για βιασμό κατά συρροή σε βάρος νεαρών και ανηλίκων, Δημήτρη Λιγνάδη. Tο πειθαρχικό συμβούλιο του ΔΣΑ ενεργοποιήθηκε αφενός για τις δηλώσεις που έχει κάνει o κ. Κούγιας σχετικά με την πολύκροτη υπόθεση και αφετέρου για δημοσιοποίηση περιεχομένου δικογραφίας από πλευράς του κ. Βλάχου.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΔΣΑ:

«Με αφορμή την πρόσφατη παρουσία συναδέλφων στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, το ΔΣ του ΔΣΑ επισημαίνει τα εξής:

1. Είναι απερίφραστα καταδικαστέα και πειθαρχικά ελεγκτέα κάθε συμπεριφορά δικηγόρου, που μέσω των ΜΜΕ, επιδιώκει αθέμιτη διαφήμιση και άγρα πελατείας. Οι συμπεριφορές αυτές απάδουν στο κύρος και την αξιοπρέπεια του δικηγορικού λειτουργήματος και αμαυρώνουν την εικόνα του σώματος. Είναι εξίσου καταδικαστέα κάθε προσβλητική λόγω και έργω συμπεριφορά δικηγόρου απέναντι σε διαδίκους, συναδέλφους, ή το ευρύ κοινό. Ανάλογες συμπεριφορές, οι οποίες προκαλούν την κοινωνία και τραυματίζουν τη δημόσια εικόνα και το κύρος του δικηγορικού σώματος, θα βρουν σθεναρά απέναντί τους το παρόν Δ.Σ. και την συντριπτική πλειονότητα των συναδέλφων. Ο Κώδικας Δικηγόρων και ο Κώδικας Δεοντολογίας Δικηγορικού Λειτουργήματος πρέπει να τηρούνται απαρέγκλιτα από όλους.

2. Το διαρκώς εντεινόμενο φαινόμενο διεξαγωγής τηλε-δικών από συναδέλφους οι οποίοι κατά παράβαση της αρχής της μυστικότητας της ποινικής προδικασίας δίνουν στη δημοσιότητα στοιχεία δικογραφιών είναι καταδικαστέο. Η μυστικότητα της ποινικής προδικασίας και ο σεβασμός του τεκμηρίου αθωότητας συνιστούν θεσμικές εγγυήσεις και κάθε παραβίασή τους από δικηγόρους συνιστά ποινικά και πειθαρχικά ελεγκτέα συμπεριφορά. Είναι αυτονόητο ότι οι δίκες πρέπει να διεξάγονται μόνον στα δικαστήρια, ενώπιον του φυσικού δικαστή τηρουμένων των δικονομικών εγγυήσεων που προβλέπει η έννομη τάξη. Η πραγματοποίηση τηλε-δικών, στο μέτρο που εκφεύγει των θεμιτών ορίων πληροφόρησης του κοινού, και εκτρέπεται σε διαδικασία δημόσιας διαπόμπευσης και καταδίκης, καθ’ υπονόμευση του τεκμηρίου αθωότητας, βρίσκεται εκτός του νομικού μας πολιτισμού. Έτσι τόσο ΜΜΕ, όσο και δικηγόροι που αναπαράγουν το φαινόμενο, οφείλουν να απέχουν από τέτοιου χαρακτήρα στάσεις και συμπεριφορές. Η ευθύνη βαρύνει όλους και πρέπει άμεσα αυτό να σταματήσει. Επίσης τα ΜΜΕ οφείλουν να σέβονται τον ρόλο του υπερασπιστή δικηγόρου και την ενάσκηση των καθηκόντων του ο οποίος είναι επιφορτισμένος με την εκπροσώπηση του εντολέα του».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ